Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vatroslav prošao preko Zadra

Autor: Anamarija Bilan

10.03.2010. 23:00
Vatroslav prošao preko Zadra

Foto: Zvonko KUCELIN



Svi oni koji su mislili krenuti na put autobusima prema Zagrebu ili Rijeci morali su jučer odgoditi svoj put. Naime, kako smo doznali, na zadarskom Autobusnom kolodvoru zbog snijega u unutrašnjosti i jake bure u primorju sve linije prema Zagrebu i Rijeci jučer su bile otkazane
Nakon Španjolske i Francuske ciklona nazvana Vatroslav zahvatila je i zabijelila i Hrvatsku. Osim snijega donijela nam je i olujnu, na udare orkansku buru te već standardne poteškoće, odnosno blokade u prometu.
Od dežurnih operatera HAC-a na postaji Maslenica jučer smo doznali kako je za promet bila zatvorena autocesta između čvorova Maslenica i Sv. Rok, dok su starom državnom cestom preko Zatona Obrovačkog jučer mogla prometovati samo osobna vozila. Čvor Posedarje – Maslenica za promet je bio otvoren od jučer ujutro, dok je tijekom prethodne noći bio zatvoren.
Iako su bili najavljivani udari bure i do 200 kilometara na sat, iz postaje Maslenica su nam rekli kako su najjači izmjereni udari bure iznosili oko 150 kilometara na sat. Dodali su kako su se vozači pridržavali uputa i upozorenja i nisu kretali na put tako da nije bilo problema u prometu.
Svi oni koji su mislili krenuti na put autobusima prema Zagrebu ili Rijeci morali su jučer odgoditi svoj put. Naime, kako smo doznali na zadarskom Autobusnom kolodvoru, zbog snijega u unutrašnjosti i jake bure u primorju sve linije prema Zagrebu i Rijeci jučer su bile otkazane.
Na put se nije moglo ni avionom. Naime, Katica Pupić Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar, rekla je kako je zbog jake bure bio otkazan večernji let koji je u utorak trebao poletjeti iz Zagreba preko Zadra za Pulu. Jučer ujutro je stigao let iz Zagreba, dok je večernji let opet bio otkazan. Problema je bilo i u pomorskom prometu.
Zbog blokiranih prometnica u Zadar jučer nije stigao ni Zadarski list koji se tiska u Rijeci, a otkazano je i gostovanje Planet Arta s predstavom “Zečja rupa”.
Iz zadarske Elektre doznajemo kako su u zadarskom zaleđu imali dosta kvarova na električnoj mreži što je dovelo do nestanka električne energije u pojedinim mjestima. Veći kvar je bio kod Smilčića, ali dežurne ekipe već su od jutra bile na terenu i sanirale kvarove te bi svi trebali biti popravljeni u što kraćem roku.
Ipak, ciklona Vatroslav osim većih poteškoća u prometu i manjih s kvarovima na električnoj mreži, na zadarskom području nije prouzročila većih problema. Iz PU zadarske su nam rekli kako nisu imali nikakvih dojava o eventualnim štetama prouzročenim jakim vjetrom. Sličan odgovor smo dobili i iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra.
– Moram reći kako tijekom noći i jutra nismo imali intervencija na području cijele županije, rekao je Željko Šoša, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice i zapovjednik JVP Zadar.
U Zadru je najjači izmjeren udar bure imao brzinu od 95 kilometara na sat, ali to je bila većina najjačeg udara. Osim polomljenih kišobrana, promočenih cipela i mokre odjeće, na sreću, većih poteškoća nije bilo.