Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Iris Pavić-Tumpa potvrđena za ravnateljicu Kazališta lutaka

Autor: Ivana Burica

10.03.2009. 23:00
Iris Pavić-Tumpa potvrđena za ravnateljicu Kazališta lutaka

Foto: Filip BRALA



Znam kako izgleda predstava kad se djeca ne ponašaju prikladno. Veliki razlog tome je nedovoljna posjećenost kazališta, što znači da kazališnu publiku treba odgajati, stoji u programu nove ravnateljice, koja predlaže da bi vrtićka te djeca nižih razreda osnovne škole predstave KLZ-a trebala posjećivati četiri puta, a učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci dva puta godišnje


Poglavarstvo Zadarske županije na jučer održanoj sjednici jednoglasno je podržalo prijedlog Kazališnog vijeća KLZ-a da se za ravnateljicu Kazališta lutaka imenuje Iris Pavić-Tumpa. Imenovanje još treba biti potvrđeno na Županijskoj skupštini koja bi se trebala održati najkasnije do kraja ožujka, budući da je kao datum stupanja na dužnost nove ravnateljice naveden 1. travnja.
Podsjetimo da je Kazališno vijeće Pavić-Tumpu jednoglasno izabralo 24. veljače i to između ukupno 9 kandidata koji su se prijavili na natječaj.
Kako je tada pojasnio predsjednik Kazališnog vijeća Tomislav Marijan Bilosnić, u prilog njenom izboru najviše je išla činjenica da je Pavić-Tumpa diplomirana ekonomistica. Naime, dovršetkom nove zgrade stvorit će se novi troškovi te će stručna osoba koja će znati povećati vlastite prihode biti od iznimne važnosti.
Miliša: Nema sile
Da je ekonomska struka nove ravnateljice dobrodošla istaknuo je i župan Stipe Zrilić. Jedinu primjedbu, i to na dio programa nove ravnateljice KLZ-a, izrazio je član Poglavarstva za kulturu, šport i tehničku kulturu Zlatko Miliša. Po njegovu je mišljenju sporan prijedlog Iris Pavić-Tumpa da se kazališne predstave uvedu u programe vrtića i škola kao obaveza.
Miliša je kazao da ne postoji zakonski akt kojim se nekoga može prisiliti da dođe na predstavu te da takav pristup nema smisla.
Prema zamisli Pavić-Tumpa, koju je iznijela u svojem programu, uvođenje kazališnih predstava kao obveze u programe vrtića i škola je postupak koji je nužno obaviti na razini Grada i Županije “i to uz potporu istih te uz prisutnost svih ravnatelja škola i vrtića kako bi se sukladno programu škola, vrtića i Kazališta lutaka mogao planirati raspored igranja predstava koji bi obuhvatio svu djecu čitave Zadarske županije”.
Ovaj je prijedlog obrazložila iskustvom koje je u razdoblju od 1996. do 1998. godine stekla kao voditeljica marketinga.
“Znam kako izgleda predstava kad se djeca ne ponašaju prikladno. Veliki razlog tome je nedovoljna posjećenost kazališta, što znači da kazališnu publiku treba odgajati”, stoji u programu nove ravnateljice, koja predlaže da bi vrtićka te djeca nižih razreda osnovne škole predstave KLZ-a trebala posjećivati četiri puta, a učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci dva puta godišnje.
 Novi djelatnici
Kad bi se sve to pretvorilo u brojke, KLZ bi godišnje imalo 63.000 posjeta vrtićke djece i školaraca, a samo iz tog izvora ostvarilo bi prihod od 1,26 milijuna kuna.
U programu nove ravnateljice zacrtana je obveza jedne velike premijere, jedne manje premijere (do pet glumaca) i dvije minijature godišnje. Pavić-Tumba smatra da više od četiri premijere godišnje nisu nužne i to stoga što je “trenutačni repertoar s više od 20 predstava iznimno bogat, što hiperprodukcija nikad nije bila zaštitni znak ovog kazališta i najčešće vodi smanjenju umjetničke kvalitete, ulazak u novu zgradu iziskuje velika financijska sredstva pa bi više od četiri premijere bio dodatni i nepoželjni trošak, a na kraju krajeva, sve se predstave moraju negdje skladištiti”.
Gostovanja su podcrtana kao imperativ u radu kazališta – festivalska (najmanje šest festivala) i ona druga.  
U sljedećem četverogodišnjem razdoblju Iris Pavić-Tumba planira zapošljavanje troje novih djelatnika – jednu mladu glumicu te dvojicu djelatnika tehnike.
Povećanje vlastitih prihoda nova ravnateljica planira kroz iznajmljivanje velike i male dvorane, foajea, ljetne pozornice i prostora u crkvi Sv. Dominika u razdobljima kad nema predstava.
U trajni bi pak najam trebalo ponuditi tri prostora u sklopu nove zgrade – kafić te dva manja prostora za knjižaru i kiosk.
Kao još jedan način valorizacije prostora Pavić-Tumba predlaže organizaciju lutkarskih, likovnih i drugih radionica za djecu, primjerice, u maloj dvorani.


 TRI NOVA SIDRIŠTA




Među 23 točke dnevnog reda sjednice brojnošću su dominirale one iz nadležnosti upravnog odjela za turizam i pomorstvo.
Naime, doneseno je 12 odluka o javnom prikupljanju ponuda ili o dodjeli koncesija na pomorsko dobro – od toga 11 u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta, a jedna u svrhu gospodarskog korištenja za uzgoj školjki. Riječ je o uzgajalištu školjaka na lokaciji uvale Zališće u Novigradskom moru na ukupnoj površini od 10.000 kvadrata. Dopušteni kapacitet je 50 tona godišnje, a koncesija je dodijeljena Šimi Maruni iz Jasenica i to na rok od 10 godina.
Među 11 lokacija za koje će se prikupljati ponude za koncesije u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta, osam je starih te tri nove lokacije – koncesije će se davati za sidrište na području mjesta Drage, zatim sidrište u uvali Paladinica na otoku Ravi te za sidrište u uvali Griparica na otoku Škarda.
Od ostalog spomenimo da je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije dobila zeleno svjetlo Poglavarstva na svoj Program zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode u 2009. godini, kao i na plan ostvarivanja ovog Programa.
Županijsko poglavarstvo je sukladno novim odredbama prvi put dalo suglasnost na prijedloge planova upisa učenika u 1. razrede srednjih škola u 2009./2010. godini. Što se tiče srednjoškolaca, donesena je i odluka o zajedničkom stipendiranju učenika srednjih škola za deficitna obrtnička zanimanja. Zadarska županija će u ovogodišnjem proračunu za tu namjenu izdvojiti 50.000 kuna, a ovaj projekt suradnje inicirala je HOK, Obrtnička komora Zadar.