Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ruševna i opasna zgrada postat će hostel ili hotel

11.02.2021. 12:30


Stara, ruševna zgrada u centru grada na adresi Poljana Požarišće na kućnom broju 4. koja desetljećima je bila bolna točka stanarima svih okolnih zgrada jer je prijetila urušavanjem zbog narušene statike i naprosto starosti, a bila je i izvor zaraze zbog neriješenih sanitarnih čvorova u stanovima. Ta zgrada napokon bi trebala biti obnovljena i pretvorena u mali gradski hostel ili, pak, hotel jer ju je kupio poznati zadarski ugostitelj i vlasnik jedne od najpoznatijih zadarskih pizzerija Mita Mičić s partnerima.
Naime, krajem prošloga mjeseca, Mičić se s partnerima i formalno uknjižio na kupljenu nekretninu temeljem kupoprodajnog ugovora zaključenog s Gradom Zadrom 27. studenog prošle godine i to za oko 1,7 milijuna kuna. S obzirom na to da je zgrada bila potpuno neuvjetna za život, Grad Zadar je prije tri godine onemogućio sve ulaze u zgradu i to na način da ju je okružio visokim zaštitnim skelama, a stanare tih gradskih stanova koji su tamo bili smješteni u svojstvu zaštićenih najmoprimaca, Grad je zbrinuo zbog njihove osobne sigurnosti. Na taj je način otklonjena i posljednja prepreka da se konačno riješi sudbina i te zgrade građene, ali i nikad obnavljane, još od 1968. godine.
Prije par godina razmatrala se, podsjećamo, i mogućnost da se zgrada obnovi uz pomoć EU sredstava i stavi u funkciju neke javne namjene, ali se od te ideje odustalo i zgrada je tako, ponuđena na prodaju.


Odlična lokacija u mirnom kvartu
– Bavim se ugostiteljstvom i turizmom cijeli svoj život, a zadarski je turizam posljednjih desetak godina u velikom usponu. Naravno, ako izuzmemo ovu posljednju godinu koja je po svemu, godina bez presedana zbog pandemije koronavirusa. Razmišljajući tako o budućnosti zadarskog turizma i mojoj obitelji u cijeloj toj priči, došao sam do zaključka kako grad osim par velikih hotelskih kuća, nema dovoljno manjih smještajnih, turističkih jedinica i to je ono što gradu već godinama nedostaje. Kupnja ove nekretnine učinila mi se kao izazov, dugoročni projekt i ulaganje u budućnost kako za mene, tako i za moje partnere, pokušao je objasniti Mita Mičić razloge i motive za kupnju stare i potpuno devastirane zgrade.
Iako svjestan da posao koji ih čeka neće biti nimalo lagan, niti jednostavan, nije mogao sakriti zadovoljstvo jer, kako je rekao, to je sjajna gradska lokacija koja je u samom srcu Zadra, a opet je mirna i idealna za dobar odmor.


Zamolit će stanare za razumijevanje
– To je miran kvart okružen stambenim zgradama i želimo da tako i ostane. Ne želimo da tu bude nikakva buka i galama, već da se gosti mogu dobro odmoriti i upoznati jedan pravi zadarski, gradski kvart. Trenutačno smo u fazi prikupljanja ponuda za izvođače radova, a što se mene tiče ja bih volio da radovi počnu – jučer. Doista, nastojat ćemo da radovi počnu što prije jer nam je želja da objekt bude u funkciji za sezonu 2022. godine. S obzirom na to u kakvom je stanju zgrada, bilo bi jednostavnije, a vjerojatno i jeftinije srušiti je do temelja i graditi iz početka, ali to ne smijemo. Prvo što ćemo napraviti prije nego što uopće počnu radovi, to je da ćemo je dobro zaštiti od vrha do dna da ne bi slučajno nešto odletjelo i nekog ozlijedilo, istaknuo je Mičić.
Dodao je i kako će biti teško izvoditi radove jer je zgrada vrlo tijesno okružena drugim zgradama, a kad jednom počnu radovi bit će teško i dostavnim vozilima i kamionima odvoziti i dovoziti građevinski materijal zbog toga što dvorište stanarima služi kao parking.
– Neće biti lako, ali sve radimo iskrenog srca i u dobroj vjeri. Stanarima neće biti lako dok se bude radilo, ali vjerujemo da ćemo naći zajednički jezik. Molit ćemo ih za strpljenje i razumijevanje jer jednom kad sve bude gotovo, stara, opasna zgrada bit će napokon, prošlost i svi ćemo moći uživati u zajedničkom lijepom dvorištu i novoj ponudi u gradu, poručio je Mičić dodajući, kako od početka imaju odličnu suradnju s Gradom Zadrom koji im pomaže u rješavanju svih prepreka na koje nailaze.