Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Longin: Vlada Andreja Plenkovića najkonkretnije provodi decentralizaciju

11.02.2019. 08:43
Longin: Vlada  Andreja  Plenkovića  najkonkretnije  provodi  decentralizaciju


Polaganjem vijenaca kod križa na Novom groblju u Starigrad Paklenici te svečanom sjednicom u dupkom punoj dvorani hotela  Alan proslavljena je 29. obljetnica osnutka HDZ-a općine Starigrad.
– U posljednjih nekoliko godina općina je doživjela preobrazbu prema  pravoj i modernoj jedinici lokalne samouprave. Dokazali smo da smo jedina ozbiljna stranka u općini. Imamo načelnika, zamjenika načelnika,  osam od 11 vijećnika Općinskog vijeća i čak 16 od 17 vijećnika u vijećima  mjesnih odborima, rekao je Krste Ramić, predsjednik općinskog HDZ-a,  načelnik u četvrtom mandatu.
Birači su prepoznali temeljne odrednice HDZ-evog programa, kaže,   koji uključuje dijalog, transparentnost, brigu o kulturnoj baštini i tradicionalnom životu Podgoraca i brigu za svakog pojedinca.  


Strateški projekti
– Našu otvorenost, zajedništvo, domoljublje, političku snagu i ozbiljnost prepoznali su i mladi općinski žitelji koji svoju stručnost dokazuju  svakodnevno na raznim područjima, ponosno ističe Ramić.
Da su na pravom putu govori ostvareni broj noćenja proteklih godinama, čime se potvrđuje da se isplati ulagati u razvoj najvažniju općinsku  gospodarsku granu, u turizam.
–  Naši strateški projekti su sustav odvodnje s pročišćivačem, Podvelebitski vodovodni pravac do Sv. Marije Magdalene na administrativnoj  granici Zadarske i Ličko-senjske županije, nova škola, ŠRC s dvoranom,  središnji obalni pojas, turistička zona Pod Bucići. Dakle, novi turistički  kapaciteti i sadržaji, koji će ubrzati gospodarski razvoj i omogućiti veću  zaposlenost, poručio je načelnik Općine naglasivši kako je ponosan na  to što postaju mjesto za život po mjeri građana.
Obraćajući se nazočnima Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog  HDZ-a, zahvalio se utemeljiteljima HDZ-a na hrabrosti koju su prije 29  godina pokazali u povijesnim i najtežim, a istovremeno i najponosnijim  vremenima.
– Hvala im što su preuzeli odgovornost za osnivanje HDZ-a u Starigradu dok je to nosilo iznimni rizik, a njihov rad bio pod nadzorom represivnog aparata bivše države, milicije i Udbe, kazao je Kalmeta, bivši ministar i zadarski gradonačelnik.
Oni su uz hrvatske branitelje i dr. Tuđmana, kaže Kalmeta, početak  svega, pobjedonosnog ostvarivanja hrvatske neovisnosti i državnosti.
– Imamo stabilnu Vladu RH, Zadarsku županiju, gradove i općine.  HDZ je čvrst, stabilan, jedini  nema frakcija i spoticanja nogu u stranci.  HDZ ima 30 posto potpore birača, dvostruko više od drugoplasiranog  SDP-a, a ostali nemaju nikakve mogućnosti učiniti nešto ozbiljnije na  političkoj sceni. Ljevica će uzeti glasove SDP-a, a neke stranke će se i  ugasiti, predviđa Kalmeta te nastavlja:
– Štoviše, Most se deklarira uz crkvu, a stvara nerede u Hrvatskom saboru kako bi ga napustio i izbjegao  glasati za reviziju ugovora sa Svetom  Stolicom, poput Glasa, SDP-a, HSS-a. Premijer Andrej Plenković se javno  i vrlo jasno izjasnio protiv te revizije, poručio je Kalmeta.


Izgradnja vodovodnog sustava
Nazočnima se obratio i Božidar Longin, zadarski župan, rekavši kako  ga veseli što je Općina krenula u projekt stoljeća, produžetak magistralnog cjevovoda Podvelebitski pravac vrijedan 70 milijuna kuna, koji će u  najvećoj mjeri biti financiran europskim sredstvima.
– Samo su snažna Općina Starigrad i snažna Zadarska županija jamci  ovog kraja. Tako će i ostati dok god HDZ vodi ovu općinu, Zadarsku  županiju i Lijepu našu, jer ova stranka je jedini kotač razvoja, istaknuo je  Longin te nastavio:
– Mnogima su, kroz ove godine, bila puna usta decentralizacije, ali je  najkonkretnije poteze u tom smjeru povukla Vlada Andreja Plenkovića.  Uspostavom ministarstva državne imovine konkretno se krenulo u  rješavanje dugogodišnjih problema, neiskorištene  državne imovine,  rješavaju se pitanje zemljišta i nekretnina, koje će biti iskorištene u svrhu  lokalnih razvojnih projekata, zaključio je Longin.
Pored navedenih u Starigradu su nazočili Maja Pletikosa, državna tajnica, Nikolina Baradić, predsjednica županijske Mladeži HDZ-a i brojni  drugi. Za veseli štimung brinuli su se KUD Podgorac i glazbeni kvartet  Ante Brice.