Predstavljanje renesansnog kazališnog oblika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U Kneževoj palači izložba La Comedia dell’arte - Komedija maski
Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi

Narodni muzej Zadar predstavlja Izložbu kostima La Comedia dell’arte - Komedija maski u Kneževoj palači, Edukativna dvorana, a otvorenje je 18. 2. 2020. u 12h.
Vrijeme trajanja izložbe je do 20. ožujka, a kustosica i autorica izložbe Marija Šarić Ban.
Izložba predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell’arte, baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell’ arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija, maske i improvizacija.
Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell’arte, kostimi iz predstave Otello u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba, kostimografkinja Marija Šarić Ban.
Izložba je osmišljena u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju.
Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području tapiserija, kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.
Izložba je edukativnog karaktera, uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima: 19.2.-27.2.2020. u suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekulom.
Prijave i upiti za radionice na adresu:pedagog@nmz-hr.
Ovom izložbom otvaramo pitanja: Kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije? Što se događa sa kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu? Nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak? Važnost suradnje školskih i muzejskih institucija?Književna tema, likovna i scenska umjetnost u razvoju kreativnosti?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno