Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Terenska nastava u jamama i špiljama

Autor:

10.03.2009. 23:00
Terenska nastava u jamama i špiljama


Škola je zamišljena kroz pet tjedana; polaznici će dva puta tjedno dolaziti na teorijsku nastavu, a vikendom će odlaziti na teren gdje će se provoditi naučeno, kaže Majica


U prostorijama HGSS-ove stanice Zadar počela je s radom speleološka škola te je održano prvo predavanje. Školu je organizirao speleološki odsjek “Liburnija” Planinarskog društva “Paklenica” Zadar. Ljubo Majica iz HGSS-a koji je održao uvodno predavanje kaže da školu pohađa 16 polaznika.
– Polaznici će naučiti praktične vještine za kretanje po speleološkim objektima. Ovo je prva stepenica za bavljenje speleologijom. Škola je zamišljena kroz 5 tjedana; polaznici će dva puta tjedno dolaziti na teorijsku nastavu, a vikendom će odlaziti na teren gdje će se provoditi naučeno, kaže Majica, dodajući da će teorijsku nastavu držati instruktori, položeni speleolozi, planinarski vodiči i pripadnici Gorske službe spašavanja.
Uz praktična znanja polaznici će naučiti osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata i bivakiranju u prirodi. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.