Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ako roditelji nemaju para – nema problema

11.02.2021. 11:18


MAESTRALNI NASTUP ZADRANINA ŠIME U RTL-OVOM SHOWU
Poznato je kako ja jako volim RTL-ov show »3,2,1 kuhaj!«, redovito ga pratim i komentiram, a osobito ako nastupaju naši Zadrani. Onda postanem vatreni navijač, veselim se kada dobiju dobre ocjene, a očajavam ako su iste loše. U kvalifikacijskoj emisiji ovoga je ponedjeljka gostovao Zadranin Šime koji se prošle godine »proslavio« s »tunjetinom« jelom od mljevenog mesa i tunjevine, a ovaj put nam je spremio (ustvari, ne nama nego žiriju) »Gambere Karamba!« Namjerno sam stavio uskličnik jer način na koji je Šime izgovorio ime svoga jela zaslužuje uskličnik, ali uskličnik zaslužuje i cijeli njegov nastup s kojim je, bar po meni, zaslužio ulazak u konkurenciju.
Naime… svima nam je jasno kako se ovaj show ne radi samo da bi natjecatelji pokazali kako znaju kuhati, već i zbog toga da vidimo i njihove osobenosti, šarm, smisao za humor, a toga je kod našeg Šime bilo u izobilju, toliko da je ovaj put čak bio i blizu prolaska. Malo su me razočarali ovi s RTL-a jer su propustili izglednu priliku za povećanje gledanosti. Mogli su Šimu »spariti« s nekim tko bi malo stavio u red njegovu šlampavost i nedostatak kulinarskog znanja i takav bi par siguran sam igrao zapaženu ulogu u ovoj sezoni. Šteta… Šime, više sreće u sljedećem pokušaju, a dotle – »KARAMBA!!!«


ŠTO SE DOGAĐA KADA NEŠTO IMA ATRAKTIVNI NAZIV?
U emisiji »Svjetski biseri« na prvom programu Hrvatske televizije ove smo srijede mogli gledati emisiju o Norveškoj. U TV-najavi smo saznali kako se izduženo prostire prema sjeveru, kako krije mnoga blaga, kako hrabro prkosi zimi, kako ima divne arhipelage, kako nudi mnoga uzbuđenja, a tek onda, na kraju, su spomenuli »auroru borealis«. A onda je počelo. Ni jedan kadar nije mogao proći a da se nije spomenuo taj fenomen. Te se vidi otamo, pa odovamo, pa ujutro, pa navečer, pa onda kako to čudo nastaje, pa kako su to vidjeli prvi istraživači, pa kako to vide turisti… I da sada više ne nabrajam – nije mogla proći minuta a da se ne čuje »aurora borealis«.
Vrhunac je bio kada su govorili o noćnim vožnjama na psećim zapregama koje su jako zanimljive, a tokom vožnje se može odlično vidjeti… probajte pogoditi što. Ili, »ovaj hotel je jako lijep, a dok sjedite na zahodu kroz otvoreni prozor u daljini možete vidjeti i…« Mislim, sve je to lijepo, ali da se mora toliko o tome govoriti… Ili je pak to zbog toga što to tako lijepo zvuči – puna su vam usta dok izgovarate. A-u-r-o-r-a b-o-r-e-a-l-i-s. Zamišljam kako bi bilo da je naziv malo drukčiji. Recimo »jorgenštumpfemumpfesjekgardne«. Sigurno to ne bi svaki čas izgovarali.


KAKO REGRUTIRATI NOVE DUŽNIKE?
Evo nakon javnih poziva nevinoj dječici (razni medeki koji pozivaju na štednju) s jedne nam reklame stiže i otvoreni poziv na trošenje. »Dok mama i tata račun pune ti troši svoje kune!« Dakle, krasno… nakon Zeke Zvrke i Mede Štede, sada bi na red mogao doći Galeban Zgubidan, Mačak Rasipko, ili tako nekako. Znači životna filozofija se svodi da mama i tata »račun pune«, a sinčina da to troši. Osim toga, ne troši on svoje nego roditeljske pare. Postavlja se i pitanje – gdje su ti roditelji zaposleni, ako su uopće i zaposleni? Sigurno kao prodavači u nekom trgovačkom centru. Tamo su ogromne plaće. A gdje smo ono stali..? Ah, da… On troši. Ja bih dodao sljedeće jer to je tako logično. »Dok mama i tata račun pune ti troši njihove kune, kupi polovni BMW s kojim ćeš praviti nered po cesti, idi u narodnjačke klubove, zabavi se malo s onim što se tamo nudi, upiši faks na kojem ćeš kupovati ispite…« Ma treba li dalje nabrajati čemu to sve vodi? A ako roditelji para nemaju nema problema. Lako će se zadužiti. Ima se gdje…