Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Svaka fotografija ima svoju priču

10.03.2011. 23:00
Svaka fotografija ima svoju priču


Mislim kako svaka od ovih fotografija ima svoju priču, ali sam poseban naglasak želio staviti na nekadašnju kafanu Central i njezinu društvenu ulogu – Pero Gojić


U ponedjeljak će zadarskoj javnosti svoju novu izložbu fotografija predstaviti Pero Gojić, zadarski fotograf-amater. Izložba će biti postavljena u Gradskoj knjižnici Zadar, a na njoj će se autor predstaviti s 23 fotografije objedinjene pod nazivom “Da se ne zaboravi – Izmjene u prostoru, promjene na ljudima”.
Gojić je, inače, na likovnoj sceni Zadra najpoznatiji po svojim dokumentarističkim snimkama, pa će tako i na ovoj izložbi predstaviti fotografije nastale u širokom rasponu od početaka pedesetih godina, točnije od 1949., prošlog stoljeća do minule 2010. godine. Primjerice, na izloženim ćemo fotografijama moći vidjeti prve automobile na otoku Ugljanu 1973. godine kada šoferi (i autor je jedan od njih) ispred poredanih limuzina čekaju “rukovodioce”, “službena lica” na ručku čiji je nezaobilazni dio i tada, 1958. godine kao i danas bila janjetina, potom niz Zadranima znanih lica poput Milicionera Mijata, Žmaka, Novoselića Bepa Pagazetta, Đure Ćivette, a poseban je naglasak autor htio staviti na ugođaj i značaj za građanski život Zadra nekadašnje kafane Central. O tomu pak govori nekoliko fotografija koje će biti predstavljene na ovoj izložbi.
– Mislim kako svaka od ovih fotografija ima svoju priču, ali sam poseban naglasak želio staviti na nekadašnju kafanu Central i njezinu društvenu ulogu. U njoj su se skupljali ljudi najrazličitijih zanimanja: glumci, profesori, novinari, umjetnici, glazbenici… Mnoge su se svečanosti održavale tamo: maturalni plesovi, zabave, dočeci novih godina… Iznad nje je davno u pedestim godinama bio i noćni klub u kojem smo mi mladići znali ostati do jutra. Kafana Central je radila od 1899. do 2004. godine i na Zadru je ostavila veliki trag. Dio njezine atmosfere pokušao sam dočarati i s nekoliko svojih fotografija koje ćete imati priliku vidjeti na izložbi u ponedjeljak, kaže nam Pero Gojić.
Otvorenje izložbe će, u ponedjeljak u 18 sati i 30 minuta, svojim nastupom pokušati uveličati zadarski pjesnik Tomislav Meštrić koji je za ovu prigodu napisao dvije nove pjesme “Zadarski fakini” i “Grad duhova”. Nama preostaje pozvati sve zainteresirane čitatelje na izložbu fotografija čovjeka koji se, kako će neki ustvrditi, svojim fotografijama i beskrajnim entuzijazmom bori protiv vremena koje sve briiše.