Rezidencija za Kolindu

Slika korisnika admin

PREDSJEDNICA - BESKUĆNICA

Netko će mi možda prigovoriti kako cijelo vrijeme predizborne predsjedničke kampanje nisam napisao ni jednog slova, a sada se bavim glupostima tipa lente, svečane garde i najnovije - gdje će stanovati predsjednica. Prvo i prvo, u ovoj se kolumni ismijavaju neke stvari koje se vide na tv-u, a isto se tako i hvale one dobre. Pošto mi politika nije smiješna, a pogotovo nemam što u vezi nje hvaliti, onda se ništa nije ni pisalo, a sada se piše jer je smiješno. Dakle, nakon što smo u prošloj kolumni ismijavali lentu i robotiziranu svečanu gardu, gledajući televiziju i čitajući dnevni tisak, ispada da nam je u zemlji najveći problem mjesto gdje će se predsjednica skrasiti. Prvo se obećalo preseljenje iz sadašnje rezidencije, pa onda ta destinacija, iz nekog razloga nije dovoljno dobra. Pa bi se ovamo, pa onamo... To je uistinu velik problem, a ja imam rješenje koje je praktički besplatno, a to je naravno u ovoj krizi i najvažnije.

DOBRI DOMAĆINI

Kako jeftino riješiti gorespomenuti problem? Spreman sam se naime žrtvovati i za boljitak domovine bih prihvatio predsjednicu u svoje dvore. Stan mi je dovoljno velik, imam kuhinju i tri sobe. Djeca imaju svoju sobu, ja svoju, a Kolinda može u primaću. To nam je nekako najsvečanije i najreprezentativnije. Nemamo doduše po zidovima neka državna ili vjerska obilježja, ali smo u okvir jedne stare slike moga pradjeda stavili jednu slikicu našeg dobrog Pape Franje s blagoslovljenom maslinovom grančicom (pozdrav gospođi Zdenki), pa će to našoj predsjednici koja je, kako smo to saznali u kampanji, dobar vjernik, sigurno biti dovoljno. Zahod je doduše samo jedan, ali ni ja ni ostali ukućani ne radimo ono s nogu, tako da je daska uvijek spuštena, a i pazimo na higijenu. Kupatilo je dosta staro, pločice se klimaju, ali tople vode ima stalno. Možda će Kolinda dovesti svoga kuhara, a ako neće, može jesti s nama, samo joj je onda obaveza, dok sam ja na poslu, djeci podgrijati ručak.

Što se tiče predsjedničkih poslova, mi joj nećemo smetati, jer smo cijeli dan u školama i na poslu, na nogometnim treninzima, na probama i sličnim dangubama, tako da će imati vremena i mira. Plašim se jedino da će joj, s obzirom na predsjedničke ovlasti, biti malo dosadno. Što se tiče odlaska na spavanje, to je kod nas dosta demokratično, tj. svatko ide na počinak kako mu se sviđa. Postoji samo jedno pravilo. Ako je pun mjesec, svatko se mora dobro zaključati u svoju sobu. Ja naime noću mjesečarim. Prvo idem u kuhinju, uzmem nešto iz ladice s priborom za jelo, a onda s tim u rukama lunjam po stanu mumljajući neku čudnu pjesmu i grebem po vratima. Kažu ukućani da je dosta jezivo. A grebi ga. Ne može sve biti idealno. Važno da je besplatno.

POBJEDA PROTIV FILIJALE

Sjećate li se onoga kada sam se za staru godinu htio kladiti, ulažući sve svoje golemo imanje protiv običnih sto kuna, da će na prazničnom tv-programu sigurno biti „Sam u kući". Doživljavao sam onda lijepih zafrkancija po gradu na račun toga, a sada sam se opet spreman kladiti na taj način. Što je toliko izvjesno da sam opet spreman uložiti svo svoje bogatstvo, ovaj put protiv samo deset kuna? Pa to da Dinamo može izgubiti od Lokomotive. Svatko tko zna osnove nogometne igre i tko poznaje cijelu komediju zvanu „Hrvatska nogometna liga", zna da je Lokomotiva sastavni dio Dinama i da joj je uloga da svoje bodove prepusti gazdi, a da nastoji što više oduzeti drugim klubovima. To je toliko poznato da je svi već od milja zovu „Filijala". Mislim, jasno je svima osim Nogometnom savezu i zakonu koji bi trebao vladati kada je to u pitanju. Svejedno se na televiziji pred njihove susrete govori o nekoj napetosti i mogućem rezultatu, kao da smo svi na nivou onih nekoliko stotina naivaca koji misle da je to sve stvarno i ozbiljno.

Najsmješnije je to da taj slavni kvazi-prvak ima sve manje i manje gledatelja, tako da ih se, kako su to precizno izračunali na jednom portalu, tokom cijele godine ne može skupiti dovoljno za napuniti stadion. Da, dobro ste pročitali! Kada se zbroje svi navijači koji su tokom cijele godine dolazili na Maksimir, nije ih dovoljno za napuniti stadion, iz čega proizlazi da bi cijelu sezonu mogli igrati na igralištu veličine onoga iz Zemunika Donjega. Bože, koja sprdačina. Jedino mi nije jasno da postoje ljudi koji u to još vjeruju i zbog toga se još i nerviraju. Vidi se da u svojim malim životima nemaju pametnijeg posla.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno