Tri općine iz Zadarske županije u hrvatskih Top 10

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Prema prihodu zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem na otocima
Prema prihodu po zaposlenom u 2018. godini od općina s područja Zadarske županije najbolje plasiran je Kolan na Pagu na 3. mjestu s prihodom po zaposlenom od 692.400 kuna. Kali su četvrte, a osmi je Tkon
Općina Kolan ostvaruje najveće prihode po zaposlenom među otočanima zahvaljujući turizmu i sirarstvu - Mandre

Prema analizi podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika s područja otočnih gradova i općina, koja je obuhvatila 51 grad/općinu, u 2018. godini poslovalo je 4.729 poduzetnika s 22.801 zaposlenih, što je u odnosu na 2017. godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3 posto. Poduzetnici otočnih područja u ukupnom broju poduzetnika Hrvatske sudjeluju s udjelom od 3,6 posto, u broju zaposlenih s 2,4 posto, a u ukupnim prihodima s 1,5 posto, stoji u analizi Financijske agencije (FINA).

Udarne djelatnosti

Analiza poduzetnika otočne Hrvatske prema njihovoj pretežitoj djelatnosti, pokazala je kako su i u 2018. godini najbrojniji poduzetnici u području djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (1.044), s ostvarenih 3,0 milijarde kuna ukupnih prihoda, što je udio od 26,2 posto u ukupnim prihodima poduzetnika na otočnom području. U istom području djelatnosti je i najveći broj zaposlenih (6.850), što je udio od 30,0 posto u ukupnom broju zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem u jednom od otočnih gradova/općina.
Prema kriteriju broja poduzetnika i ostvarenih ukupnih prihoda, slijede poduzetnici u području djelatnosti trgovine, kojih je bilo 690 s 2.818 zaposlenih i 2,3 milijarde kuna ukupnih prihoda (udio od 20,0% u ukupnim prihodima). Treći su poduzetnici u području djelatnosti građevinarstva, s 509 poduzetnika i 2.735 zaposlenih te 1,6 milijardi kuna prihoda (udio od 14,1% u ukupnim prihodima poduzetnika s otočnih područja).
U Top 10 otočnih gradova/općina prema prihodu po zaposlenom u 2018. godini nalazi se čak njih tri s područja Zadarske županije. Najbolje plasiran je Kolan na Pagu na 3. mjestu s prihodom po zaposlenom od 692.400 kuna, slijede četvrte Kali s prihodom od 678.400 kuna po zaposlenom, a osmi je Tkon s prihodom od 649.600 kuna po zaposlenom.
Unutar četiri istaknuta područja djelatnosti, najveća prosječna mjesečna neto plaća u 2018. godini, u iznosu od 5.490 kuna, obračunata je zaposlenima kod poduzetnika u djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Slijede poduzetnici u području djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (5.120 kuna), prerađivačke industrije (5.049 kuna), trgovine (4.840 kuna) i građevinarstva (4.831 kuna).

Najveća dobit u turizmu

Najveći konsolidirani financijski rezultat – neto dobit, u iznosu od 174,6 milijuna kuna, ostvarili su poduzetnici u području djelatnosti koje kolokvijalno nazivamo turizam, a među njima i ukupno na razini svih poduzetnika s otočnog područja, najveću neto dobit ostvario je Sunčani Hvar d.d. Neto gubitak iskazan je na razini pet područja djelatnosti, a najveći je iskazan kod poduzetnika u području poslovanja nekretninama, u iznosu od 125,3 milijuna kuna te kod poduzetnika u prerađivačkoj industriji, u iznosu od 10,8 milijuna kuna.
U području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane najveće prihode na području otočne Hrvatske, ostvarile su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Hvara i Raba, Jadranka hoteli d.o.o., Sunčani Hvar d.d. i Imperial d.d.
Poduzetnik s najvećim prihodom, u 2018. godini, sa sjedištem na području jednog od otočnih gradova ili općina je GP Krk d.d., a poduzetnici s najvećim brojem zaposlenih su Jadranka hoteli d.o.o. iz Malog Lošinja i Autotrans d.d. iz Cresa.


5.490
kuna iznosi najveća prosječna mjesečna neto plaća, a obračunata je zaposlenima kod poduzetnika u djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane


NAJVIŠE PODUZETNIKA BAVI SE PRUŽANJEM SMJEŠTAJA I UGOSTITELJSTVOM

Najbrojniji otočni poduzetnici su oni u području djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (1.044), s ostvarenih 3,0 milijarde kuna ukupnih prihoda

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)