Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

INOVATIVNI ZADAR Orijentirani na djelatnosti IT sektora

11.02.2019. 12:46
INOVATIVNI ZADAR Orijentirani na  djelatnosti IT  sektora


Da je gospodarstvo zaista počelo normalnije disati, potvrđuje i situacija u Inovativnom Zadru. Baš za vrijeme naše reportaže, djelatnici ove gradske ustanove, vodili su razgovore s predstavnicima čak 13 tvrtki koje su se natjecale za dva slobodna prostora u zgradi nekadašnjeg Inkubatora u Novom Bokanjcu.
Osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima u inicijalnoj fazi poslovanja te graditi cjelovita poslovna rješenja temeljena na vrhunskim uslugama i vodećim svjetskim tehnologijama temeljna je zadaća Inovativnog Zadra. Onima koji žele početi svoj poslovni pothvat Inovativni Zadar nudi prostor za koji prve godine ne plaćaju najam. U drugoj godini plaća se 15 posto, u trećoj 30 posto, u četvrtoj 60 posto, a tek u petoj, zadnjoj godini djelovanja, plaća se puni iznos najamnine. No, zgrada izgrađena 2007. morala je biti temeljito rekonstruirana.


Nabavka servera velikog kapaciteta
– Riječ je o EU projektu obnove i opremanja zgrade Inkubatora vrijedanom 6,2 milijuna kuna. Projekt se provodio od rujna 2017. pa do kraja prošle godine. Veći dio projekta odnosio se na građevinske radove, ali je nabavljena i nova oprema. Prijašnji prostori bili su uređeni više u industrijskom stilu pa smo temeljito rekonstruirali prostor. On nikad nije bio do kraja napravljen kako treba. Obnovljeno je ukupno 28 poslovnih prostora. Uredili smo i multifunkcionalnu dvoranu kapaciteta 50 ljudi koja je opremljena kao IT učionica. Tu je i sala za sastanke koju korisnici prije nisu imali. Napravili smo i 3 D laboratorij s 3 D skanerom i printerom te velikom gravirom. Orijentirani smo se na djelatnosti koje daju veću dodatnu vrijednost kao sektor IT-a i sl., rekao je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra.
No, možda najvažnija nabavka su serveri velikog kapaciteta koje će koristiti Grad Zadar u sklopu projekta Pametni grad. Riječ je o cluster serverima na koje se mogu priključiti virtualni strojevi. U sklopu ovog projekta prošle godine je uveden wi-fi u gradske autobuse. Uvedena je i kontrola pristupa pješačkoj zoni na Poluotoku. Na 10 glavnih ulaza u pješačke zone u staru gradsku jezgru postavljen je videonadzorni sustav. Ove godine će se napraviti iskorak. Instalirat će se pokretni stupići koji onemogućavaju ulaz vozilima u pješačku zonu. No, još se ne zna hoće li hitne službe biti opremljene daljinskim upravljačima za podizanje tih stupića ili će se pristup riješiti prepoznavanjem registarskih tablica ili preko domofona u izravnoj vezi s centrom za upravljanje.


eZadrani
– Projektom eZadrani se želi osigurati digitalna platforma za objedinjeno pružanje eUsluga sustava lokalne uprave Grada Zadra i njegovih trgovačkih društva i ustanova. Tijekom 2018. podignuta je testna platforma, te uspješno testirano povezivanje na NIAS sustav u sklopu sustava eGrađani. Link na testni sustav je https://test.ezadrani.hr/. U 2019. godini planiran je daljnji razvoj ovog sustava, njegova integracija u sustav eGrađani, te puštanje u produkciju prvih digitalnih servisa. Projektom IoT – Internet of Things mreže Grada Zadra će omogućiti da Grad Zadar ima vlastitu, neovisnu i zatvorenu IoTmrežu za spajanje niza senzora za različite svrhe poglavito iz perspektive komunalnih usluga i ostalih servisa Pametnog grada. To su senzori za daljinsko očitanje vodomjera, senzori za detekciju zauzetosti parking mjesta, popunjenosti septičkih jama, upravljanja javnom rasvjetom, popunjenosti spremnika za otpad, mjerenje kvalitete zraka, mora itd., istaknuo je Kocipet dodajući kako je eksperimentalna mreža bazirana na LoRa tehnologiji podignuta krajem 2018. godine i trenutno je u testiranju nekoliko vrsta senzora.
– Finaliziran je i 15 milijuna kn vrijedan projekt te je poslan u resorno ministarstvo gdje očekujemo financiranje iz EU sredstava. Riječ je o digitalizaciji javnog prijevoza. Uvest će se elektronička naplata u autobusima. Kako je riječ o ITU mehanizmu financiranja koji se odnosi na urbana područja, ovim će biti obuhvaćen cijeli vozni park Liburnije. Na 30 autobusnih stanica, bit će postavljeni displayi, a 4-5 stanica bit će opremljene wi-fi pametnim klupama i još nekim sadržajima. U tim stanicama te na glavnim gradskim prometnicama, kao što je npr. Ulica Ante Starčevića, građani će moći iščitati najavu dolaska autobusa, eventualna kašnjenja i razloge istih. Očekujemo i obnovu wi-fi opreme grada Zadra jer je postojeća već dala svoje, kazao je Kociper.




Gradit će se novi Inkubator
U sklopu projekta Zadar Urban Mobility bit će i dio koji se odnosi na parkiranje. On će sadržati aplikacije koje će pomoći pristupu, plaćanju i kontroli parkinga. Posebno će se pojednostavniti internetsko plaćanje koje je danas pomalo komplicirano. Oko 1.200 parkirnih mjesta bit će opremljeno senzorima za detekciju zauzetosti parkinga, a sve će to pratiti mobilna aplikacija Zadar Smart City. Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je 14,8 milijuna kuna, a preko 12 milijuna već osiguranih kuna, bit će financirano iz EU fondova.
Iz istog ITU mehanizma bi se trebao graditi i novi Inkubator iza nekadašnjeg Mercatorovog robnog centra. No, problem je u tome što su u posljednjih nekoliko godina cijene vezane za gradnju, kaže Kociper, porasle i do 30 posto pa je tako premašen i financijski plan projekta.
– Stoga smo morali pristupiti preprojektiranju. Mislim da će to biti gotovo do kolovoza ove godine, a početkom sljedeće godine, nadam se, počet ćemo i s gradnjom, istaknuo je Kociper.


Nositelj integriranog digitalnog razvoja lokalne uprave
Inovativni Zadar razvija vlastitu optičku širokopojasnu infrastrukturu, serverske kapacitete, kao i razne aplikacije koje omogućuju pružanje niza informatičkih i komunikacijskih usluga (IKT) Gradu Zadru kao osnivaču, te komunalnim tvrtkama i ustanovama iz sustava Grada Zadra. Navedena mreža omogućuje društvu da već sad navedenim dionicima pruža integrirane IKT usluge, te kroz istu mrežu povezuje različite sustave poput WiFi mreže, kamera, IoT mreže, VoIP usluga, servera u InZad „oblaku“, sutra upravljanje semaforima, javnom rasvjetom itd.itd.
– Zahvaljujući ovoj mreži i vlastitim serverskim i softverskim kapacitetima većina komunalnih tvrtki i ustanova kao i Grad Zadar koristi niz IKT usluga Inovativnog Zadra, što društvo čini nositeljem integriranog digitalnog razvoja lokalne uprave, što je presedan na području RH, rekao je Alan Kociper.


Zvijezda među korisnicima  tvrtka  Helmholz sistemi d.o.o.
Novim uvjetima rada zadovoljni su i korisnici. Osim rekonstrukcija vezanih izričito  uz poslovnu djelatnost tu je i lounge prostor. Zvijezda među korisnicima je  njemačka  tvrtka Helmholz sistemi d.o.o. koja se bavi dizajnom industrijskih sklopova koja je  od jednog zaposlenog, narasla na 10 IT stručnjaka.
– Inovativni Zadar je odlično mjesto za početak vašeg posla napose zbog stimulativnih uvjeta i uvjeta rada. To nam je i omogućilo da se u svega tri godine i  “momčadski” ekipiramo. Mislim da je to putokaz i ostalima kako treba stimulirati  poduzetništvo, rekao je voditelj programske jedinice Zadar Ivan Ignac.
Hobby I Adore – HIA će vas provesti npr. kroz svijet grafike i printanja, ali možda  najneobičnija djelatnost skriva se u Fricomu. Naime, poduzetnik Ivan Friganović će  vas virtualno provozati zrakoplovom MiG 21 Bis, kakvog koristi i HRZ. Simulator je  to letenja za kojeg je Friganović već dobio priznaje i od samih hrvatskih borbenih pilota.