Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA Nakon triler završnice Mršićeva momčad stigla do finala

11.02.2021. 10:11


Zadar je u finalu Kupa Krešimira Ćosića. Nakon prave bitke u polufinalu protiv vječnog rivala Mršićeva momčad je pokazala pravo lice u utakmici koja je donosila borbu za prvi trofej sezone, tri puta lomivši itekako konkurentnu i motiviranu Cibonu, proživjevši pravu dramu u završnih pet sekundi, no na kraju slatkih 84.82 ih je odvelo put Omiša u subotu gdje će braniti lanjski trofej Krešinog kupa protiv Splita.


Rezultatska klackalica
Žestok ritam nametnuli su i jedna i druga momčad od samog početka, što je i bilo za očekivati s obzirom na to da je ulog bio izrazito velik. Kod Zadra je u tim početnim minutama ugodno iznenadio Bursać sa šest poena kao i Palokaj čiji je koš donio finih pet plusa (10:5), no Cibona se brzo rekuperala na račun vanjskog šuta. Ubacili su tri trice (Nakić, Reynolds, Bilinovac) što ih je vratilo u egal (12:11), ali i dalo im vjetar u leđa da mogu i preuzeti ritam igre do kraja prve četvrtine. Mršić je nakon vrlo dobrih sedam minuta prve dionice mogao biti zadovoljan s onim što su mu igrači pokazali na terenu, no zato nije mogao biti sretan kako su priveli kraju prvu tu inicijalnu dionicu. Jedan dio krivice za to išao je i na njegov brk, jer mu definitivno nije trebalo promijeniti praktički cijelu petorku u utakmici koju treneri inače vole odigrati sa suženom rotacijom. Alternative s klupe nisu se nametnule ni u jednom pogledu, štoviše organizacija napada je izlaskom Mavre potpuno amortizirana od strane gostiju koji srećom taj lošiji period Zadra i nisu previše naplatili. Tek su jednom Cibosi uspjeli povesti (17:19), ali kratkog im je bilo vijeka jer je Jordano polaganjem iz kontre postavio 19:19 što je bio i najrealniji rezultat s obzirom na prikazano od oba sastava. Nije ni početak druge četvrtine previše razotkrio koja momčad ima veće izglede za plasman u finale, jer je na terenu vladao pravi rat te se teško dolazilo do poena. Prvo osjetnije odvajanje ipak su iskreirali domaći košarkaši, a za taj bijeg na sedam viška (28:21) najveći krivac je bio Carter koji je svojim usporenim, ali i teško predvidivim driblinzima izluđivao gostujuću obranu kao i što je i s mnogim asistencijama lakoćom gađao suigrače »u dlaku«. Povukao je američki bek uz malu pomoć Bursaća Zadar prema dvoznamenkastoj prednosti sredinom druge dionice (35:24) što je pak Cibona uspjela praktički anulirati u naredne dvije minute preko Drežnjaka, Planinića i Reynoldsa 837:34). Činilo se da će se na odmor s egalom, ali Mršićeva momčad je pokazala karakter u završnih 100 sekundi prvog poluvremena sa 7:0 serijom i tako se dovela ponovno u vrlo ugodnu situaciju. povrativši deset koševa prednosti (44:34).


Mlađi Planinić povukao
Ipak, nije ta zaliha dugo ostala na kontu Mršićevog sastava, jer su se gosti vratili iz svlačionica odlučni vratiti potpunu neizvjesnost. Posebno se to odnosilo na vrlo motiviranog Markotu koji je nanizao devet koševa, pridružio mu se Marić dalekometnim projektilom i na tri minute do ulaska u odlučujuću dionicu na semaforu je stajalo samo 51:49 za Zadar koje djelovao poprilično grogirano u tih sedam minuta treće četvrtine ubacivši uistinu mršavih pet poena. No, kao i krajem druge četvrtine pronašli su dobitnu formulu izdigavši se poput feniksa, a ovog puta je zasluga pripala Juri Planiniću čija je trica načela 13:3 seriju s kojom se u zadnju četvrtinu ušlo sa najvećih 13 plusa (63:50). Planinić je zabio sedam koševa, pripomogli su Jordano i Justice što je domaće isturilo u idealnu poziciju pred minute odluke. Očekivao se riskantniji pristup Cibosa u nastojanju da se prišuljaju, no nisu se ovog puta dali tako brzo preveslati Mršićevi igrači koji su vješto odolijevali čak šest minuta koje su proveli u dvoznamenkastom plusu. Ipak, došlo je do pada u igri Zadra ulaskom u završne tri minute što ih je koštalo dolaska Cibone na samo tri zaostatka na minutu do kraja. Nakić je s dvije trice primaknuo svoje na 75:70, malo potom je i Marić tricom postavio 77:73, kao i Reynolds nakon ubačaja Bursaća (79:76). No, probudio se dotad neprepoznatljivi Onuaku koji je iz napadačkog skoka ubacio za 81:76, potom izbananirao Bilinovca, pa uhvatio bitan obrambeni skok te s dugom loptom pronašao Mavru u kontri koji je postavio na 83:76 i činilo se 40 sekundi prije kraja da je Zadar sigurno u polufinalu. No, Zagrepčani su uspjeli doći u priliku za pobjedu u zadnjih pet sekundi. Prije su još zabili brzi koš preko Planinića, a onda je Markota iznudio prekršaj na trici pri rezultatu 84:80 i ubacio dva bacanja, a treće promašio na što je Planinić uhvatio loptu i pritom je fauliran. Srećom po Zadar promašio je prvo bacanje tako da je spriječen veliki šok za domaće koji su do velike pobjede stigli na krilima Bursaća koji je zabio 16 koliko je zabio i Carter, a Amerikanac je uz to uhvatio pet lopti i podijelio sedam asistencija.
 




Split preko Furnira do finala nakon 17 godina
Košarkaši Splita prvi su izborili su finale Kupa Krešimira Ćosića svladavši na svojim Gripama zagrebački Furnir s 95:83. Splićani će se tako naći u finalu Kupa nakon dugih 17 godina, a u polufinalnom ogledu već su u prvoj četvrtini prraktički riješili pitanje pobjednika stekavši prednost od 30:20, koja je do poluvremena narasla na 17 razlike. Luka Babić (16 poena) i Pavle Marčinković (15 poena, devet skokova, četiri asistencije, četiri ukradene lopte) predvodili su »žute«, a Luka Pandurić sa 21 košem goste. Furnir, u ranijim sezonama poznat kao Dubrava, polufinale izborio nakon dvadeset godina posta, a treći put ukupno. Splićani su posljednji trofej osvojili prije 17 godina, 2004. godine u Jazinama protiv Zadra košem današnjeg kapetana Roka Ukića u zadnjoj sekundi utakmice.
 


ZADAR                      84
CIBONA                      82


(19:19, 25:15, 19:16, 21:32)


ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojković, Tomislav Vovk i Josip Jurčević.
ZADAR: Carter 16, Jordano 13, Justice 3, Palokaj 4, Vuković 5, Bursać 16, Junaković 5, Mavra 7, Onuaku 6, J. Planinić 9, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
CIBONA: Reynolds 14, Bilinovac 5, Radovčić, D. Planinić 14, Marić 7, Novačić, Prkačin 10, Gnjidić 4, Branković, Drežnjak 3, Markota 16, Nakić 9. Trener: Vladimir Jovanović.
Šut za dva: Zadar 22-43 (51%); Cibona 11-23 (47%).
Šut za tri: Zadar 8-20 (40%); Cibona 12-31 (38%).
Slobodna bacanja: Zadar 16-22 (72%); Cibona 24-29 (82%).
Skokovi: Zadar 31 (25+6); Cibona 37 (29+8).