Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Projektiranje 60 novih grobnica

Autor: Alenka Festini

10.03.2010. 23:00
Projektiranje 60 novih grobnica


Ugovorilo se projektiranje za novih 60 grobnica. Komunalno društvo je Gradu Pagu dalo geodetsku podlogu kako bi se moglo krenuti s otkupom zemljišta, odnosno s nagodbom s vlasnicima privatnih parcela na čijem području će se groblje proširiti. Samo proširenje groblja predviđeno je na površini od oko 3.000 metara četvornih, kazao je Fabijanić
Tijekom ove godine odradit će se prva faza proširenja gradskog groblja Sv. Karin, a tim zahvatom bit će izgrađeno oko 60 novih grobnica, potvrdio je Ante Fabijanić-Pevacić, direktor Komunalnog društva Pag, koje se bavi održavanjem groblja.
– Ugovorilo se projektiranje novih 60 grobnica. Komunalno društvo je Gradu Pagu dalo geodetsku podlogu kako bi se moglo krenuti s otkupom zemljišta, odnosno s nagodbom s vlasnicima privatnih parcela na čijem području će se groblje proširiti. Samo proširenje groblja predviđeno je na površini od oko 3.000 metara četvornih. Proširenje groblja radit ćemo u nekoliko faza. Za sada krećemo u realizaciju prve faze, odnosno proširenja groblja za oko 1.000 metara četvornih, a na toj površini gradit ćemo 60 novih grobnica, točnije onoliko koliko u ovom trenutku imamo zahtjeva za kupnju grobnih mjesta, kazao je Fabijanić.
On ističe da će se proširenje groblja raditi etapno, točnije ovisno o broju upućenih zahtjeva za kupnju grobnih mjesta.
– U skoroj budućnosti, namjeravamo proširiti groblje za oko 3.000 metara četvornih, na kojem će biti oko 180 grobnica s prikladnim prostorom za parkiranje vozila. Ono što nam je u ovom trenutku najvažnije je izgradnja 60 grobnica, a ta faza bit će završena do kraja ove godine, istaknuo je Fabijanić.
Važno je reći da se gradsko groblje Sv. Karin proteže na površini od oko 7.000 metara četvornih na kojoj je sagrađeno oko 850 grobnica. Ovo gradsko groblje sagrađeno je još u 18. stoljeću, što potvrđuje nekoliko grobnih natpisa koji potječu iz tog doba. Naime, tada je groblje bilo znatno manje površine, prostiralo se na površini od oko 300 metara četvornih. Prvo proširenje groblja bilo je 1974. godine, a drugo 1990. godine.
Godine 2008. kraj Sv. Karina je sagrađena mrtvačnica i kapela u kojoj se održavaju obredi za pokojne. Zanimljivo je zvono na kapelici, koje je replika zvona iz Starog grada iz 1624. godine.