Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvati opsjedaju rusko veleposlanstvo u Zagrebu: “Možemo li kod vas kupiti Sputnjik cjepivo ili moramo u Moskvu?”

11.02.2021. 11:03


Tisuće Hrvata ovih dana ‘opsjeda’ veleposlanstvo Rusije u Zagrebu samo s jednim ciljem – domoći se ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, piše u četvrtak Večernji list.
Svakoga dana u ruskom veleposlanstvu odgovaraju na desetke i desetke upita građana Hrvatske, što telefonom što emailom, o tome kako do njihova cjepiva. Građani tako pitaju mogu li se doći cijepiti u veleposlanstvo ili mogu li ga tamo kupiti. Zanima ih gdje i kako uopće mogu do cjepiva, a jedan dio ljudi želi znati može li jednostavno kupiti kartu, uputiti se prema Rusiji i tamo primiti Sputnik V.
“Naravno da bismo željeli pomoći, ali mi ne cijepimo niti nabavljamo cjepivo. Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo te u sklopu svoje nadležnosti, ne smije se baviti nabavom, isporukom, distribucijom i prodajom cjepiva. Također, nije moguće otići u Rusiju jer tamo trenutno samo cijepe ruske državljane”, govore iz veleposlanstva, a takvu poruku prenose i građanima.
Za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije, dodaju. Veleposlanstvo je spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako bude postojala inicijativu hrvatskih vlasti.
“Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva”, kažu iz veleposlanstva.
Čak se ni oni još nisu cijepili – u Rusiju ne idu zbog problema s izravnim putovanjima, a s druge strane, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je notu stranim diplomatskim predstavništvima 29. siječnja u kojoj se kaže kako će predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svi inozemni građani koji borave na teritoriju Hrvatske biti cijepljeni prema rasporedu cijepljenja u Hrvatskoj koji najprije uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima te starije od 65 godina i ugrožene skupine.
Velik interes Hrvatske, ali i građana Rusije s prebivalištem u Hrvatskoj, za ruskim cjepivom nastao je nakon objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V u časopisu The Lancet 2. veljače, donosi Večernji list.