Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od 54 poduzetničke zone zaživjele samo četiri

Autor: Velimir Brkić

10.03.2010. 23:00
Od 54 poduzetničke zone zaživjele samo četiri

Foto: Velimir BRKIĆ



Za poslovnu zonu Posedarje-Slivnica (38 ha) ima 22 pisma namjere. Dio atraktivne bibinjske zone Lonići površine 50 hektara je prodan, očekuje se natječaj za izvođača radova na infrastrukturi…
Radi poticanja poduzetničke i poslovne klime Republika Hrvatska planirana sredstva za poduzetničke zone i potporne institucije poduzetništva iznose 80,5 milijuna kuna. No Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva više ne namjerava financirati zone u kojima nema poduzetnika ili izgradnju novih zona u područjima koja nisu do kraja iskoristila kapacitete postojećih poduzetničkih zona. Ministarstvo više ne namjerava financirati “seoske zabave”, kako je rekla državna tajnica Tajana Kesić.
Mrtvo slovo na papiru
Prema prostornim planovima u 29 od ukupno 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji predviđene su čak 54 poduzetničke zone, od 2 do 500 hektara. U velikom broju JLS-a glavna prepreka daljnjim aktivnostima na realizaciji projekta poduzetničkih zona je neriješeno vlasništvo zemljišta na kome su predviđene poduzetničke zone.
U moru potrebnih i nepotrebnih zona od kojih mnoge i ne zadovoljavaju osnovne kriterije za privlačenje većih ulagača, tek su svega četiri sasvim zaživjele: zona Grabi u Poličniku na površini od 40 hektara, Murvica IK (26 ha) kod Metroa u Murvici, Novi Stankovci (88 ha) u Stankovcima i Industrijska zona u Biogradu (20 ha). U sveopćoj besparici kao i odlukom Vlade RH da zasad neće sufinancirati nove zone mnoge od predviđene 54 zone najvjerojatnije će ostati tek mrtvo slovo na papiru.
Grad Zadar je tek krajem protekle godine postao vlasnik 400 hektara zemljišta u gospodarskoj zoni Crno. Istodobno se radi projektna dokumentacija za infrastrukturno opremanje zone koja bi, ako u gospodarskoj krizi uopće zaživi, Zadru mogla omogućiti gospodarski boom, dakako, uz gradnju Nove luke Zadar u Gaženici.
U gradu Benkovcu u poduzetničkoj zoni Šopot koja je sasvim prodana, od 64 hektara nedavno je na 29 hektara izgrađena infrastruktura. Zona u prometnom smislu ima povoljan položaj, nalazi se u blizini čvora autoceste Benkovac te uz nju prolazi državna cesta D-27.
– Za zonu Benkovačko Selo površine 37 hektara izdan je zahtjev za izdvajanje zemljišta, dok se na poduzetničku zonu Veljane u Biljanima Donjim površine 40 hektara Grad u potpunosti uknjižio, kaže benkovački dogradonačelnik Mirko Erstić.
Gospodarstvenici i poduzetnici na već odavno zaživjeloj biogradskoj Industrijskoj zoni umjesto koncesije traže otkup zemljišta na čijoj polovini nedostaje još jedino odvodnja.
– Na komunalno servisnoj zoni Bučina površine 13,5 hektara poduzetnici i Grad Biograd rade na dovođenju struje i vode, dok je početak izgradnje kanalizacijskog sustava i plinskih instalacija predviđen za dogodine. I izrada idejnog projekta prometnica u Bučini ide u realizaciju, naglasio je gradonačelnik Ivan Knez, kazavši da je to nužno ubrzati zato što je zakupljeno oko 90 posto prostora te da poduzetnici žele što prije početi raditi.
Za zonu Karlovac u Kruševu u tijeku je izrada UPU-a proširene zone sa 8 na 20 hektara. Poduzetnička zona Brčići, također u Kruševu, površine od 28 hektara sasvim je prodana talijanskoj tvrtki Fassa Bartolo d.o.o. Istovremeno od Hrvatskog fonda za privatizaciju Talijani su kupili i Dalmatinske rudnike boksita. U početku je sve upućivalo na to da će investicija biti brzo realizirana. No projekt je započeo još prije sedam godina, ali Talijani još uvijek nisu dobili sve potrebne dozvole koje bi tvornici osigurale normalnu opskrbu potrebnom sirovinom i time nesmetan rad. Prije dva-tri mjeseca zatražili su procjenu utjecaja na okoliš za postrojenje za proizvodnju cementa, iako je dotad bilo riječi samo o proizvodnji žbuke i vapna. Ipak, čvrste garancije o provođenju najviših ekoloških standarda prije nekoliko dana na licu mjesta u Spresianu kod Trevisa u pokrajini Veneto još jedanput je dobilo visoko izaslanstvo Županije i Grada Obrovca.
Zamrznuta Posedarje Rivijera
– U tvornici u Kruševu posao bi trebalo naći 200-tinjak radnika. Što bi to značilo za grad Obrovac, Zadarsku županiju i Republiku Hrvatsku u ovim recesijskim vremenima svako nije potrebno naglašavati, istaknuo je gradonačelnik dr. Ante Župan, dodajući da obrovačka vlast pri svakom novom projektu inzistira na redu u prostoru i ekozaštiti po najstrožim svjetskim standardima, budući da želi biti u potpunosti sigurna da se neće dogoditi nikakve devastacije prostora.
– U općini Gračac predviđena je poslovna zona Stražbenica u Deringaju, površine 25 hektara, namijenjena gospodarskim djelatnostima, kaže načelnik Goran Đekić. No osim što je predviđena u prostorno-planskoj dokumentaciji, konkretnih pomaka zasad nema.
Za poslovnu zonu Posedarje-Slivnica (38 ha) ima 22 pisma namjere. Dio atraktivne bibinjske zone Lonići površine 50 hektara je prodan, očekuje se natječaj za izvođača radova na infrastrukturi.
U općini Sukošan od šest zona tek je zaživjela zona Barake u Debeljaku, površine 11 hektara. Osim zone Kosmatac (21 ha), Brižine (23 ha) i poduzetničke zone Grobnica-Gaj (500 ha) u Sukošanu te Drinjine (54 ha) u Gorici unatoč osnivanju Stručnog savjeta koji je trebao voditi pripremu i provedbu projekta Rivijera Sukošan na području turističke zone Tustica (300 ha) u Sukošanu, do dana današnjeg i dalje je negdje “niti na zemlji niti na nebu”.
I prije više od šest godina najavljena prva turistička greenfield investicija od 500 miljuna eura Rivijera Pašman (180 ha) još je daleko od investitora, dok je projekt Posedarje Rivijera (45 ha) zamrznut.
Što se tiče poduzetničkih zona osim gore navedenih u gradu Ninu je predviđena izgradnja tri zone, u Jasenicama i Polači četiri, u Novigradu i Pašmanu tri, Lišanima Ostrovičkim i Zemuniku po dvije, u Poličniku još dvije, po jedna u Kalima, Kolanu, Kukljici, Pakoštanima, Povljani, Pagu, Privlaci, Ražancu, Salima, Sv. Filipu i Jakovu, Tkonu, Vrsima…