Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pobjeda otvara vrata ostanka, poraz može značiti kraj

10.03.2011. 23:00
Pobjeda otvara vrata ostanka, poraz može značiti kraj


Normalna je stvar da se u svaku utakmicu, ma koliko protivnik na papiru bio jači, ulazi sa željom i nadom u pobjedu. S tim su se razmišljanjem i zadarski košarkaši uputili u Beograd, no Partizan ih je iz svoje dvorane ispratio sa velikih 35 razlike. Vjerojatno je Zadar mogao pružiti malo veći otpor, no čini se da je realan odnos snaga između ove dvije momčadi u ovom trenutku baš ovakav. Nešto manje od 15 minuta trajao je Zadar u Pioniru, do rezultata 23:21, a kasnije je na terenu bila samo jedna momčad. Beograđani su iz minute u minutu samo povećavali svoju prednost, Zadrani su tonuli sve dublje i to je cijela priča ove utakmice.
– Partizan je pokazao mnogo više vještine, taktike i energije nego Zadar. Držali smo se do 15. minute, ako se uopće može reći da smo se držali. Nakon toga smo pukli i mentalno, jer glava nije izdržala pritisak, a i pod utjecajem izvanredne obrane Partizana. Na vanjskim linijama su nam izuzetno mladi igrači, koji do sada nisu imali veliku odgovornost, a Car sam nije mogao – rekao je nakon utakmice Josip Grdović, trener Zadra, prenosi kosarka.hr.
Partizan je tako uknjižio 16. pobjedu i teoretski potvrdio plasman na završni turnir, te ohrabren putuje u Novo Mesto. Ako tamo pobijedi Krku, te u posljednjem kolu kod kuće Cibonu, na Final four u Ljubljanu, otići će kao prvoplasirana momčad.
– Htjeli smo pobijediti, kako bismo imali što bolju poziciju uoči završnog turnira. Osim toga, Zadar nam je ostao dužan, jer nas je dobio u prvom dijelu sezone, tako da smo imali i dodatni motiv da damo sve od sebe na ovoj utakmici – komentirao je kasnije Vlada Jovanović, trener Partizana.
Dvije utakmice odluke
Zadar je ostao tamo gdje je i bio prije puta u glavni grad Srbije. Na posljednjem mjestu, s istim omjerom kao i Crvena zvezda, 7-17, ali slabijom koš razlikom u međusobnim susretima. U Beogradu je dobio +13, a kući izgubio -23. To je već stara priča, koju, međutim, treba ponoviti, jer je upravo taj poraz na Višnjiku razlog, zbog kojega se Zadrani sada nalaze u ovakvoj situaciji. Da su tada pobijedili, u srijedu bi, unatoč debaklu kod Partizana, slavili ostanak u NLB ligi. Ovako, i dalje se nalaze u situaciji da moraju dobiti jednu utakmicu više od Zvezde. A do kraja su ostala još samo dva kola. Dakle, ako Beograđani dobiju jednu (Olimpija kod kuće, Zagreb u gostima), Zadar mora obje (Hemofarm kod kuće, Široki u gostima). Ako Zvezda, pak, izgubi obje utakmice, Zadru će dovoljna biti jedna pobjeda, a namanje vjerojatna je opcija da crveno-bijeli sa dvije pobjede osiguraju ostanak, bez obzira na to što će napraviti Zadrani. Jer Olimpija i Zagreb su ipak za klasu bolje momčadi i trebalo bi se dogoditi pravo malo čudo da Zvezda dobije jednu, a kamoli obje utakmice.
Ponoviti Cibonu
No, Josip Grdović i njegovi igrači se tim kalkulacijama ne trebaju previše zamarati. Pred njima je ionako vrlo težak zadatak da u nedjelju, u posljednjoj domaćoj utakmici u Jadranskoj ligi ove sezone, pobijede Hemofarma. U Vršcu je, krajem prošle godine, Zadar slavio sa čak 14 razlike, no bila su to neka druga vremena. Sada je situacija mnogo kompliciranija, a Hemofarm, iako izvan utrke za Final four, na Višnjik sigurno neće doći bez ambicija, jer vodi borbu za mjesto, koje mu osigurava nastup u Eurokupu sljedeće sezone.
– Da nisam vjerovao da mogu spasiti klub, ne bi ni preuzeo mjesto trenera. Zatekao sam momčad malo rastrojenu u svim segmentima. Malo sam u škrpicu. Da sam barem preuzeo momčad mjesec dana ranije, da posložim nešto. Momci bi htjeli napraviti mnogo više, nego što u ovom trenutku mogu. Pokušavam ih ograničiti da igraju određene role, koje bi im odgovarale. Malo se toga može promijeniti. Ja sam samo neke stvari dodirnuo, no očigledno još nisu spremni odgovoriti ovako kvalitetnoj obrani, u kontaktu 40 minuta. Protiv Cibone sam ih uspio podići, no Partizan je prejak i realno se nismo mogli u tri dana vratiti, ni mentalno ni fizički. U posljednja dva kola ćemo ići na pobjedu i nadam se da ćemo uspjeti. Pokušat ću mobilizirati igrače. Idemo na obje pobjede pa što Bog da – zaključio je trener Zadra.


 NIKAD MANJE KOŠEVA


U povijesti regionalne lige, Zadar nikada na jednoj utakmici nije zabio tako malo poena. Srećom pa je tricom Marčinkovića u završnici barem dohvatio brojku 50, no slaba je to utjeha, budući da je do sada samo triput bio ispod brojke od 60 poena. Prvo na otvaranju sezone 2007./2008., kada je kući izgubio od Olimpije 59:74, zatim prošle godine, kada je na gostovanju u Vršcu poražen sa 67:58, te ove sezone, na gostovanju u Ljubljani, gdje je bilo 78:53. Što se ukupne valorizacije tiče, samo je jednom bila manja od 25, koliko su Car (21) i društvo skupili protiv Partizana. Bilo je to u prvoj sezoni Jadranske lige, na gostovanju u Novom Mestu, kada je Krka slavila sa 98:60, a igrači Zadra su sakupili 21 indeksni poen. Samo jednom je Zadar imao manje od 13 skokova, koliko je imao u srijedu u Pioniru. Bilo je to krajem 2009., u visokom gostujućem porazu od Budućnosti, kada se zaustavio na brojci 12, od čega je pola uhvatio Ružić. Godine 2005. je, također na gostovanju kod Partizana, imao 14 skokova. Uz to, ovo je bio tek drugi put da je utakmicu završio bez ijednog napadačkog skoka. Prvi put bilo je to u veljači 2008. na gostovanju u Trnskom, no tu je utakmicu Zadar dobio.




 VESELY I ZAKUCAVANJA


Od 15 poena, koliko je Zadru postigao talentirani Čeh Jan Vesely, čak 10 je bilo zakucavanjima. Prvo za 2:2 pa 10:9, 29:21, 40:25, te 52:27. Zakucali su i Jawai, Gist, Milosavljević i Jaramaz, što će također nešto reći o zadarskoj obrani. Svih 12 domaćih igrača se upisalo u strijelce, svak je uhvatio najmanje jedan skok, a samo trojica nisu uspjela asistirati. Sve su to podaci, koji pokazuju Partizanovu nadmoć na ovoj utakmici.


 HEMOFARM NA +20


Hemofarm u Zadar dolazi u dobroj formi. Dobio je četiri od posljednjih pet utakmica (Zagreb, Zvezda i Igokea kod kuće, Nymburk u gostima), pritom izgubivši samo na gostovanju kod Radničkog prošli vikend. U srijedu je u Vršcu lako razbio Igokeu sa 82:62, predvođen petoricom dvoznamenkastih. Maraš je zabio 18, Pavković 14 (7as), Šutalo i Savović po 13, a Krstović 10 poena.