Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Botić: Uprava Interspara poslala nam je poruku kako su gospodari nad životima svojih radnika

10.02.2017. 23:00
Botić: Uprava Interspara poslala nam je poruku kako su gospodari nad životima svojih radnika


Gradski vijećnik Akcije mladih Zadar, Marko Pupić-Bakrač istaknuo je kako si trgovački lanci ovakve postupke kakav je Intersparov ne mogu dopustiti u drugim sređenim zemljama, poput Njemačke
Marjana Botić, županijska vijećnica Akcije mladih, pozvala je Zadrane da svake subote pred trgovačkim centrom Interspar šetaju po zebri u znak prosvjeda nakon nedavne presude Općinskog suda u Zadru u slučaju bivše djelatnice Interspara Suzane Šešo koja je dobila izvanredni otkaz jer je na poslu bez dopuštenja pojela dvije fete pršuta. Što je najavila, to je jučer ujutro i napravila. Zajedno s kolegama iz Akcije mladih, ali i dvadesetak građana, koračala je usporeno zebrom ispred Interspara u Ulici blajburških žrtava.
– Uprava Interspara nam je, kao građanima, poslala poruku otpuštanjem svoje radnice kako im je sve dozvoljeno i kako su oni gospodari nad životima svojih zaposlenika, te da mi kao njihovi sugrađani nemamo nikakav utjecaj na to. No, dvije fete pršuta će svakako izazvati revolt među građanima, u smislu je li doista opravdano nekome zagorčati i uništiti život zbog tako minornog povoda, rekla je Botić pojasnivši kako su prijelaz preko zebre odabrali jer se uvijek drže zakona.
Ljudska reakcija
– Svakom građaninu dozvoljeno je prelaziti zebru i mi je prelazimo pokazujući svoje negodovanje, polako usporavajući njihove procese, nadajući se da će stati s ovim nepravednim i lošim ponašanjem te da će promijeniti svoj odnos prema svojim zaposlenicima, prema nama kao građanima, te da će preuzeti svoju društvenu odgovornost, poručila je Botić napominjući kako se ne radi ni o kakvom organiziranom prosvjedu Akcije mladih.
– Ovo je jedna moja ljudska reakcija. Dvije noći razmišljala sam o obitelji te žene i ljudima koji rade u neljudskim uvjetima nedjeljama… Jednostavno sam reagirala i podijelila status na Facebooku. Nadam se da će još više ljudi početi polako otvarati oči pa da nešto zajedno i promijenimo. Jer, ako se nećemo sami štititi, nitko nas neće štititi, poručila je.
Gradski vijećnik Akcije mladih Zadar, Marko Pupić-Bakrač istaknuo je kako si trgovački lanci ovakve postupke kakav je Intersparov ne mogu dopustiti u drugim sređenim zemljama, poput Njemačke.
– A taj problem u Zadru je posebno naglašen jer mi imamo najveći broj trgovačkih lanaca po broju stanovnika u Hrvatskoj. No, da su radnici adekvatno plaćeni, da su njihova prava zaštićena, ovakve situacije gdje netko jede sendvič na poslu ne bi se događale. Naravno, sve to ne bi se moglo događati da postoji državna regulativa minimalnih plaća. Zato je potrebno konstantno pritiskati političku elitu, koja će onda dalje pritiskati trgovačke lance, ali i banke. Jer, i jedni i drugi, nigdje nemaju ovakve uvjete poslovanja kao što imaju u Hrvatskoj. Nigdje se ne izvlači više novca iz neke zemlje nego ovdje, kazao je Pupić-Bakrač.