Na 112 dojavljuje se ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Prigodni program u Službi civilne zaštite Zadar
Zahvala ide i gradskoj tvrtki Liburniji koja se uključila u promociju ovog broja preko svojih vozila na kojima je istaknut broj 112 na koji se besplatnim pozivom može zatražiti pomoć hitnih službi poput policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći
Zvonko KUCELIN
Sustav 112 poznaje procedure i nadležnosti i tako predstavlja važan čimbenik u cjelokupnom sustavu civilne zaštite

Povodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, u prostorijama Službe civilne zaštite Zadar jučer je organiziran prigodni program. Njime je ujedno obilježena i 15. obljetnica od uvođenja u Hrvatsku jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.
Kako nam je kazao Miroslav Andrić, voditelj Službe civilne zaštite, broj poziva na ovaj jedinstveni broj raste iz godine u godinu, a osobito je mnogo poziva tijekom ljetnih mjeseci kada u Hrvatskoj borave i brojni državljani europskih zemalja koji imaju isti pozivni broj za žurne intervencije.

Komunikacijski i informacijski resursi

- Sustav broja 112 nema svoje operativne snage, ali ima komunikacijske i informacijske resurse s kojima može u svako doba angažirati potrebne operativne snage, poznaje procedure i nadležnosti i tako predstavlja važan čimbenik u cjelokupnom sustavu civilne zaštite, kaže Miroslav Andrić i ističe kako je broj 112 kroz svoju povijest imao nekoliko različitih struktura rada, odnosno transformacija, te sada djeluje pri Službi civilne zaštite pri resornom Ministarstvu unutarnjih poslova.
- Služba civilne zaštite Zadar, ističe dalje Miroslav Andrić, djeluje u dva odjela. Jedan je Županijski centar 112, a drugi Odjel inspekcije koji je preventiva na terenu i važan čimbenik preventivnog djelovanja, kaže Andrić i posebno naglašava veliku profesionalnost i predanost svih djelatnika ove službe koji ulijevaju povjerenje svima koji iz bilo kojeg razloga trebaju pomoć u hitnim slučajevima preko ovog jedinstvenog broja. Zahvala ide i gradskoj tvrtki Liburniji koja se uključila u promociju ovog broja preko svojih vozila na kojima je istaknut broj 112 na koji se besplatnim pozivom može zatražiti pomoć hitnih službi poput policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći.
Građani, naravno, i nadalje mogu nazivati brojeve ovih službi - policije (192), vatrogasaca (193) i hitne medicinske pomoći (194) u situacijama kada znaju da su im one potrebne, no brojne su složenije situacije kada nisu sigurni koga trebaju pozvati, pa je zato tu uvijek broj 112 i spremni operateri.

Učestalost poziva

Inače, Služba civilne zaštite Zadar provodi i redovite edukacije po školama s učenicima nižih razreda osnovnih škola, a tijekom jučerašnjeg jutra na »obuku« su došli učenici zadarske Osnovne škole Šime Budinića. Njima je samostalni nadzornik Ivica Starčević potanko objasnio u kojim se sve situacijama treba nazvati broj 112, za koje vrste nesreća, od onih prirodnih do nesreća izazvanih ljudskom nepažnjom, te kako postupiti u takvim kriznim situacijama prilikom poziva na ovaj broj.
Jučerašnje obilježavanje Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 okupilo je na radnom sastanku i predstavnike svih žurnih službi na području Zadarske županije – vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, policije, GSS-a i Lučke kapetanije, do predstavnika Državnog inspektorata, Grada Zadra i Zadarske županije koji su nazočili prezentaciji statističkih podataka o učestalosti poziva na broj 112.
Navedimo još kako je jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatsku uveden 11. veljače 2005. godine čime je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i strani državljani u Hrvatskoj mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno