ANALIZA FINE Vir turizam i Božava d.d. na popisu najboljih otočnih turističkih tvrtki u 2017. godini

Slika korisnika mkvanja
Na području otočne Hrvatske najviše poduzetnika u djelatnosti turizma
Vir turizam je imao 37 zaposlenih, ostvarili su ukupan prihod od gotovo 17,4 milijuna kuna, a prije oporezivanja su prijavili gubitak od 282 tisuće kuna. Tvrtka Božava je imala 44 zaposlenih, ukupan prihod im je iznosio nepunih 11,4 milijuna kuna, dok im je dobit prije oporezivanja bila 445 tisuća kuna
VIRSKI LIST
Organiziraju više desetaka raznih manifestacija poput dočeka Nove godine - tvrtka Vir turizam

Financijska agencija (Fina) objavila je ovih dana analizu poduzetnika čije je sjedište na otočnom području Hrvatske, prema djelatnosti poduzetnika, koja je pokazala kako su i u 2017. godini najbrojniji  poduzetnici u području djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (903), koji su ostvarili najveći ukupan prihod (gotovo 2,7  milijardi kuna), što je 25,6 posto ukupnih prihoda poduzetnika otočnih  područja. Slijede poduzetnici u području djelatnosti Trgovina na veliko i  malo (656), s 2,2 milijarde kuna ili 21,3 posto ukupnih prihoda te poduzetnici u području djelatnosti Građevinarstvo (472), s 1,4 milijarde kuna,  što je 13,7 posto ukupnih prihoda poduzetnika s otočnih područja.

Tko najviše zapošljava

Kod poduzetnika u djelatnosti Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (903 poduzetnika), bilo je najviše zaposlenih  (6585), što je 30,6 posto od ukupnog broja zaposlenih u svim djelatnostima. Ova skupina poduzetnika ostvarila je i najveće prihode, a  među  njima, prema kriteriju ukupnoga prihoda, najbolja su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Hvara i Raba, Jadranka hoteli d.o.o.,  Sunčani Hvar d.d. i Imperial d.d.

U djelatnosti Trgovina na veliko i malo, poslovalo je 656 poduzetnika,  čiji je udio u broju zaposlenih kod svih poduzetnika sa sjedištem u   otočnim gradova/općina, 15,2 posto. Njihov konsolidirani financijski rezultat – neto dobit , iznosila je 77,9 milijuna kuna. Među poduzetnicima  u području djelatnosti trgovine s otočnog područja, najveći prihod ostvario je veliki poduzetnik Trgovina Krk d.d., sa sjedištem u Krku.

Najveće prosječne plaće u energetici

Unutar spomenutih djelatnosti najveća prosječna mjesečna neto  plaća u 2017. godini, u iznosu od 5.307 kune, obračunata je zaposlenima  kod poduzetnika u području pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Slijede poduzetnici u području prerađivačke industrije,  poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, građevinarstva i trgovine na veliko i malo. Najveću prosječnu mjesečnu neto plaću na razini svih djelatnosti  obračunali su poduzetnici u djelatnosti Opskrba električnom energijom,  plinom, parom i klimatizacija (9.015 kuna).

Analiza poduzetnika s područja otočne Hrvatske prema veličini poduzetnika, pokazala je kako su najbrojniji mikro poduzetnici s udjelom od  92,0 posto u ukupnom broju poduzetnika čije je sjedište na promatranom području. Osim navedenog, isti skup ima najveći udio u dobiti razdoblja (42,7 posto) te zapošljavaju i najveći broj radnika, 33,8 posto od  ukupnog broja zaposlenih na području otočnih gradova i općina. Mali  poduzetnici najviše doprinose ukupno ostvarenim prihodima (30,0 posto), rashodima (29,4 posto), neto dobiti (60,8 posto) i uvozu (33,5 posto)  poduzetnika Otočne Hrvatske. U 2017. godini u skupini velikih poduzetnika poslovalo je devet poduzetnika koji su imali 4136 zaposlenih, čija je  prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5.749 kuna, što je najveći prosjek. Sve navedene skupine poduzetnika iskazale su pozitivan konsolidirani financijski rezultat.

Vir turizam i Božava d.d.

Što se tiče tvrtki s područja otoka zadarskog arhipelaga najbrojniji poduzetnici koje se nalaze među najboljih 50 u 2017. godini u djelatnosti  pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na popisu se nalaze  samo dvije, Vir turizam d.o.o. je bio na 29. mjestu, a Božava d.d. iz toga  mjesta na Dugom otoku plasirala se na 41. mjesto. Vir turizam (Djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane) je u  2017. imao 37 zaposlenih koji su primali prosječnu neto plaću od 5308  kuna, ostvarili su ukupan prihod od gotovo 17,4 milijuna kuna, a ukupan  rashod od 17,6 milijuna kuna, tako da dobiti prije oporezivanja nisu  imali, već samo gubitak prije oporezivanja od 282 tisuće kuna.

Tvrtka Božava (Hoteli i sličan smještaj) u toj godini je imala 44 zaposlenih koji su primali prosječnu neto plaću od 4345 kuna. Ukupan  prihod  im je iznosio gotovo 11,4 milijuna kuna, a ukupan rashod 10,9 milijuna  kuna, dok im je dobit prije oporezivanja bila 445 tisuća kuna. Ostvarili su  prihod od prodaje u inozemstvu od gotovo četiri milijuna kuna, a imali  su bruto investicije u dugotrajnu imovinu vrijedne nepunih 1,2 milijuna  kuna.

Poduzetnik s najvećim prihodom sa sjedištem na području hrvatskih  otočnih gradova i općina je GP Krk d.d., a poduzetnici s najvećim brojem  zaposlenih sa sjedištem na području otočne Hrvatske su Jadranka hoteli  d.o.o. i Autotrans d.o.o.

Među velikim poduzetnicima s područja otočne Hrvatske jedan je u   području trgovine (Trgovina Krk d.d.), jedan u području građevinarstva  (GP Krk d.d.), jedan u prerađivačkoj industriji (Sardina d.o.o.) i jedan u  području prijevoza putnika (Autotrans d.o.o.), dok je preostalih šest u  području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno