"Šporkulje" završavale na stupu sramote

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U povodu obilježavanja 60. godišnjice osnutka zadarske komunalne tvrtke Čistoća, jučer je u Gradskoj loži predstavljena monografija "Zadar je lijep koliko je čist", autora Igora Černigoja. Osim samog autora, monografiju su predstavili direktor Čistoće Tomislav Ćurko i Vesna Đili, stručna suradnica za promidžbu i edukaciju u zadarskoj Čistoći.

Ćurko je istaknuo kako je istinski povod objavljivanja monografije zapravo moralna obveza svih djelatnika Čistoće da kroz ovu ispričanu priču doprinesu ne samo boljem razumijevanju samog razvoja tvrtke, nego i dočaraju na koji su način u nekim prošlim vremenima gradske vlasti brinule o čistoći Zadra.

Monografija "Zadar je lijep koliko je čist" priča je o održavanju higijene i čistoće zadarskih ulica i trgova kroz povijest, od antike do danas, ali i priča o nastajanju zadarskog poduzeća Čistoća koje već 60 godina brine o čistoći i izgledu Zadra, što nedvojbeno spada u domenu komunalne povijesti ovoga grada, kazao je autor Igor Černigoj. Istaknuo je kako Zadar tijekom svoje burne prošlosti nije bio ništa čistiji ni prljaviji od ostalih gradova u Dalmaciji, no o čistoći se uvijek vodila briga. Tako je još u 15. stoljeću Zadar imao statut kojim je bio propisan način održavanja javne čistoće u gradu.

Na ulice se nije smjelo bacati smeće, a ulice su se čistile svake subote. Za oni koji su kršili propise o čistoći podlijegali su novčanim kaznama, a slučaju težih prijestupa kazne su bile u vidu bičevanja, a neki su čak završavali i na vješalima.

Služavke koje su bile zatečene da bacaju nečist kroz prozor na ulicu kažnjavane su jednosatnim vezivanjem o stup sramote, a njihove gazde morale su platiti globu od 24 lire. Na prsima bi ženama pri tom bila obješena pločica s natpisom "šporkulja".

Drugi dio monografije donosi razvoj tvrtke Čistoća koja je s radom započela 1. siječnja 1954. godine. Čistoća je 1963. godine službeno otvorila gradski deponij nadomak Dikla, a tada se tvrdilo da je deponij na idealnom mjestu jer se nalazi izvan grada.

Monografija završava "Vizijom za budućnost", odnosno idejnim rješenjem budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Biljanim Donjim.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno