Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar lovi trofej kojeg čeka 13 godina, prva prepreka Sonik

11.02.2020. 16:25


Došao je i taj dan kad će se na Višnjiku po treći put dosad, nakon 2016. i 2018. godine održati ukupno 29. završnica Kupa »Krešimir Ćosić«. Osam momčadi se nada da će u subotu biti ti koji će podignuti u zrak trofej nazvan po najvećem hrvatskom košarkašu, no u prvom redu favorita zasigurno stoje abaligaši Zadar i Cibona. Iza njih će u statusu pritajenog favorita vrebati sve kompetitivniji Split te Gorica koja je nominalno četvrta momčad HT Premijer lige. Ostatak družine koju čine Šibenka, Sonik-Puntamika, Hermes Analitica i Pula 1981 zaslužuju tek status autsajdera koji kad su u pitanju kup utakmice imaju se pravo uzdati u poznatu uzrečicu: »u kupu su uvijek iznenađenje moguća«.


Jusup poziva na oprez
Danas, prvog dana kad su na rasporedu sve utakmice četvrtzavršnice bit će najprometnije na Višnjiku i program starta već u 13 sati s utakmicom između Cibone i Šibenke nakon kojih će na parket Krešinog doma istrčati Gorica i Hermes Analitica. Drugi dio ždrijeba je zakazan za večernje termine i uistinu bi bilo veliko čudo ako se ne ostvari polufinale između Zadra i Splita zakazano za četvrtak. Splićani imaju kontra sebe jedinog prvoligaša na turniru, Pulu 1981, dok je u gradskom obračunu između Zadra i Sonik-Puntamike također teško očekivati da će mlađi brat uspjeti zaskočiti puno kvalitetniju momčad koju predvodi Danijel Jusup. Strateg Zadrana je jedini od svih osam trenutnih trenera četvrtfinalista koji se može pohvaliti osvajanjem Krešinog kupa, i to mu je pošlo za rukom dva puta. Nada se da bi to mogao ostvariti sa Zadrom i treći puta u karijeri što bi zasigurno odjeknulo u gradu košarke koji čeka na bilo kakav trofej već dugih 12 godina, dok se na Krešin trofej čeka i godinu dulje, još od davne 2007. godine.
– Trofej je trofej. Uvijek je to nešto za što svi radimo i što svi želimo i to se na kraju piše. Svi imamo istu želju, a vidjet ćemo tko će to i ostvariti. Mi smo osvojili prvi trofej 1998. godine kad se i prvi puta zvao po našem Krešimiru Ćosiću i to protiv Zagreba u Jazinama, a 2003. u Splitu protiv Cibone u finalu. To su lijepa sjećanja i bilo bi dobro da se još koji put ponovi – nije skrivao Jusup želju da Zadar konačno prekine taj predugi post što se trofeja tiče, a prva prepreka na tom putu im je stari znanac iz Jazina, momčad Sonik-Puntamike.
– Zadru je tradicionalno jako teško igrati protiv Sonik-Puntamike. Ove sezone su nas vodili 15 razlike, pa smo uspjeli tek preokrenuti u završnici. Sonik igra izuzetno motivirano protiv sastava iz višeg ranga i to zato što imaju u svom rosteru dosta iskusnih igrača koji su već igrali na ovoj višoj razini te žele dokazati da još mogu. Tu je prisutan jedan poseban motiv koji se i manifestira kroz njihove dobre igre. Imaju to iskustvo i jedan određeni fanatizam koji ih je uvijek krasio tako da je nama vrlo teško igrati takve utakmice, jer imamo imperativ pobjede, a protivnik igra rasterećeno. Moramo biti izuzetno koncentrirani i oprezni, a najbolje je to pokazala njihova posljednja utakmica u prvenstvu koju su odigrali u nedjelju protiv Cibone – osvrnuo se Jusup na večerašnjeg protivnika kao i na ostale konkurente za odlazak do samo kraja.
– Mislim da momčadi iz ABA 1 i ABA 2 lige objektivno imaju kvalitetu više u odnosu na ostale. Svakako ovim nominalno slabijim sastavima poput Pule i Hermesa treba čestitati što su uspjeli ući među osam zato što nisu možda neke momčadi koje su po meni kvalitetnije, dijelom i zbog rasporeda. Tu je Gorica koja je uvijek nezgodna i godinama Zadru stvara probleme. Split igra dobro, imaju tu širinu tj. dovoljan broj igrača da odu i do kraja. Pogotovo otkad im se vratio Pavle Marčinković. Cibona je uvijek Cibona koja ima iskustvo osvajanja trofeja i potrebnu kvalitetu, a mi kao domaćini isto želimo što i ostali.


Sonik želi ponoviti Cibonu
U taboru Puntamičana želje se ne podudaraju s onima koje imaju na Višnjiku, jer su svjesni da osim fanatizma i solidnog otpora teško mogu planirati ostanak na turniru u četvrtak, a kamoli u subotu. Iako njihova posljednja utakmica u kojoj su na konopcima do završnih sekunda držali jednu Cibonu ne ide u prilog toj konstataciji.
– Ovo protiv Cibone u nedjelju je bilo sasvim u redu i da ponovimo tu prezentaciju večeras protiv Zadra bili bi prezadovoljni, a za rezultat ćemo vidjeti na kraju kako će ispasti. Moram biti zadovoljan s obzirom na to da smo prvu sezonu u elitnom rangu hrvatske košarke. Složili smo solidan roster. Imamo tu malo iskusnijih igrača koji su predvodnici ovim mlađima tako da mislim da dobrom funkcioniramo pogotovo kad se uzme u obzir da treniramo tek jednom dnevno. To nam je mali deficit jer većina ostalih momčadi treniraju dva puta dnevno – komentar je trenera Puntamičana, Šime Kraljevića, uoči drugog po redu gradskog obračuna ove sezone. Prvi je u studenom umalo završio senzacionalno. Prijetili su tada zeleni tri četvrtine, ali se na kraju i ispuhali.
– Tada se desila i promjena na klupi Zadra. Jusup je preuzeo klupu kolo ili dva prije te utakmice u Jazinama tako da su imali drugačije taktičke zamisli. Išao je trener Zadra pretakati iz jedne u drugu taktiku u tom prijelaznom razdoblju tako da smo iskoristili taj trenutak i bili konkurentni čak 33 minute, no nije bilo za očekivati da ćemo izdržati do kraja. Ipak smo na jednom treningu dnevno, pa nismo uspjeli izdržati tih posljednjih sedam minuta.
Ipak ovakve utakmice za njegove igrače su zapravo nagrada. Zato motivacijski govori neće biti potrebni večeras kad se budu suočili s Jusupovom družinom.
– Nema tu puno filozofije. Imam pet igrača u sastavu koji se već igrali na ovoj razini i ako im tu treba trener da naprave neku superkompenzaciju onda je džabe sve to iskustvo. Oni sami sebi znaju dozirati u datom trenutku utakmice tako da mislim da neće biti problema s motivacijom i fizičkom spremom – istaknuo je Kraljević i bez obzira na kvalitativnu razliku između starijeg i mlađeg brata poručio da neće biti nimalo popusta večeras.
– Zadru želim sreću u svim utakmicama, ali protiv nas baš i ne.




Raspored
Četvrtfinale: srijeda (12.2.2020.)
Par A: Cibona – Šibenka (13)
Par B: Gorica – Hermes Analitica (15:30)
Par C: Split – Pula 1981 (18)
Par D: Zadar – Sonik-Puntamika (20:30)
Polufinale: četvrtak (13.2.2020.)
Par E: Pobjednik para A – Pobjednik para B (18)
Par F: Pobjednik para C – Pobjednik para D (20:30)
Finale: subota (15.2.2020.)
Pobjednik para E – Pobjednik para F (17:30)


Osvojeni kupovi
7 – Cibona (1995.,1996.,1999., 2001., 2002., 2009., 2013.),
7 – Cedevita (2012., 2014., 2015, 2016., 2017., 2018., 2019.)
6 – Zadar (1998., 2000., 2003., 2005., 2006., 2007.)
5 – Split (1992.,1993.,1994.,1997., 2004.)
3 – Zagreb (2008., 2010., 2011.)