Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako da turizam svima bude pristupačan?

11.02.2021. 10:25


Grad Zadar organizira radionicu »Pristupačni turizam i tržišni potencijali«, a koja se održava u sklopu projekta Tourism4All.
Tema radionice je pristupačnost (dostupnost) turističkih i kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i osobama treće dobi, koja će se održati na online platformi danas od 11 do 12 sati.
– Grad Zadar partner je na projektu TOURISM4ALL financiranom kroz program Interreg Italija-Hrvatska. Cilj projekta je razvoj i promidžba prekogranične mreže pristupačnih turističkih destinacija te osmišljavanje zajedničkog pristupa i metodologije razvoja novih turističkih proizvoda fokusiranih na osobe s posebnim potrebama, kao i na produljenje turističke sezone. Interes osoba s invaliditetom i osoba 65+ za putovanjima i turističkim sadržajima je u stalnom porastu te ovaj segment turističkog tržišta ima ogroman nedovoljno iskorišteni potencijal. Jedna od aktivnosti projekta Tourism4all je i edukacija djelatnika u turističkom i kulturnom o pristupačnom turizmu, rekao nam je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata u Upravnom odjelu za EU fondove u Gradu Zadru. On će voditi radionicu te će ukratko i predstaviti projekt i ciljeve, dok će Ana Perica, mag. soc. rada i Josip Milković, mag. oec. cult. iz Udruge slijepih Zadarske županije voditi interaktivnu raspravu te će održati prezentaciju na temu pristupačnog turizma i tržišnih potencijala.
Inače, cilj projekta Tourism4All je razviti i promovirati prekograničnu mrežu turističkih destinacija pristupačnog turizma. Milić nam je pojasnio kako će se unaprjeđivanjem pristupačnosti prirodnih i kulturnih znamenitosti odabranih destinacija, te promocijom novih turističkih usluga poticati socijalna uključenost osoba u nepovoljnom položaju ili s posebnim potrebama (osobe s invaliditetom, starije osobe…), ali i smanjiti sezonalnost.
– U sklopu projekta provode se mjere usmjerene na povećanje dostupnosti turističkih proizvoda i usluga u odabranim destinacijama s izuzetnom prirodnom i kulturnom baštinom na području Hrvatske i Italije. Aktivnosti obuhvaćaju razvoj zajedničke metodologije, jačanje kapaciteta i rast kompetencija u sektoru pristupačnog turizma, umrežavanje, prijenos znanja, razvoj novih usluga čiji je cilj poboljšanje dostupnosti turističkih destinacija te pripremu i provedbu zajedničke turističke promocije uključenih destinacija, zaključio je Milić.