Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rotarijanci skupljali novac za oboljele od leukemije

Autor: Vanja Mirčeta

10.02.2013. 23:00
Rotarijanci skupljali novac za oboljele od leukemije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sav prihod od prodaje ulaznica, po cijeni od 120 kuna, i bogate lutrije namijenjen je Udruzi leukemija i limfomi


Proteklog petka u zadarskom klubu Arsenal održan je veliki humanitarni maskenbal Rotary kluba Zadar.
U zabavnom programu sudjelovali su Zaratino bend i DJ Domagoj, dok je program vodila HTV-ova novinarka Majda Mikulandra. Osim dobre zabave i plesa organiziran je i izbor najbolje muške i ženske maske, najveselijega plesnog para i te bogata lutrija.
Sav prihod od prodaje ulaznica, po cijeni od 120 kuna, i bogate lutrije namijenjen je Udruzi leukemija i limfomi.
– Okupili smo se u Arsenalu kako bismo prikupili novčana sredstva za Hrvatsku udrugu leukemija i limfomi. Broj oboljelih od leukemije i limfoma u zadnje je vrijeme u porastu, ali je i liječenje sve uspješnije. Dijagnoza ne znači loš ishod i to je poruka koju želimo poslati oboljelima i njihovim obiteljima. Želimo im dati podršku, plesom i zabavom proslaviti ljudski život, naš i njihov, onaj koji smo prošli i koji je ispred svih nas. Lijekovi su skupocjeni, pa ovom akcijom želimo pomoći i s financijske strane. Kap je to u moru potrebnih sredstava, ali svakako značajna za oboljele, kazala je mlada zadarska rotarijanka dr. Nikolina Basioli na početku programa.
Dr. med. Sandra Bašić Kinda, hematologinja u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Rebro istaknula je značaj rada udruge za sve pacijente i njihove obitelji koji su mahom članovi ove volonterske i neprofitabilne udruge.
– Zadatak je udruge pomoći oboljelima na sve načine, od pružanja psihološke pomoći preko upoznavanja s bolešću i načinima liječenja i života s njom do pružanja financijske potpore. Neznanje je najveći problem. Dijagnoza ne znači loš ishod i udruga je tu da bi oboljele informirala, ali i poticala edukaciju i usavršavanje liječnika i medicinskog osoblja. Kako su zamrle aktivnosti zadarskog ogranka udruge želja nam je da ovaj naš projekt potakne i inicijativu za njegovim ponovnim aktiviranjem, istaknula je dr. Bašić Kinda.
Istaknula je u svom govoru i važnost educiranja pacijenata kako bi bili spremni i sposobni ostvariti svoja prava koja vode njihovom izlječenju.
– Hrvatska udruga leukemija i limfomi je humanitarna udruga koja nastoji pomoći da što lakše, brže i jednostavnije naši pacijenti dođu do što boljih lijekova. Liječnici najčešće sami to nisu u stanju napraviti. S obzirom na dostupne informacije o lijekovima kojima bi se trebale liječiti te bolesti svjesni smo da do njih treba doći, ali to nije lako. Naime, svijet je sve više kapitaliziran, sve se vrti oko novca i zbog toga su ti lijekovi jako skupi te da bi ti lijekovi bili dostupni i našim pacijentima vrlo često je potrebno puno razgovora, truda, sastanaka s Ministarstvom i HZZO-om, tako da naša udruga nastoji da se liječnici udruženi zajedno bore za prava pacijenata. Da bi se to moglo organizirati, odnosno da bi se uopće moglo na taj način nastupiti prema nadležnim institucijama važno je obrazovati bolesnike, odnosno pacijente. Oni moraju znati što trebaju i na koji način do toga doći. Naša udruga diljem Hrvatske organizira predavanja te educira bolesnika o njihovoj bolesti i mjerama koje trebaju poduzeti da bi došlo do njihova izliječenja, naglasila je dr. Bašić Kinda.
Ovaj humanitarni bal pod maskama još jednom je pokazao kako se zadarski rotaryjanci osim uspješnim humanitarnim djelovanjem znaju i dobro zabaviti te su istaknuli želju da ovo događanje postane tradicionalno druženje u kojemu će uz zabavu svake godine pomoći onima najpotrebitijima.