Zašto Petar Zoranić nije na »svome« trgu?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Urbana parodija - trg se zove po njemu, a gdje je on?
Štoviše, Trg Petra Zoranića koji nosi ime ovog znamenitog Zadranina po rođenju i autora prvog hrvatskog romana »Planine«, prostran je te arhitektonski i urbanistički vrlo pogodan za prihvat Zoranićeva kipa, ali, eto, on se već desetljećima »skriva« na malom trgu ispred crkve sv. Krševana
ARIF SITNICA
Kip Petra Zoranića smješten je na - Trgu sv. Krševana

U Zadru postoji Trg Petra Zoranića, a postoji i kip Petra Zoranića. A zašto se kip Petra Zoranića nalazi na Trgu sv. Krševana, a ne na »svome« trgu, teško je dokučiti logične i razumne razloge ove urbane parodije. Štoviše, Trg Petra Zoranića koji nosi ime ovog znamenitog Zadranina po rođenju i autora prvog hrvatskog romana »Planine«, prostran je te arhitektonski i urbanistički vrlo pogodan za prihvat Zoranićeva kipa, ali, eto, on se već desetljećima »skriva« na malom trgu ispred crkve sv. Krševana.
To poprilično zbunjuje ne samo domaće žitelje nego i brojne turiste kojima ovo kiparsko djelo Ratka Petrića privlači pozornost, često ga fotografiraju, a kako na zidu iza kipa stoji natpis »Trg sv. Krševana«, prva im je pomisao da se radi o statui ovog zadarskog sveca, a ne čuvenog hrvatskog renesansnog pisca. Tim više što se na postolju kipa tek jedva može razaznati urezbareni natpis »Petar Zoranić 1508.-1543.« (koji se vidi tek ako se slučajno zagledate u postolje), a da pri tome nema ni jedne jedine odrednice o osobi koju predstavlja ovaj spomenik. Ni na hrvatskom jeziku, a da ne govorimo o drugim, svjetskim jezicima.
Ovaj kulturno-turistički nemar uistinu je teško opravdati jer riječ je o velikanu hrvatske književnosti i kulture koji, osim što se nalazi na »tuđem« trgu pored živog »vlastitog« trga, nema ama baš nikakve informacije o kome se tu uopće radi!
A kada bi se na postolje stavila jedna primjerena pločica s barem dvije ključne rečenice o ovome velikanu, bilo bi to informativno i poučno za same Zadrane i strane goste, a još kada bi se kip premjestio na istoimeni trg, bio bi daleko vidljiviji i samim tim relevantniji gradski spomenik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)