Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sindikati traže ukidanje i stope od četiri posto

Autor: Hina (H)

10.03.2010. 23:00
Sindikati traže ukidanje i stope od četiri posto

Foto: FAH



 Sindikalni čelnici pozdravili su danas najavu premijerke Jadranke Kosor da će od 1. srpnja biti ukinuta stopa kriznog poreza od dva posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna, te zatražili i ukidanje stope od četiri posto, na primanja iznad šest tisuća kuna.
Od 1. srpnja ove godine ukinut će se stopa kriznog poreza od 2 posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna, najavila je na današnjoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor. Ta će se odluka o pokretanju izmjena Zakona o posebnom porezu, donesena danas na užem kabinetu, operacionalizirati u sljedećim danima i tjednima, kazala je Kosor. “Želimo da to bude dodatni poticaj potrošnji i onom tračku otpimizma u Hrvatskoj koji nam je svima potreban i za kojeg ima razloga”, istaknula je premijerka. Zahvalila je svim građanima koji su pokazali razumijevanje u trenucima kad je Vlada donijela “tešku odluku” o uvođenju kriznog poreza.
Kosor vjeruje da će odluka o ukidanju 2 posto kriznog poreza biti dobro primljena među poduzetnicima i Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Naglasila je da će Vlada i dalje dosljedno provoditi svoj program, te ponovila tri glavna stupa rada – pomoć gospodarstvu, beskopromisna borba protiv korupcije, te završetak pregovora s EU kako bismo najkasnije početkom sljedeće godine potpisali predpristupni ugovor.
Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke uvedene su dvije stope kriznog poreza – dva posto na primanja od tri do šest tisuća kuna, te četiri posto na primanja veća od šest tisuća kuna, a obračunavaju se na cjelokupan iznos primanja.
Sindikati su otpočetka bili protiv kriznog poreza jer je ta mjera nanijela štetu gospodarstvu i povećala pad potrošnje i zatvaranje radnih mjesta, pa su s današnjom najavom premijerke tek djelomično zadovoljni jer “harač” nije ukinut u cijelosti a odluka stupa na snagu tek od 1. srpnja.
Vlada nadomješta nedostatak hrabrosti za prave reforme držeći i dalje ruku u džepu dijela građana, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.
“Harač” nije ni trebalo uvoditi jer podaci pokazuju da je od početka njegove primjene broj novonezaposlenih porastao za 60.000, a nelikvidnost se s 22 milijarde kuna povećala na 27 milijardi kuna, tvrdi Matijašević.
Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević kaže da je poreznom stopom od dva posto obuhvaćeno 787.000 radnika, a stopu od četiri posto plaća 193.000 zaposlenih. Istodobno, niža stopa pogađa 213.000 umirovljenika, a viša nešto iznad 10.000 umirovljenika.
Iz toga je lako izračunati da sama stopa od četiri posto neće donijeti značajnije iznose u državni proračun, pa bi i tu stopu trebalo ukinuti prije nego njezina primjena istekne krajem godine, i omogućiti veći rast potrošnje, ističe Knežević.
Vlada bi rupu u proračunu mogla bolje “pokrpati” pojačanim naporima u naplati poreza jer će, primjerice, nakon stečaja Peveca država ostati bez 120 milijuna kuna, koliko joj je ostao dužan za neplaćene poreze i doprinose.
Savez procjenjuje da je trenutno 300.000 radnika prijavljeno na minimalac, a ostatak primaju “na ruke”. Porezna evazija dosiže čak 12 milijardi kuna, pa neka država tu uvede reda i neće trebati nikakve “harače”, tvrdi Knežević.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava pak da premijerka Kosor u zadnje vrijeme najavljuje nove “bolne rezove” i odricanja.
S obzirom na dosadašnja iskustva, pitamo se što će Vlada nakon djelomičnog ukidanja kriznog poreza uzeti na drugoj strani, kako bi nadoknadila taj dio prihoda, rekao je Sever koji sumnja da su sada na redu primanja zaposlenih u državnim i javnim službama, koji trebaju početi pregovore o novom kolektivnom ugovoru.


 MILANOVIĆ: POREZ UKINUTI U CIJELOSTI


Ako Vlada zaista želi pomoći građanima i gospodarstvu, krizni porez treba ukinuti u potpunosti, komentar je predsjednika SDP-a Zoran Milanovića na današnju najavu Banskih dvora da će se od 1. srpnja ukinuti niža stopa tzv. kriznog poreza.
“Ako se zaista želi oživjeti potrošnju i gospodarstvo, onda taj krizni porez treba ukinuti do kraja”, izjavio je Milanović novinarima ispred središnjice SDP-a, upitan za komentar Vladine odluke o pokretanju izmjena Zakona o posebnom porezu, kojim bi se od 1. srpnja ove godine ukinula stopa kriznog poreza od 2 posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna.
Napomenuo je da SDP od kada je krizni porez stupio na snagu ističe da ga nije trebalo ni uvoditi jer je štetan za gospodarstvo, jer je “prorecesijska, a ne antirecesijska mjera”, ocjenivši današnju Vladinu najavu tek pokušajem umanjivanja nastale štete. “No, šteta ostaje i dalje”, poručio je Milanović.
“Ako se zaista želi pomoći gospodarstvu i ako se zaista razmišlja barem taktički, ako ne strateški, to je mjera koju treba ukinuti u potpunosti”, ustvrdio je Milanović, prozivajući Vladu da sve mjere koje bi trebale imati pozitivan učinak na standard građana i razvoj gospodarstva donosi stihijski i po ritmu dnevne politike.
“To nije dobro za Hrvatsku. Naša je poruka da krizni porez nikada nije trebao biti ni uveden. Ne samo zato što je vjerojatno neustavan, nego zato što je štetan za Hrvatsku i proračun, ali Vlada to ne vidi”, poručio je.




 KOSOR: MILANOVIĆEV KOMENTAR JE SKANDALOZAN


Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas skandaloznim, te omalovažavanjem Vlade i Ustavnoga suda, komentar čelnika SDP-a Zorana Milanovića na najavu ukidanja niže stope tzv. kriznog poreza u kojem ocjenjuje da taj porez nije trebalo ni uvoditi jer je štetan za Hrvatsku i proračun, te da je vjerojatno i neustavan.
“Skandalozno je da Milanović nakon pravorijeka Ustavnoga suda RH koji je potvrdio ustavnost zakona o posebnom porezu, tvrdi da je taj zakon neustavan. Posebno zabrinjava i to što takve tvrdnje dolaze od predsjednika SDP-a i pravnika po zvanju, koji time pokazuje da ne poštuje odluke sudova, pa čak ni Ustavnoga suda RH. Štoviše, izrečnom tvrdnjom Milanović omalovažava odluke Ustavnoga suda, jednako kao što svojom retorikom omalovažava i sve što Vlada čini za oporavak gospodarstva”, prenio je komentar premijerke Kosor, na upit Hine, glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun u telefonskom razgovoru.
Premijerka Kosor na današnjoj je sjednici najavila da će se od 1. srpnja ove godine ukinuti stopa posebnog poreza od 2 posto, na primanja od tri do šest tisuća kuna.
Milanović je na konferenciji za novinare, neposredno nakon vladine sjednice, kazao kako Vlada, ako zaista želi pomoći građanima i gospodarstvu, krizni porez treba ukinuti u potpunosti.
Milanović je rekao i da je poruka SDP-a da “krizni porez nikada nije trebao biti ni uveden. Ne samo zato što je vjerojatno neustavan, nego zato što je štetan za Hrvatsku i proračun, ali Vlada to ne vidi”, kazao je čelnik SDP-a.


 HUP: VIŠESTRUKA KORIST


Ukidanje stope kriznog poreza od dva posto imat će višestruko pozitivne učinke kao što je i uvođenje kriznog poreza imalo višestruko negativne učinke, izjavio je za Hinu predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak.
HUP pozdravlja najavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor o ukidanju stope kriznog poreza od dva posto na primanja od tri do šest tisuća kuna od 1. srpnja ove godine, kaže Kuštrak.
“Pozdravljamo tu odluku, to je dobar potez i očekujemo da će uslijediti i drugi odlučni potezi”, rekao je Kuštrak.
Upitan treba li ukinuti i stopu kriznog poreza od četiri posto na primanja veća od šest tisuća kuna, odgovorio je da “i to treba brzo doći na dnevni red”.
Premijerka Kosor je ukidanje stope kriznog poreza od dva posto najavila na današnjoj sjednici Vlade te izvijestila da je odluka o pokretanju izmjena Zakona o posebnom porezu donesena danas na užem kabinetu Vlade i da će se operacionalizirati u sljedećim danima i tjednima.
Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke uvedene su dvije stope kriznog poreza – dva posto na primanja od tri do šest tisuća kuna te četiri posto na primanja veća od šest tisuća kuna, a obračunavaju se na cjelokupan iznos primanja.
Prihodi državnog proračuna od posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke, po stopama od 2 i 4 posto, mjesečno su na razini od oko 205 milijuna kuna.