Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PIJETET I PONOS Vijenci, svijeće i sjećanje u spomen na poginule branitelje

11.02.2019. 12:38
PIJETET I PONOS Vijenci, svijeće  i sjećanje u  spomen na  poginule  branitelje


Svečanom manifestacijom prepunom emocija i ponosa,  topovskim udarima Pucačkog društva Ban Butko Kurjaković s tvrđave  Fortica, polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i raketnom topovnjačom  Vukovar usidrenom u Novigradskom moru, u Novigradu je pred više stotina nazočnih dvadeset treći put za redom obilježena 26. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Maslenica, obrane Novigrada i zadarskog zaleđa.


Operacija koja je ušla u povijest
Na impresivnim komemorativnim skupovima kod spomen-obilježja  HRM-a, 2. gardijske brigade Gromovi i spomen-ploče 145. brigade, u  Novigradu se uz visoke vojne, civilne i crkvene počasti obilježila pogibija  devet pripadnika Hrvatske ratne mornarice i pet pripadnika 2. GBR –  Gromova.
– Ne treba posebno naglašavati koliko je operacija Maslinica ušla u povijest, ne samo ovoga kraja, Zadra, zadarskog zaobalja, Ravnih kotara,  već je ušla u hrvatsku povijest. Temeljna je sastavnica Domovinskog rata,  kazao je komodor Ivo Raffanelli, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i  ministra obrane Damira Krstičevića.
Hrvatska vojska je pokazala, kaže Raffanelli, da je sposobna, uvježbana, opremljena provoditi ovakve operacije, ne obrambene nego i napadne.
– Jasno se pokazalo da Hrvatska neće dozvoliti da ostane status quo i  da je Hrvatska vojska na čelu s prvim predsjednikom RH dr. Franjom  Tuđmanom spremna osloboditi i vratiti svaki pedalj domovine Hrvatske,  kazao je Raffanelli, istaknuvši kako je ogromna većina nazočnih sudjelovala u svim tim događanjima te da jako dobro znaju što se događalo nakon operacije.
– Neprijatelj se nakon trenutnog šoka vrlo brzo pregrupirao, vrlo brzo  krenuo svom silom da dostigne i vrati izgubljene pozicije. Svu tu silu, svu  tu snagu, a i mržnju, osjetili ste najbolje vi pripadnici druge i četvrte brigade, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, mornaričkog pješaštva s  naših zadarskih otoka, Hvara, naših prijatelja iz Pule, pripadnika Vange.  Nažalost u ovoj obrani, od te sile i snage imali smo žrtava, 14 naših pripadnika koji su svoje živote položili na oltar domovine, naglasio je Raffanelli.


Nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu
Hrvatsku himnu otpjevala je klapa Težaci iz Paljuva, dok su vlastite  priče o Domovinskom ratu pročitali Cvita Baraba i Ivan Mikecin, učenici  OŠ Novigrad.
– Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad. Ovo je  mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je  vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, istaknuo je Joso Klapan,  načelnik.
 Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježju HRM-a, istom se pristupilo i kod spomen obilježja 2. gardijske brigade Gromovi.
– U 2. GRB Gromovi poginulo je 208 hrvatskih branitelja, preko tisuću  je ranjeno. Od toga su iz 1. pješačke bojne, legendarnih Crnih mambi  pogiula 72 hrvatska viteza, petorica na ovom području, kazao je Ivan  Krupec, umirovljeni pukovnik.
Molitve na spomenicima predvodili su don Ivan Ćurić, župnik Župe  Rođenja BDM u Novigradu, don Milenko Majić, vojni kapelan u Slunju i  Petrinji, te don Branimir Projić vojni kapelan kapelanije “Sv. Nikola biskup” u Splitu. Program je vodila Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda  Zadar.
Poslije obilježavanja kod spomen-obilježja 145. brigade na Škalinama  u Novigradu i domjenka, odana je počast poginulim braniteljima u susjednom Paljuvu kod spomen obilježja pokraj crkve Pomoćnice kršćana.