Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Perinović: Zadar nestaje, a prodaju ga najveći domoljubi

10.02.2017. 23:00
Perinović: Zadar nestaje, a prodaju ga najveći domoljubi


Za naslov monografije Perinović je uzeo riječi poznatog hrvatskog književnika Miroslava Krleže koje je izrekao u vrijeme dok je boravio u Zadru davnih 70-tih godina prošlog stoljeća
Ravnice, Jazine i Kolovare – zlato i srebro Zadra, naziv je monografije koju je autor Ferdinand Perinović predstavio u petak pred brojnom publikom u prostorijama Matice hrvatske.
– Svjedoci smo vremena koji potvrđuju kako su Ravnice zlato, a Jazine i Kolovare srebro našeg Zadra. Na monografiji sam radio nekoliko godina, a želio sam je završiti dok ne krene “ambiciozni” projekt Vrata Zadra koji, po mom mišljenju, nema veze s mozgom, rekao je Perinović.
Zadar je, dodaje, na Ravnicama u 2. stoljeću imao i amfiteatar, povijest mu je prebogata, a želi ga se prodati Turcima.
– Neka ga prodaju, ali neka i znaju da ima puno njih koji imaju drukčije mišljenje. Nestajemo, a tko to radi, oni najveći ‘domoljubi’ koji nam čine veliku štetu. Monografija će kasnije ostati u arhivima, našoj djeci, unucima kako bi vidjeli naše bogatstvo, rekao je Perinović.
Za naslov monografije Perinović je uzeo riječi poznatog hrvatskog književnika Miroslava Krleže koje je izrekao u vrijeme dok je boravio u Zadru davnih 70-tih godina prošlog stoljeća.
– Bilo je nekoliko prijedloga za naslove, zadnji je bio “Dica Relje”, ali tada sam se ipak odlučio za ovaj naslov, kazao je autor.
Monografiju mu, kaže, nije bilo teško složiti, a upotpunio ju je i starim fotografijama Zadra. Pripomogla mu je i jedna nezaposlena profesorica koja sljedeći tjedan odlazi u Irsku raditi kao čistačica.
– Nisam književnik, gospodarstvenik sam, ali sam sam radio monografiju. A kako? Prošetao sam Kalelargom, jedan čovjek kaže dvi beside, drugi tri i malo-pomalo složila se knjiga, ispričao je autor.
O monografiji je uz Perinovića govorio i predsjednik Matice hrvatske u Zadru Božidar Šimunić.