Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ikebana osvojila i Zadrane

Autor: Petra Mičić

10.03.2010. 23:00
Ikebana osvojila i Zadrane

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Narodnom muzeju jučer je otvorena izložba “Ususret japanskoj tradiciji”, a uz svečano otvorenje održana je prezentacija i radionica ikebane.
Otvorenju je nazočio tajnik Japanskog veleposlanstva Katsuyoshi Okamura, zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurević, župan Stipe Zrilić te ravnatelj Narodnog muzeja Hrvoje Perica.
– Svim prisutnima želim dobrodošlicu, a posebno gostima iz dalekog Japana. Ta zanimljiva zemlja se pokazala kao pravi prijatelj. Japan je već nekoliko puta pružila različite vrste pomoći našoj županiji, kazao je župan Stipe Zrilić dodavši kako posjetitelji ove izložbe neće samo uživati, već će mnogo toga naučiti.
Prezentaciju i radionicu ikebane su vodile gospođe Ayako Graefe i Toshimi Hayashi, a polaznici radionice su bili učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.
Također je održana i radionica origamija pod vodstvom Sanje Srbljinović Čuček, a polaznici te radionice su bili učenici Škole za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost.
Ikebana je jedna od tradicionalnih japanskih umjetnosti koja se prakticira već više od šesto godina. Danas u Japanu postoji preko dvije tisuće različitih službeno registriranih škola ikebane.
U Narodnom muzeju mogu se viditi i Temari lopte, koje su se počele razvijati prije tisuću godina kroz kemari, igru sličnu današnjem nogometu. Lopte su najčešće bile izrađene od tkanine ukrašene šarenim koncima, a motivi su često bili tradicionalni uzorci.
Izložbu prate i dodatna događanja, predavanja Vesne i Nenada Vertošeka, zanimljive radionice i prezentiranje japanske glazbe, misli i haiku poezije.