Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ilirija planira sezonski zaposliti više od 220 radnika

10.02.2017. 23:00
Ilirija planira sezonski zaposliti više od 220 radnika


Prema procjenama s kraja prošle godine, hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 tisuća novih radnika ili oko pet tisuća više nego lani
Vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj ove godine zbog povećane turističke potražnje i otvaranja novih objekata zapošljavaju više radnika nego lani, a u potragu za radnicima, većinom na domaćem tržištu rada, krenule su i ranije nego prije. Zaključak je to Hininog istraživanja o zapošljavanju radne snage u turizmu ove godine na koje se od 20 odazvalo 13 hotelskih kompanija, a koje u svom sastavu uz hotele imaju i kampove, ugostiteljske objekte, marine i agroturizme.
Prema procjenama s kraja prošle godine, hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 tisuća novih radnika ili oko pet tisuća više nego lani, pri čemu se iz sektora čuje da je sve teže naći kvalitetne i kvalificirane radnike zbog neadekvatnog sustava strukovnog obrazovanja i odlaska radnika u inozemstvo te unatoč činjenici da je na burzi registrirano oko 40 tisuća nezaposlenih s turističko-ugostiteljskim zanimanjima.
Posao u Starigrad Paklenici
Neke tvrtke su, s obzirom na sezonsko otvaranje objekata, kazale da u “ozbiljniju” potragu za radnicima kreću od veljače, odnosno u ožujku i travnju, što će po potrebi nastaviti i u kasnijim mjesecima. Manji broj njih kaže da su radnike za ovu sezonu već osigurale, pri čemu se takve dosta oslanjanju na svoje tzv. stalne sezonce i domicilno stanovništvo u destinacijama u kojima posluju. Gotovo nijedna tvrtka radnike ne traži izvan Hrvatske, jer su i kvote za uvoz radnike ograničene, a novost je posljednjih godina da sve više tvrtki gradi ili su već izgradile smještajne objekte za radnike s boljim uvjetima stanovanja nego su imali prije, što im ne umanjuje plaće.
U vezi plaća, rijetke su istaknule da plaćaju bolje od prosjeka, većina da su ih malo povećale, a neke da radnike plaćaju slično kao lani i u skladu s trendovima na domaćem (turističkom) tržištu rada, držeći se i uvjete iz kolektivnih ugovora, koji se za svaku godinu iznova pregovaraju sa sindikatom.
Među tvrtkama obuhvaćenim u istraživanju su i dvije koje posluju na zadarskom području. Bluesun Hotels&Resorts treba oko 200 novih zaposlenika zbog otvaranja novih hotela, a zapošljavaju i na destinacijama Brela, Tučepi, Bol i Starigrad Paklenica, a nakon određenog vremena sezoncima nude i ugovore za stalno. Iz te grupacije rekli su i kako razmatraju i nadogradnju smještajnoga kapaciteta za radnike u Starigradu Paklenici.
Druga hotelska kuća je Ilirija – jedna do najjačih hotelskih kompanija u Zadarskoj županiji iz Biograda na Moru koja ove godine u dvije marine, jednom kampu, pet hotela i jednom agroturizmu, uz 200 stalnih, planira sezonski zaposliti još više od 220 radnika, pri čemu ističu da su od prošle godine zadržali više od 30 zaposlenika, čime su omogućili sigurnost u poslovnom procesu i zadržavanje kvalitete i standarda usluge.
Traže se lokalci
– Tržište rada u hrvatskom turizmu u posljednje dvije godine prolazi kroz proces uravnoteženja ponude i potražnje, što je prirodan proces, ali za koji nisu svi baš spremni. Radnici iz unutrašnjosti Hrvatske zamijenili su Jadran europskim zemljama poput Njemačke, Austrije, Irske, slijedom i hrvatskog članstva u EU, a kako ni hrvatsko tržište rada ni obrazovni sustav nije poticao upis u ugostiteljsko-turistička zanimanja već duži niz godina su deficitarna, što se sada i pojačava, ocjena je predsjednika Uprave Ilirije Gorana Ražnjevića.
– Gotovo svi naši zaposleni su iz Biograda na Moru te okolnih općina i gradova, a zaposlenih iz drugih zemalja nemamo, kao ni iz unutrašnjosti zemlje. Nadam se da za dobro hrvatskog turizma i nećemo imati potrebu za uvoz radne snage, za što treba promjena u politici obrazovanja u dijelu poticanja ugostiteljsko-turističkih zanimanja, poručuje Ražnjević.
Zaposlenike nastoje dodatno motivirati, a trošak bruto plaće iz 2016., koji je u odnosu na 2015. rastao, zadržat će i ove godine.
– U 2016. prosječna neto plaća u Iliriji bila je na razini prosječne neto plaće u gospodarstvu Hrvatske koja je iznad prosjeka plaće u turizmu. Najniža prosječna neto plaća na razini godine iznosila je 3.750 kuna, odnosno 4.687 kuna bruto za najjednostavnije poslove, navode iz te kompanije, dodajući da za radnike osiguravaju i edukacije kroz lani pokrenutu Akademiju poslovne izvrsnosti Ilirija Eduka.