Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Šokota: Solidarizirajmo se i promijenimo nesposobnu vlast

Autor: Nives Rogoznica

10.03.2010. 23:00
Šokota: Solidarizirajmo se i promijenimo nesposobnu vlast

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U dugu smo do grla, dug je 46 milijardi eura, 86 posto naše životne supstance BDP-a je pojedeno, imamo 310.000 registriranih nezaposlenih osoba. Zar vas nije strah da sutra nećete dobiti plaću?, kazala je Šokota
Vlada treba podnijeti ostavku, poručile su na konferenciji za novinare predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić i predsjednica Interesnog odbora za gospodarstvo Lada Šokota.
– Na lokalnim izborima Lada Šokota bila je kandidatkinja za zamjenicu župana za gospodarstvo, ali birači tada nisu prepoznali da je pred nama kriza i da nam jedino sposobni i strogi makroekonomski stručnjaci mogu pomoći, kazala je Sabolić.
Kritizirajući način na koji se Vlada nosi s gospodarskom krizom, Šokota je kazala kako vrijeme njezine kandidature, u kojem je iznosila gospodarski program razvitka Zadarske županije utemeljen na izgradnji moderne uslužne ekonomije s visoko obrazovnom radnom snagom i na sektorskoj interakciji koja bi ostvarila dodanu vrijednost, danas zvuči kao SF.
– Gdje se danas nalazimo? U dugu do grla, dug je 46 milijardi eura, 86 posto naše životne supstance BDP-a je pojedeno, imamo 310.000 registriranih nezaposlenih osoba. Zar vas nije strah da sutra nećete dobiti plaću? Mene je strah da sutra neću dobiti mirovinu, kazala je Šokota navodeći kako je jedino rješenje koja Vlada nudi građanima solidarno pristajanje na smanjenje plaća i ostala odricanja čemu se nasuprot stavlja opcija državnog bankrota.
– Termin solidarnost u izvornom značenju povezan je s uzajamnom odgovornosti. Jasno je da će svatko kome je dobrobit naše domovine na srcu biti sasvim prirodno solidaran s takvim ciljem. No, ako se termin solidarnost politizira ili koristi parcijalno, ne možemo a da se ne upitamo komu takva solidarnost koristi, a koga osiromašuje. Nije ni tajna ni istina da su tijekom Domovinskog rata mnogi takozvani veliki Hrvati i državni dužnosnici solidarno vlastitu djecu poslali izvan Hrvatske. Nije ni tajna ni istina da još uvijek nemamo popis sudionika Domovinskog rata zbog solidarnosti s onima koji su na popisu, a u ratu nisu bili. Nije ni tajna, ni istina, da su veliku solidarnost pokazali oni koji su u općoj euforiji nacionalizma, strahujući za narodno bogatstvo, prenijeli goleme količine novca u strane banke, a s njima su se solidarizirali tadašnji zakoni, a banke su još uvijek solidarne. Nije ni tajna, ni istina, da se bogati i utjecajni liječe i operiraju izvan naših bolnica, solidarno nam prepuštajući svoje mjesto liječenja ovdje, jer su redovi veliki. S druge strane, nismo se solidarizirali sa studentima koji su tražili pravo na jednakost obrazovanja. O solidarnom oduzimanju bespravno stečene imovine da i ne govorim, jer mnoge stranke koaliraju s vladajućom itekako solidarno, pa su postigle konsenzus da nitko nikoga neće dirati. Kad smo kod solidarnosti, predlažem da, budući da se nalazimo u teškim kriznim uvjetima, zatražimo solidariziranje s našim stanjem pa da nas Elektra, Čistoća i razne druge državne institucije oslobode plaćanja, odnosno davanja. Ako Bolnica može tražiti od županijskih vijećnika da se odreknu jedne mjesečne plaće i njome kupe aparat neophodan za naše liječenje, a da mi kasnije prilikom liječenja plaćamo i još čekamo šest mjeseci, neka se i država solidarizira s našom situacijom, također je kazala Šokota dodajući kako je alternativno rješenje u izborima.
– Naše gospodarstvo mora imati ljude koji će prepoznati dinamičan skok u razvoj i koji će znati prepoznati trenutačnu situaciju i iskoristiti priliku koja im se pruža. Solidarizirajmo se i promijenimo ovu nesposobnu vlast kako bismo ostvarili pravo značenje riječi “solidarnost” – jednakost i pravo za sve, poručila je Šokota.