Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nema sreće bez nacionalne strategije za ribarstvo

Autor: Ivana Burica

10.03.2010. 23:00
Nema sreće bez nacionalne strategije za ribarstvo

Foto: Tomislav JERAK



EU želi aktivnog ribara učlanjenog u instituciju organizacije proizvođača. Riječ je o instituciji sličnoj zadruzi čiji je glavni zadatak biti aktivan partner Vladi, a sve radi pametnog gospodarenja nacionalnim bogatstvom sitne plave ribe. Važno je postići kontroliran ulov koji će biti dostatan za normalno poslovanje ribara te ujedno da se taj ulov na tržištu pravilno valorizira, kaže Kosor
U danima kad su prosvjedi seljaka tek ugašeni, a u zraku visi prijetnja izlascima na ceste novih skupina – često se spominju ribari, tema o ribarskim problemima nameće se sama po sebi.
Povrata novca za kapitalna ulaganja u ribarstvu (obnova ribarske flote – kupnja brodova vrijednih od 500.000 do 3 milijuna eura) nema još od 2008. godine, poticaj za 2009. godinu samo je djelomično isplaćen, otkupna cijena plave ribe pala je između 30 i 50 posto, dok je cijena goriva išla gore, a kad se tomu još pridodaju i nepovoljne vremenske prilike u posljednja četiri mjeseca, izgleda da su prosvjedi ribara samo pitanje vremena.
Destrukcija nije izlaz iz problema
Kao kompetentnog sugovornika za ovu problematiku izabrali smo Šimu Kosora, upravitelja Ribarske zadruge “Omega 3”, koji je prošlog tjedna izabran za predsjednika novoosnovane Strukovne skupine za ulov ribe Zadarske županije.
On smatra da destrukcija nikad nije dobar put za izlaz iz problema, ali ističe da će razumjeti ribare ako dođu u situaciju da više nikako drugačije neće moći upozoriti na svoje probleme. Ipak, ribarske je prosvjede teže organizirati nego prosvjede u nekim drugim privrednim granama te treba uzeti u obzir da bi blokada luka još dodatno izolirala ionako izolirane otoke.
– Ribarstvo, a posebno ulov ribe u problemima su kao i svi ostali. U ovoj recesijskoj godini iz problema ne može biti izuzet nitko. No neke su se stvari ipak mogle izbjeći, ističe Kosor te nastavlja:
– Problem je kad se ne izvrši ono što je obećano. Konkretno, ribari su u svojim proračunima računali na obećanu investicijsku potporu kapitalnim ulaganjima i na poticaj jednostavno stoga što su im bili obećani. I još su poviše svega bili primorani platiti porez na dobit koja se nije ostvarila. Veliki je problem što očekivanja i realnost nisu usklađeni, a to se događa jer nema nacionalne strategije za ribarstvo, napominje Kosor. Naš sugovornik kao svijetli hrvatski primjer navodi Istarsku županiju koja jedina u državi ima ribarsku strategiju i koja aktivno potpomaže ribarstvo.
Kontroliran ulov ribe
– Oni znaju što hoće, što mogu i kako to ostvariti. “Omega 3” sa 24 zadrugara najveća je ribarska zadruga u Zadarskoj županiji. Razlika između nas i najveće ribarske zadruge u Istarskoj županiji je ta što nismo ravnopravni u nastupu i mogućnostima. Primjerice, jedni i drugi sudjelovali smo u natječaju Minstarstva poljoprivrede za subvencioniranje kupnje zemljišta za izgradnju hladnjače – pogona. No Istrijani su u prednosti jer im njihova županija nudi mogućnost subvencioniranja projektne dokumentacije za taj projekt u istim, pa čak i većim iznosima nego resorno ministarstvo. Ovdje mi nije namjera prigovarati, već samo istaknuti realnost, govori Kosor te rečeno podcrtava time što u ustroju Zadarske županije nema ribarstva kao strateške grane. Naime, postoje upravni odjeli za pomorstvo, za poljoprivredu i gospodarstvo, ali ne i za ribarstvo. Kao osobu koja je svojim osobnim razmišljanjima iskočila iz okvira Županije, Kosor ističe župana Stipu Zrilića, koji je nedavno u Zadru organizirao susret ribara s ministrom Čobankovićem.
– Pred nama je ulazak u Europsku uniju. A što želi EU? Mi smo to uzeli u obavezu implementirati u naše zakonodavstvo. Dakle, EU želi aktivnog ribara učlanjenog u instituciju organizacije proizvođača. Riječ je o instituciji sličnoj zadruzi čiji je glavni zadatak biti aktivan partner Vladi, a sve u radi pametnog gospodarenja nacionalnim bogatstvom sitne plave ribe. Važno je postići kontroliran ulov koji će biti dostatan za normalno poslovanje ribara te ujedno da se taj ulov na tržištu pravilno valorizira. No taj je odnos s EU-om za sada relativno teško postići i to zbog prethodno navedenih problema, reći će predsjednik Strukovne skupine za ulov ribe Zadarske županije.
– Dakle, Vlada bi trebala raditi na stimulaciji ribara, koji ne uništavaju nacionalno bogatstvo, zatim poticati znanost da prouči i kvalificira potencijale ribljeg fonda, te bi se trebala angažirati na zaštiti otkupne cijene ribe, zaključio je Šime Kosor.