Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Papa dao ostavku, svijet šokiran

Autor: Tihomir Ponoš

10.02.2013. 23:00
Papa dao ostavku, svijet šokiran


Benedikt XVI. je ustvrdio je da je, nakon što je više puta ispitao svoju savjet pred Bogom, zaključio da njegove snage, zbog poodmakle dobi, nisu više dostatne za adekvatno obnašanje Petrove službe


Benedikt XVI. će na dužnosti rimskoga biskupa i pape ostati do 28. veljače u 20 sati, a do tada tu će dužnost obavljati kao papa u ostavci. Papa je iznenadio svijet povlačenjem s Petrove stolice što se u Katoličkoj crkvi nije dogodilo 598 godina. Benedikt XVI. svoju je odluku priopćio kardinalima za vrijeme konzistorija na koji ih je pozvao da bi se dogovorili o skorašnjim proglašenjima novih blaženika i svetaca Katoličke crkve.
“Draga braćo, pozvao sam vas na ovaj konzistorij ne samo zbog kanonizacije, nego i zato da vam priopćim odluku od velike važnosti za život Crkve”, kazao je rimski biskup okupljenim kardinalima u nedjelju. Ustvrdio je da je, nakon što je više puta ispitao svoju savjet pred Bogom, zaključio da njegove snage, zbog poodmakle dobi, nisu više dostatne za adekvatno obnašanje Petrove službe. Kazao je i da je svjestan da ta služba, koja je u svojoj srži duhovne naravi, mora biti obnašana ne samo riječima i djelima, nego, ne manje, molitvom i patnjom.
Odričem se službe biskupa rimskog i nasljednika Svetog Petra
“Međutim, u današnjem svijetu, izloženom tolikim brzim promjenama i uzdrmanom pitanjima od duboke važnosti za život vjere, kako bi se upravljalo lađom Svetog Petra i naviještalo evanđelje nužna je snaga i tijela i duha”, kazao je Papa, a u njemu je snaga “toliko oslabila da moram priznati svoju nesposobnost da na odgovarajući način upravljam službom koja mi je povjerena”.
“Zbog tih razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti toga čina, s punom slobodom, objavljujem da se odričem službe biskupa rimskog i nasljednika Svetog Petra”, objavio je kardinalima. Benedikt XVI. zahvalio je kardinalima na svoj ljubavi i radu u kojem su ga podržavali i od njih zatražio oprost za sve svoje pogreške.
Papina ostavka službeno je objavljena u ponedjeljak nešto prije podne, a tekst ostavke na latinskom jeziku pročitao je na Radio Vatikanu sam Benedikt XVI. Konferenciju za novinare održao je i pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Federico Lombardi. Tim je potezom odlazeći rimski biskup pokazao “veliku hrabrost i odlučnost” izjavio je Lombardi i naglasio da je Papa tu odluku donio “svjestan velikih problema s kojima se Crkva danas suočava”. Benedikt XVI. je odluku donio samostalno, bez ikakvog pritiska sa strane, naveo je Lombardi, a odbacio je tvrdnju da je depresija uzrok ostavke. Dapače, ostavka nije posljedica neke posebne bolesti, naveo je pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice.
Za odluku nisu znali, čini se prema navodima Lombarda, čak ni najbliži suradnici Pape, a odluku je doniio u ovo doba možda i zato da bi izbjegao iscrpljujuće obveze koje rimski biskup ima u vrijeme Uskrsa. Ostavka Benedikta XVI. u potpunosi je u skladu s Kanonskim pravom, a Benedikt XVI. ne strahuje od shizme unutar Crkve nakon ostavke. Nakon ostavke Benedikt XVI. otići će u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Lombardi očekuje da će novi papa biti izabran prije kraja ožujka, dakle prije Uskrsa kojega kršćanski vjernici koji se ravnaju prema gregorijanskom kalendaru ove godine slave 31. ožujka.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU