CENTAR 112 Nije bilo velikih katastrofa, ali službe su spremne

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Svečanom sjednicom i dodjelom zahvalnica Županijski centar 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DZUS) počeo je jučer s obilježavanjem Dana jedinstvenog europskog broja 112 za žurne službe, koji se svake godine obilježava 11. veljače. Slavi se i 10. godišnjica postojanja i rada broja 112 u Hrvatskoj.

Uz prezentaciju Siniše Filipovića, voditelja Županijskog centra 112, okupljeni su se prisjetili početaka rada prije 10 godina.

- Radilo se za starim pultovima, naslijeđenim od službe 985 koja je svoje odradila u vrijeme Domovinskog rata. Danas je to sve puno modernije. Trebalo je malo vremena da se prihvati novi broj, to je tako uvijek kad je nešto novo, ali mogu reći da smo od početka radili kvalitetno i da je broj zaista zaživio među građanima i gostima. Turisti poznaju broj 112 i jedan od razloga zbog kojih dolaze ovdje upravo je taj što znaju da će kod nas biti sigurni i zbrinuti, rekao je Filipović.

Trebalo je i vremena da se smanji broj nenamjenskih i zlonamjernih poziva, a danas je taj prosjek u Hrvatskoj puno bolji od europskog prosjeka.

- Iskoristivost broja u Hrvatskoj je 50 posto, dok je europski prosjek oko 30 posto. U 2014. godini u zadarskom Županijskom centru 112 bilo je ukupno 91.319 poziva, kazao je Filipović.

Najviše je posla, naravno, u sezoni, pogotovo s obzirom da je županija raznolika pa se događaju nesreće i "gubljenje" turista na moru, u planinama... Prošlu godinu su obilježile poplave, ogromnih razmjera u Slavoniji, a u manjim oblicima su se osjetile i ovdje.

- Imali smo bujice, poplavljivala su dvorišta, podrumi, prizemlja, njive... To zvuči minorno, ali treba se staviti u kožu svakog onog kome se to dogodi. I u tim slučajevima naša je služba reagirala brzo. Na našem području, srećom, nismo imali velikih katastrofa, ali smo spremni u slučaju da se one dogode, rekao je Filipović.

Područni ured Zadar je, u ime ravnatelja DUZS-a, također Zadranina dr. Jadrana Perinića, podijelio tri zahvalnice zaslužnima za promicanje broja 112 u Zadarskoj županiji u posljednjih 10 godina. Zahvalnice je uručio Darko Tesko, pročelnik Područnog ureda Zadar, i to Stožeru zaštite i spašavanja Zadarske županije, Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije i Društvu Crvenog križa Zadar, a preuzeli su ih dožupan Rudolf Dvorski, dr. Vlatko Grković i Boro Galac.

Dan otvorenih vrata i pokazna vježba

Obilježavanje se nastavlja danas, na sam Dan jedinstvenog europskog broja 112 za žurne službe i to Danom otvorenih vrata u Županijskom centru 112. Svi građani su pozvani da se upoznaju s načinom rada dežurne smjene i važnosti broja 112, a na Dan otvorenih vrata u Županijski centar organizirano dolaze učenici OŠ Šime Budinića. Centar se nalazi u Ulici Andrije Hebranga 11 c.

U četvrtak će se u OŠ Bartola Kašića prezentirati žurne služne (vatrogasci, HGSS, Hitna medicinska pomoć i policija) uz pokaznu vježbu evakuacije - sigurnog napuštanja školskog prostora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno