Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dokoza: U “Neskladu” s prostorom i vremenom su oni koji me optužuju

Autor: Velimir Brkić

10.03.2010. 23:00
Dokoza: U “Neskladu” s prostorom i vremenom su oni koji me optužuju

Foto: Velimir BRKIĆ



Nadzorni odbor komunalnog poduzeća Argyruntum d.o.o. iz Starigrada uputio je dopis Zadarskom listu kojem tvrdi kako je “pituranje”, bojanje objekata u vlasništvu državnih tvrtki pogodno za razne malverzacije i nezakonite radnje poput često spomenute akcije “Nesklad”, gdje je bojanje tunela po kvadratnom metru plaćeno nekoliko puta više nego što je tržišna cijena. Takvoj tvrdnji, tvrde u Nadzornom oboru kojim predsjeda općinski pročelnik Ivan Bušljeta, pridonio je i Višeslav Dokoza kao bivši direktor tvrtke Argyruntum d.o.o.. Dokoza je tijekom 2008. godine, čak 25 puta preplatio “pituranje” linija na parkiralištu u centru Starigrad-Paklenice, tvrde u dopisu.
Naime, starigradsko Općinsko vijeće povjerilo je komunalnom poduzeću Argyruntum, koje je u 100-postotnom vlasništvu općine, uređenje (iscrtavanje linija) parkirališta na trgu Stijepan Radić u Starigradu. Za navedene poslove direktor Višeslav Dokoza je angažirao tvrtku “Antikorozija” iz Zadra koja za ucrtavanje 86 parking mjesta ispostavlja račune u ukupnom iznosu od 136.274 kuna. Da je taj iznos daleko iznad tržišne cijene, tvrdi Nadzorni odbor tvrtke, uvjerili su što su od specijaliziranih tvrtki zatražili i dobili usporedne ponude i to: “Signalinea” iz Rijeke za 5.551 kuna i “Signalizacija” iz Zagreba za 5.359 kuna. Radove su bili spremni izvesti u roku od jednog dana. Pored toga što je za navedeni posao plaćen 25 puta veći iznos prekršene su i odredbe, tvrdi u dopisu Nadzorni odbor tvrtke, Zakona o javnoj nabavi, koji kaže da se za iznose veće od 70.000 kuna mora provesti jedan od propisanih postupaka natječaja. Drugo ograničenje koje je prekršio bivši direktor Višeslav Dokoza je odluka Skupštine društva kojom se ograničava samostalna nabava i zaduženje Uprave društva za iznose veće od 73.500 kuna. Navedena ograničenja bivši direktor mislio je da je “opiturao” samim tim što je nabavu razdjelio na dva računa jedan na 53.924 a drugi na 82.350, piše u dopisu Nazornog odbora Argyruntuma.
Za gore navedene i još nekoliko nenavedenih radnje bivši direktor od strane Nadzornog odbora i Uprave društva prijavljen je pravosudnim organima vlasti. Prva prijava od strane Općinskog državnog odvjetništva je odbijena na način da su “piturali”, odnosno nisu provjeravali niti uvažili stvarne dokaze i tvrdnje, ali će se razmatrati na novim prijavama, najavili su u Nadzornom odboru Argyruntum d.o.o.
– Žao mi je što se pravomoćno osuđeni za razne malverzacije predsjednik Nadzornog odbora a ujedno i općinski pročelnik Ivan Bušljeta krije pod kapom Nadzornog odbora Argyruntuma. Bušljetina izjava da sam kao nezakonito potjerani član Uprave Argyruntuma pretplatio “pituranje” linija na parkiralištu u centru Starigrad-Paklenice najdrskija je laž. Tek jedna u nizu podvala čovjeka koji živi u “Neskladu” sa prostorom i vremenom, tvrdi Višeslav Dokoza.
– Kao tadašnji član Uprave društva, a sukladno svojim ovlastima koje su proizlazile iz Izjave o osnivanju društva s kojom sam mogao društvom upravljati samostalno i neograničeno naručio sam radove ali ne samo radove već izradu nacrta za parking mjesta, čišćenje i priprema terena, bojanje parking mjesta, bojanje strelica za obvezan pravac, pjeskarenje masnih mrlja na cijelom prostoru gdje su se “piturali” parkinzi, bojanje parking mjesta za invalide i i pjeskarenja zidića. Nadzorni odbor, odnosno Ivan Bušljeta namjerno prešujuće sve obavljene radove kako bi me proglasio lopovom i to u dogovoru sa njegovim šefom Krstom Ramićem, napominje Dokoza dodajući kako su izmišljene i frizirane ponude tvrtki iz Rijeke i Zagreba tek Bušljetin puki promašaj nakon što mu mu se uručio, kaže, neopravdani otkaz.
– Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u Zadru 10. siječnja ove godine odbacilo je sve kaznene prijave protiv mene a koje su podignute od strane Ramića, Bušljete i Vukića, podsjetio je Višeslav Dokoza.