Branje smilja potpuno zabranjeno na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedočili prošle godine devastirana su čitava staništa. Kako bismo osigurali očuvanje i oporavak smilja, izmijenili smo uvjete sakupljanja za ovu godinu. Na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu u potpunosti zabranjujemo branje smilja u komercijalne svrhe. Na drugim područjima dopušteno je samo ljetno razdoblje branja. Pritom je bitno istaknuti da nije problem komercijalno sakupljanje kao takvo. Problem je u neodgovornom ponašanju pojedinaca koji se ne pridržavaju uvjeta branja. Time uništavaju naše prirodno bogatstvo, a istovremeno uništavaju i posao i egzistenciju onima koji rade po propisima. Ukoliko ne zaštitimo smilje, za godinu-dvije dana više nitko ne bi imao što brati - rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom donošenja uvjeta i mjera za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode započelo je sa izdavanjem dopuštenja za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini po izmijenjenim uvjetima u odnosu na prošlu godinu.

Zbog izrazito velikog komercijalnog interesa za smilje i devastacije staništa uslijed nesavjesnog i nestručnog sakupljanja smilja u 2014. godini, Ministarstvo je od Državnog zavoda za zaštitu prirode zatražilo izradu posebne stručne podloge s mjerama i uvjetima korištenja te smjernicama za održivo sakupljanje smilja u 2015. godini. Državni zavod za zaštitu prirode propisao je dodatne uvjete i mjere za komercijalno sakupljanje smilja, a ključne promjene odnose se na vremenski period i područja na kojima je dozvoljeno branje smilja.

Ove godine u potpunosti je zabranjeno sakupljanje smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. Na cijelom teritoriju Hrvatske, također, ukinut je jesenski period sakupljanja smilja.

Smilje će se moći sakupljati na području Dubrovačko-neretvanske županije te otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, izuzev otoka Paga, u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza.

Na ostalim područjima, izuzev navedenih otoka na kojima je sakupljanje u potpunosti zabranjeno, smilje će se moći brati od 15. lipnja do 15. kolovoza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno