Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Plaže će spremne dočekati kupače

12.02.2020. 12:30


S obzirom na to da polako dolazi vrijeme za uređenje našeg obalnog pojasa, željeli smo vam na ovaj način prezentirati i pokazati vam na koji način Grad razmišlja i u kojem smjeru idemo kako bismo omogućili našim građanima što lakši pristup plažama i moru, da nam svima bude ljepše. Svjesni smo također, da Grad Zadar velikim dijelom nije toliko iskoristio i uredio svoje plaže koliko bi to trebalo. Dakle, ove zadnje dvije godine, podižemo sredstva za uređenja plaža. Želimo vam pokazati plan uređenja onih plaža koje tradicionalno koriste naši građani, a mi želimo da nam svima bude što bolje i ljepše – rekao je jučer u Maloj vijećnici Grada gradonačelnik Branko Dukić na konferenciji za novinare na kojoj su resorni pročelnici objasnili detalje uređenja zadarskih, gradskih plaža.


Početak na Punti Bajlo
– Dakle, upravo na vašu inicijativu lani smo pokrenuli prvi u nizu projekata uređenja obalnog dijela. Fokusirali smo se i odlučili smo se za rt na Punti Bajlo gdje smo do početka turističke sezone na zadovoljstvo žitelja Arbanasa, građana i gostiju grada Zadra u skladu s projektom Arhitektonskog studija – Rene, uredili obalni dio na rtu Punte Bajlo. Odijelili smo prostorno šetnicu od prostora za kupače kako bi kupači u svom dijelu imali privatnosti. Iskoristili smo postojeće zelenilo s još novim tamarisima i žardinjerama. Usporedo s tim smo izmijenili i javnu rasvjetu i to u dužini obalnog pojasa od 60 metara odnosno, na površini od 1.628 metara četvornih. Do prošle godine, Upravi odjel za komunalne djelatnosti bio je prvenstveno fokusiran na uređenje plaža, dohranu i održavanje urednosti i čistoće plaža. Nakon inicijative gradonačelnika, naš je Odjel podigao poziciju u svom proračunu za dupli iznos. Znači, umjesto prvotnih 300, lani je bilo 600 tisuća kuna i to je rezultiralo ovakvim stanjem plaže na Punti Bajlo. Uredili smo taj prostor i s komunalnom opremom – klupama, tuševima, kabinama itd- objasnio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Robertino Dujela naglašavajući, kako nakon lanjskih 600 tisuća kuna, za ovu je godinu osigurano milijun kuna za uređenje naših prirodnih plaža te da su za ovu godinu pripremili i idejno rješenje za uređenje plaže Jadran i radovi su već krenuli.


Višefazni projekt Kolovare
– Na sjeverozapadnom dijelu će biti igralište za djecu, uz prostor određen za sunčanje i kupanje, dok će jugoistočni dio ostati u namjeni parkinga. Sačuvat ćemo svo postojeće zelenilo i osvžeiti s novim gdje god je to moguće Cijena predviđena za uređenje ove plaže je oko 400 tisuća kuna. Ostaje nam još obalni dio na Puntamici također, u režiji našeg Odjela. Radovi su započeli na šetnici krajem prošle godine. Riječ je o dijelu koji povezuje marinu s rtom na Punatmici, s Barakudom. Šetnica je još malo pa gotova u cijelosti. Obalni zid koji će spriječavati daljnje urušavanje obalnog dijela pa i same prometnice, sada će spriječiti urušavanja usljed nevremena. Po uređenju šetnice, dohranit ćemo i oplemeniti plažu s novim sadržajima – klupama. kabinama i slično, a i javnom rasvjetom. U ovom će slučaju cijena biti oko 330 tisuća kuna – objasnio je Dujela dodajući, kako su se radovi prolongirali zbog vremenskih neprilika do početka lipnja, ali plaže će sada, spremne dočekati kupače.
Šime Erlić pročelnik za EU fondove Grada objasnio je novinarima planove za plažu Kolovare podsjećajući kako je Grad prošle godine potpisao Ugovor s Ministarstvom turizma za Kolovare u iznosu od 560 tisuća kuna i to smo prijavili Fondu za razvoj turizma te smo pristupili izradi projektne dokumentacije radova na prvoj fazi uređenja Kolovara koja se odnosi od Poliklinike do bivšeg kluba Zara Beach. Svrha i cilj je bio da pokrenemo radove kao dio jednog, većeg obuhvata. Riječ je o višefaznom projektu kako bismo ga lakše financirali. Ove godine ćemo odraditi prvu i drugu fazu projekta. Prva faza je sanacija obalnog zida rive, popločanje kupališta i šetnice te sunčalište uključujući i projekt javne rasvjete u duljini od oko 1.400 metara četvornih, dok bi druga faza radova obuhvaćala zelene površine – objasnio je Šime Erlić dodajući kako vjeruje da će sva »papirologija« biti riješena do 1. ožujka i onda će se vidjeti koliko se radova može napraviti do početka sezone.




Počeli radovi u Diklu
Darko Kasap pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo podsjetio je također, kako je 2013. godine na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno prihvaćen urbanistički plan uređenja obalnog pojasa – Diklo.


»Šetnica u Diklu je prosječno dislocirana oko 2,5 metra od same buduće prometnice i izdignuta je iznad srednje razine mora oko jedan metar tako da će u potpunosti biti sačuvano morsko dno i postojeći krajobrazi
Darko Kasap


– Arhitekti su i ovdje uvažavajući autohtoni obalni krajobraz, cjelokupnu šetnicu dislocirali od same postojeće ceste, ali i buduće ceste koja će ići u rekonstrukciju onog trenutka kada krene aglomeracija Petrčane. Dakle, kada se krene uređivati sustav odvodnje. Šetnica je prosječno dislocirana oko 2,5 metra od same buduće prometnice i izdignuta je iznad srednje razine mora oko jedan metar tako da će u potpunosti biti sačuvano morsko dno i postojeći krajobraz. Radovi su počeli i rok je šest mjeseci. Za ovaj projekt čija je vrijednost tri milijuna kuna, 400 tisuća kuna smo dobili od Minstarstva turizma – objasnio je jučer na pressici pročelnik Kasap.


Prepirka zbog Dikla
Arhitekt Pero Marušić prezentirao je idejno rješenje UPU- a Kolovare koji se odnosi na obalnu crtu koja obuhvaća i plažu Kolovare od bazena do fontane, a obzirom na vjetrovalnu studiju koja je dala gabarite obalne crte. Idejnim projektom obradio je potencijalne sadržaje poput turističko-ugostiteljskih i plažnih objekata te sve ono što sačinjava jednu gradsku plažu.
Nakon prezentacije jučer je u gradskoj vijećnici zamalo došlo do incidenta jer je na konferenciju za novinare došla Marjana Botić županijska vijećnica Akcije mladih. Ona je svoj doalzak opravdala stavom da i ona kao svi građani ima pravo čuti što će se to raditi i kako će se urediiti zadarske gradske plaže jer su joj se žalili mještani Dikla kako nije u pitanju uređenje, već devastacija obalnog pojasa.
Na to je burno reagirao poznati zadarski ugostitelj i Dikljanin Dubravko Milin Kvisko koji je priznao kako je on došao jer je vidio Marijanu Botić kako ulazi u gradsku upravu, pa je odmah pretpostavio o čemu se radi.
– Godinama se mi Dikljani borimo da nam se uredi obalni pojas i 2013. godine jednoglasno je na sjednici Gradskog vijeća usvojen urbanistički plan uređenja i sad kad se napokon radi, vi opstruirate. Kakve veze vi s Diklom imate, osim što bacate smeće na našu djedovinu?! O čemu se ovdje radi?! Ovo je konferencija za novinare, zašto ste vi tu?! – rekao je među ostalim Milin, Marjani Botić nakon čega je počela i prepirka između njih dvoje koje je pokušao smiriti gradonačelnik Dukić naglašavajući kako će uvijek biti prijepora i različitih mišljenja.