Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ABA LIGA Nazor: Lakše se diše!

11.02.2019. 11:55
ABA LIGA Nazor:  Lakše  se diše!


Zadovoljstvo nakon velike pobjede nad Cibonom moglo se  iščitati s lica svih aktera u domaćim redovima, jer konačno je epilog jedne ovako bitne utakmice s ogromnim ulogom otišao na njihovu stranu. Konačno je Zadar uspio prijeći taj Rubikon pritiska domaćeg terena  i važnosti utakmice na kojem su zapeli prije dva tjedna protiv Krke.  Igrači Ante Nazora uspjeli su u pravoj košarkaškoj klackalici, u utakmici  punoj preokreta, propadanja i uzdizanja, dohvatiti pobjedu s kojom su  se pred završna tri kola našli u ugodnoj situaciji, a sjetimo se samo dva  tjedna prije nakon debakla protiv Krke sve je izgledalo potpuno drugačije. Teško breme domaćeg terena koje prati Zadrane ove sezone,  čemu su dokaz tek tri ostvarene pobjede na Višnjiku, uspješno je prebrođeno protiv najljućeg rivala i danas se prema raspletu situacije u završna tri kola u stožeru Zadra gleda s puno optimizma, jer je vrlo moguće da je i s ovih sedam pobjeda o(p)stanak osiguran iako će za taj  scenarij trebati još nekoliko poraza onih najugroženijih, Krke i Petrol  Olimpije. Za Nazora koji muku muči s amplitudama u igri svoje  momčadi što je isplivalo i na površinu tijekom dvoboja s Cibonom nije  bilo dvojbe da je ispit karaktera njegovih štićenika uspješno položen i  da je na ovakvoj pobjedi moguće graditi uspon forme i rezultata u narednom razdoblju.


Fizička i mentalna čvrstoća
– Da, lakše se diše. Vidjeli smo ove sezone koliko grčevito može biti  kad su u pitanju važne utakmice, zato čestitam svojim igračima što su  pokazali fizičku i mentalnu čvrstoću da se ova utakmica prelomi i na  kraju dobije – prvi su dojmovi trenera Zadra nakon borbe s protivnikom koji je u Zadar došao otvorenog garda i bez kalkulacija odigrao  pravu mušku utakmicu. Zato je konačni uspjeh domaćeg sastava još i  slađi, a u čestim kriznim trenucima veliku pomoć su imali od strane  zadarske publike. Nije ove sezone ta sinergija navijača i igrača koja se  itekako mogla osjetiti protiv Cibone bila česta pojava i zato je uz pobjedu vrijednu ostanka u ligi bitna stavka zadovoljstvo onih zbog kojih  se i košarka igra, navijača. A njihova podrška trebat će im još i više u  raspletu sezone kad se budu dijelili domaći trofeji.
– Čestitao bih i našoj vjernoj publici što nas je bodrila od početka do  kraja. Ovo je bila ona ključna točka koju sam čekao od početka sezone,  da ovo postane pravi domaći teren jer imali smo jako puno pehova,  ozljeda, pa i resetiranja momčadi i ova nam je pobjeda u ovom trenutku jako trebala – obratio se Nazor navijačima koji su po završetku utakmice opijeni pobjedom nad Cibonom najavili pohod u Split na završnicu Krešinog kupa i istaknuli svoje želje skandiranjem: „Kup je naš”. A za  taj uspjeh Zadar će morati u četiri dana dobiti tri utakmice. Jedna od  njih, u projiciranom polufinalu, trebala bi biti baš protiv Cibone koja je  pokazala da je unatoč tome što su ukupno u ABA ligi od Zadra izgubili  dvije utakmice s ukupnom minus 35 koš-razlikom protivnik kojeg je iznimno teško slomiti. Lomili su Cibonu tijekom ove utakmice igrači Zadra u nekoliko navrata, no usprkos 11 razlike u 15. minuti (41:30), pa  kasnije u trećoj četvrtini sedam viška (76:69), kao i 10 plusa (80:70), šest  minuta prije kraja, Zagrepčani su do posljednje sekunde prijetili, ali  srećom ovog puta su Zadrani ostali skoncentrirani i uz ulaznicu za nastup u ABA ligi dogodine kupili i punu vreću dobrog štimunga pred rasplet Krešinog kupa ovog tjedna na splitskim Gripama.


Pogled prema Kupu
– Sad možemo gledati prema Kupu. Prije ove utakmice sam se jako  bojao komentirati  bilo kojeg protivnika, ali od sad pa nadalje možemo  razmišljati o Kupu i tamo pokušati biti još i bolji nego što smo bili u  ove za nas dobre dvije posljednje utakmice – kazao je Nazor dok je njegov kolega s klupe Cibone iako poražen bio zadovoljan s izvedbom  svojih igrača.
– Čestitke Zadru na pobjedi. Bilo je jako fino igrati u ovakvom ambijentu koji je uvijek inspiracija za moje igrače. Bila je neizvjesna utakmica od prve do posljednje minute. Prelomila se u trenutku kad smo  spustili petorku pri našem vodstvu 62:57, krajem treće četvrtine. Zadar  je napravio veliku seriju i tu se na kraju nismo uspjeli vratiti i domaćin  je zasluženo uzeo pobjedu – prokomentirao je trener Cibone utakmicu  u kojoj je bio lišen pomoći  kapetana Marina Rozića, a uspio je parirati  praktički do posljednjih sekunda protivniku kojem je puno više gorilo  pod petama nego njegovoj momčadi. Iako opstanak nije osiguran ni  pod Tornjem očekuje se da će to odraditi u sljedeće dvije domaće utakmice kontra Mege i Krke, pa je u tom kontekstu za Velića ohrabrujuć  nastup njegove momčadi u uzavreloj atmosferi Višnjika.
– Pokazali smo da Zadru možemo parirati i kad ima jako dobar šuterski dan i kad se igra na veliki broj poena. Došli smo bez jako bitnog  igrača, koji ne samo svojom ulogom na terenu nego i pojavom u  svlačionici daje sigurnost ostalima koji su prvi put bili u ovakvim uvjetima velikog derbija. Unatoč porazu sam zato zadovoljan kako smo  igrali. Mi možda imamo nekakav lakši raspored do kraja. Megu i Krku  na svom terenu i Budućnost u posljednjem kolu u Podgorici. Idemo jednu po jednu, nadam se da ćemo biti zdravi i s jednim ovakvim pristupom do kraja možemo uhvatiti poneku pobjedu – zaključio je Velić.




Šuterska forma Luke Božića
Ključne Nazorove figure na terenu bili su Mario Little i Luka Božić. Amerikanac je  odigrao najkompletniju utakmicu u dresu Zadra, praktički bez pogreške. Zabio je 20  poena, podijelio četiri asistencije i ukrao dvije važne lopte. U junaka se na kraju prometnuo Božić koji je ovog puta iznenadio Cibose s vanjskim šutom, pa je Bjelovarčanin zaključio utakmicu s četiri ubačene trice, a najbitnija je bila ona za 91:84  dvije minute do kraja.
– Drago mi je zbog njega jer kad je ušao u probleme s prekršajima je malo psihološki potonuo. Kazao sam mu da i s četiri penala može odigrati dobar dio utakmice,  a on je trice gađao 4-6, tako da je to veliki impuls – kazao je Nazor.


Široka zadarska klupa
Sami tijek utakmice bio je isprepleten pravom dramaturgijom i čestim izmjenama  u vodstvu jedne i druge momčadi. Zadar je imao u nekoliko navrata priliku i ranije  prelomiti  rezultat, ali svaki put je Cibona imala spreman odgovor. Zato je od velikog  značaja bio doprinos tzv. igrača s klupe  čiji je učinak i donio prevagu na kraju. Najveća kriza igre Zadra dogodila se krajem treće četvrtine pri vodstvu Cibone 62:57.  Vaughn je u situaciji kad mu ostalih četiri suigrača ne prave kretnje u napadu  osuđen na beskonačno pumpanje lopte, a kad se na to nadoveže fizička podkapacitiranost Žorića i četiri osobne Božića Nazor se morao okrenuo svojoj klupi gdje je  pronašao prave alternacije u liku Mislava Brzoje, Petra Marića, Lovre Bašića i Domagoja Vukovića. Brzoja je uhvatio devet lopti, Marić je ubacio ključnih pet poena,  Bašić je podijelio sedam asistencija dok je Vuković ubacio osam poena u tom  odlučujućem razdoblju utakmice.
– Bilo je to teško razdoblje, ali igrači s klupe i oni na terenu su disali kao jedan.  Zamjene su dale ključne obrambene role, ali i koševe i asistencije, tako da je ovo  timska pobjeda i samim time još i vrijednija – prokomentirao je Nazor.


Cedevita i Cibona igraju za Zadar
Slavljem nad Cibonom potvrđena je gostujuća pobjeda nad Megom Bemax i Zadru  je drugi put ove sezone u regionalnom natjecanju uspjelo povezati dvije pobjede, nakon 5. i 6. kola skidanjem Partizana i Krke u gostima. Ukupno sedma pobjeda mogla bi se pokazati ključnom u rasplitanju sudbine kluba s Višnjika u ABA ligi, jer nakon 18. kola kad su svi protvnici napravili krivi korak i u ovom 19. kolu na ruku su  im išli porazi Krke na gostovanju kod Mege kao i domaći poraz Mornara od Crvene  zvezde. Ono najbitnije  jest da je Krka nakon pobjede u Zadru još uvijek na istih pet  pobjeda, a da se upotpuni cijela priča oko ostanka u ligi trebat će sačekati rasplet  današnjeg derbija začelja između Petrol Olimpije i Igokee. Poraz „zmajčeka“ više bi  odgovarao Zadranima, jer bi se u tom slučaju u dva naredna kola za izbjegavanje posljednjeg mjesta jedino trebalo poklopiti da Krka i Olimpija ne pobijede u obje utakmice, a protivnici su Krki: doma Cedevita i Cibona u gostima, a Olimpiji: FMP u gostima i doma Cedevita. Hrvatski predstavnici odlučivat će tako direktno o sudbini  Zadra, pa bi recimo dovoljno bilo da Cedevita pobijedi u oba kola i onda bi pred ono  posljednje Zadar bio barem jednu pobjedu ispred slovenskih klubova koji baš tada  igraju međusobno.