Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HEP će iskapčati struju uz oružanu pratnju

Autor: Ladislav Tomičić

10.03.2010. 23:00
HEP će iskapčati struju uz oružanu pratnju


Uslugu tjelesne zaštite svojih djelatnika splitski ogranak HEP-a platit će 2,46 milijuna kuna, a Elektra Slavonski Brod 473 tisuće kuna
Dok hrvatski građani sve teže plaćaju svoje mjesečne račune, Hrvatska elektroprivreda angažira naoružane zaštitare koji će njezinim djelatnicima omogućiti da što efikasnije iskopčavaju neplatiše. Na ovaj korak odlučile su se ispostave HEP-a u Splitu i Slavonskom Brodu. Naoružana pratnja, dakle, HEP-ovcima će biti potpora u akcijama iskapčanja zbog neplaćenih mjesečnih računa, odnosno štitit će ih od bijesa građana. U ovu svrhu Elektrodalmacija Split angažirala je zaštitarske agencije “007 Miletić Solin”, “Gradska sigurnost Šimac i sin”, “Budnost Omiš” te “Vrdoljak i dr J.T.D.”. Uslugu službeno podvedenu pod stavku “tjelesna zaštita osoba i imovine i naoružana pratnja djelatnika prilikom iskapčanja” splitski ogranak HEP-a platit će 2,46 milijuna kuna. Elektra Slavonski Brod, pak, ugovor o pružanju istih usluga sklopila je sa zaštitarskom agencijom “Sigurnost Buzov”, a platit će je 473 tisuće kuna.
Glasnogovornik HEP-a Radimir Milišić za naš list rekao je da iskapčanje neplatiša uz pomoć uniformiranih zaštitara naoružanih pištoljima do sad nije bila redovita praksa Hrvatske elektroprivrede. HEP-ovce je, rekao je, u određenim slučajevima iskapčanja električne energije građanima znala pratiti policija, ali to je ovisilo o dobroj volji “plavaca”.
– Pretpostavljam da su u Splitu i Slavonskom Brodu procijenili da imaju potrebu za angažiranjem naoružane pratnje. Ovisno o situaciji, naši djelatnici ranije su ponekad na teren išli s policijom, pojasnio je glasnogovornik HEP-a.
Za potrebe ovog teksta kontaktirali smo i s djelatnikom HEP-a koji na iskapčanju neplatiša radi u zagrebačkoj regiji. S obzirom da bi morao imati posebnu dozvolu za istupanje u javnosti, iz razumljivih razloga on želi ostati anoniman.
– Osobno nikad nisam imao naoružanu pratnju pri iskapčanju struje ljudima koji ne plaćaju račune, niti sam čuo da je netko od mojih kolega imao takvo iskustvo. Nama je u firmi rečeno da se u slučaju problema jednostavno zahvalimo i odemo, nakon čega se problem rješava na drugi način, obično sudskim tužbama, kaže naš sugovornik.
Prema iskustvima HEP-ovih djelatnika objavljenim u crnim kronikama, djelatnicima elektroprivrede naoružana pratnja ponekad uistinu može dobro doći. Na samom terenu, doduše, nisu zabilježeni teški incidenti, ako se takvima ne smatraju verbalne prijetnje. Najteži incident vezan za iskapčanje struje građanima zbio se u srpnju prošle godine u Županji, kad je razvojačeni hrvatski branitelj Damir Božanović aktivirao ručnu bombu u dvorištu pogona HEP-a i teško ranio sebe i direktora pogona Tomu Mijatovića. Što se incidenata na terenu tiče, jedan je zabilježen koncem 2008. godine, kad je dvojici djelatnika HEP-a prijetio vlasnik kuće gdje su došli isključiti struju.
Kod problematičnijih slučajeva iskapčanja električne energije, rekosmo, HEP-ovce je znala pratiti policija, a jedan takav slučaj zabilježen je koncem prošle godine. Tad su u pratnji snaga reda i mira djelatnici Elektroistre iskapčali struju ugostiteljskim objektima u Puli.


Zasad bez plaćanja na rate


Da građani sve teže plaćaju račune, govori prošlomjesečni podatak prema kojem su kućanstva HEP-u dugovala 362 milijuna kuna. Prema informacijama objavljenim na stranicama Hrvatske elektroprivrede, ovo javno poduzeće zasad ne nudi plaćanje zaostalih računa na rate. U HEP-u tek savjetuju potrošačima da redovito plaćaju račune, kako bi izbjegli dodatne troškove, poput troška ponovnog uključenja.
– Ako svoj račun za potrošenu električnu energiju niste platili u roku označenom na uplatnici, opskrbljivač će vas pisanim putem opomenuti te vam ispostaviti račun za troškove opomene, sukladno cjeniku nestandardnih usluga. Ako ni tada ne platite račun, isporuka električne energije bit će vam obustavljena. Ponovna isporuka električne energije bit će moguća tek kada podmirite svoje obveze te platite trošak ponovnog ukapčanja, navode u HEP-u.