Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Žednim naseljima u Podgorju sve bliže voda, završena prva faza projekta Podvelebitski pravac

11.02.2021. 12:00


U zadarskom zaobalju u tijeku je provedba regionalnog vodoopskrbnog sustava Podvelebitski pravac koji je proteže kroz Podgorje podno Velebita, na području Općine Starigrad u Zadarskoj županiji i Općini Karlobag u Ličko-senjskoj županiji. Riječ je o projektu Hrvatskih voda i zadarskog Vodovoda, te Starigrada i Karlobaga.
– Ukupna vrijednost projekta na obje županije iznosi oko 110 milijuna kuna od čega radovi na prvom dijelu projekta iznose oko 35 milijuna kuna, kazao je Tomislav Matek, direktor Vodovod d.o.o. Zadar.
Investitor je zadarski Vodovod, dok 80 posto plaćaju Hrvatske vode, a 20 posto općine Starigrad i Karlobag. Ostali dio projekta u vrijednosti oko 75 milijuna kuna se priprema za sufinanciranje korištenjem sredstava EU.


Zahuktali projekt stoljeća
– S obzirom na situaciju s koronavirusom zadovoljni smo tijekom provedbe projekta i izvedenim ugovorenim radovima, rekao je Matek.
Projekt stoljeća koja će u naselja i zaselke u zapadnom djelu Općine Starigrad te u Barić Dragu i Lukovo Šugarje u Općini Karlobag doći voda iz vodovodnih cijevi, čine vodospreme, crpne stanice i 45 kilometara cjevovoda.
– Završena je prva faza projekta. Izgrađena je vodosprema Starigrad s dovodnim i povratnim cjevovodom u dužini od dva kilometara te hidrostanica Kruškovac i tlačni cjevovod u dužini od dva kilometra, kao i prilazni asfaltirani put od lokalne ceste uzbrdo iznad Starigrada do vodovodnih objekata, objašnjava Matek.
U produžetku je, kaže on, izgrađeno tri kilometara magistralnog cjevovoda do zaseoka Kojići u Starigradu.
– Sve je spremno da HEP spoji električnu struju. Potom slijedi ispiranje vodospreme kako bi se ista te hidrostanica i cjevovod pustili u funkciju, reći će Matek, podrijetlom iz Rovanjske, nedaleko Masleničkog mosta.


Vodoopskrba duž Podgorja
Projekt rekonstrukcije magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada u dužini od 13 kilometara je pred ishođenjem građevinske dozvole. Za predviđene radove, kaže on, osigurana su financijska sredstva koja će pristizati sukcesivno.
– Projekt sveobuhvatne rekonstrukcije magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada od izuzetnog je značenja za vodoopskrbu cijelog područja obuhvata podno Velebita. Štoviše, bez rekonstrukcije navedenog cjevovoda ne bi se s vodom mogli opskrbljivati Barić Dragu i Lukovo Šugarje na području Karlobaga, koji će se također opskrbljivati iz rijeke Zrmanje, navodi Matek.
U slijedećoj fazi Podvelebitskog pravca izgradit će se, kaže on, 30-ak kilometara vodovodne mreže od Sv. Marije Magdalene u Općini Starigrad preko Barić Drage i Lukova Šugarja do Rudelić Drage u Općini Karlobag.




Voda iz vodovodnih slavina
– Projektom glavnog cjevovoda od zaseoka Kojići u Starigradu do Sv. Marije Magdalene na granici Zadarske županije gradit će se vodosprema Šibuljina te crpne postaje Šibuljina, Krušćica i Čavići-Milovac s dovodnim cjevovodima i tlačnim mrežama.
U svim će naseljima i zaseocima izgradnjom glavnog cjevovoda u kućanstvima i objektima poteći voda iz vodovodnih slavina.
– Treba naglasiti da ovaj cjevovod od Starigrada pa do granice županije nije samo cjevovod, tu će i mala naselja i zaselci dobiti mjesne, sekundarne mreže. Svi će imati vodu iz vodovodnih slavina, ponosno će Matek.
Riječ je o naseljima i zaselcima u kojima dosada nije uspostavljena javna vodoopskrba.
– Naime, izgradit će se vodovodna mreža za naselje Tribanj, odnosno za područja Kojići, Grabovača-Milovac-Čavići-Lađin porat, Šilježetarica, Kozjača, Šibuljina, Kopovine, Kruščica, Običaj, Lisarica i Sv. Marija Magdalena, temeljit je Matek, dodavši kako će se u susjednoj županiji izgraditi i vodosprema Lukovo Šugarje s dovodnim cjevovodom.


Lijepa vijest
Ovo je lijepa vijest za Podgorce, žitelje ispod Velebita od Maslenice do Rudelić Drage u Općini Karlobag.
– Kako izgleda život bez vodovoda očiti su primjer podgorska naselja i zaselci uz Jadransku magistralu od Koića do Sv. Marije Magdalene, kazao je Krste Ramić – Kiko, načelnik Općine Starigrad.
Žitelji, vikendaši i turisti pitkom vodom se opskrbljuju iz bunara i gusterni te od ovdašnjih poduzetnika koji imaju vlastite cisterne kao i iz cisterni Dragovoljnog vatrogasnog društva Starigrad.
– Cilj dovođenja zdravstveno ispravne vode u naselja i zaselke od Koića do Sv. Marije Magdalene je poboljšanje životnih uvjeta lokalnog stanovništva, smanjenje depopulacije. Voda znači opstanak. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti, zaključio je Krste Ramić – Kiko.
——————————————————————————————————————————————————————–


Početak kraja žeđi
U ljetnim mjesecima domaćinstva na tome području opskrbljivala su se pitkom vodom iz cisterni, što je u mnogome ograničavalo i otežavalo život na tome području. Posebno kada govorimo o razvoju turizma. Općina je izradom studije i idejnog rješenja vodoopskrbnog sustava Podvelebitskog pravca zakotrljala priču koja je sada sasvim oživjela, izvode se radovi.
U tijeku je početak kraja žeđi za podvelebitski kraj. Ovo su prvi, konačni napori da se ovi problemi zauvijek riješe, istaknuo je Krste Ramić, najgorljiviji zagovornik gradnje vodovoda Podvelebitski pravac koji je još prije 15 godina, 2006., od Hrvatskih voda naručio studiju razvoja vodoopskrbnog sustava Podvelebitskog pravca.