Upisivanje u zemljišnik počinje 1. travnja

Slika korisnika admin
Autor: 
tkon
Aktualne zemljišne knjige u Tkonu datiraju iz vremena austro-ugarske uprave

Kako bi se rezultati nove katastarske izmjere koja se na području općine Tkon provodila od listopada 2007. do ljeta 2010. godine upisali u zemljišne knjige, u staroj općinskoj zgradi u Tkonu 1. travnja se oformljuje privremeni zemljišnoknjižni odjel općinskog suda u Zadru i privremeni odjel katastra. Privremeni odjel suda vodit će sudski savjetnik Vlado Rončević koji će uz pomoć suradnika i povjerenika suda u zemljišne knjige prenijeti ukupno 7.890 novih popisnih listova.

- Upisivanje u zemljišne knjige u optimalnom bi slučaju moglo trajati tri godine, ali vjerojatno će se sve skupa i odužiti. Sve će, naravno, ovisiti o poštenju građana i kvaliteti rada sudskog savjetnika i povjerenika, kao i zaposlenika katastra, rekao je načelnik Općine Tkon Danijel Katičin.

Zajednička evidencija

On podsjeća da će zahvaljujući uvođenju ZIS-a - Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra, sve nekretnine na području općine Tkon biti u jednoj zajedničkoj evidenciji, a ne kao što je to dosad bio slučaj u dvije.

Nova katastarska izmjera je Tkonu, čije zemljišne knjige potječu još iz vremena austro-ugarske uprave, bila nužno potrebna. Projekt vrijedan oko 7 milijuna kuna u omjeru 60 prema 40 posto financirali su Državna geodetska uprava i vlasnici nekretnina.

- Moram reći da imamo problem jer dosta ljudi još nije potpisalo ugovor pa ih i pozivam da to učine što prije. Naime, temeljem Zakona o katastru Općina Tkon može provesti ovrhu nad njima, a trebaju znati da su prve ovrhe već u pripremi. Osim toga, neplatiše mogu očekivati i da će Općinsko vijeće uskoro donijeti odluku kojom će se za one koji su probili sve rokove odrediti 30 posto viša cijena. Time će se ujedno pokriti i troškovi ovrhe, rekao je Katičin informiravši nas da od oko 1.000 vlasnika nekretnina ugovor dosad nije potpisalo njih dvjestotinjak.

Cijena katastarske izmjere za vlasnike koji posjeduju od jedne do pet čestica iznosi 1.800 kuna, oni koji imaju između 6 i 11 čestica obavezni su platiti 4.800 kuna, a za one sa 12 čestica i više cijena je 8.400 kuna.

Rebalans proračuna

- Istaknuo bih da smo za razliku od nekih drugih lokalnih samouprava izišli ususret vlasnicima koji imaju situaciju jedan kroz jedan. Naime, većina nema takvu čistu situaciju pa je na jednoj čestici nerijetko upisano nekoliko vlasnika od kojih mnogi više nisu ni živi. Dakle, onima koji su si već dali truda i uložili novce kako bi imali čistu vlasničku situaciju, izlazi se ususret na način da se za takve čestice, bez obzira na njihov broj, jednokratno plaća 800 kuna, navodi tkonski načelnik.

Sređivanje zemljišnih knjiga za Općinu Tkon značit će i izdvajanje dodatnih proračunskih sredstava pa će, prema Katičinovim riječima, uskoro biti sazvana sjednica Općinskog vijeća s rebalansom proračuna na dnevnom redu.

- Baš smo ovih dana saznali da nam Ministarstvo pravosuđa neće financijski pomoći, a hoće li nam ususret izići Državna geodetska uprava još ne znamo. U svakom slučaju, troškovi su tu i netko ih treba pokriti. Kompjutorska oprema košta oko 15.000 kuna, isto toliko i namještaj, a uz postojeću telefonsku liniju i ADSL uvest ćemo još jednu liniju. Tu je i plaća za povjerenika, tako da će se u konačnici skupiti jedan znatan iznos, navodi Katičin.

Inače, privremeni sudski i katastarski odjel u Tkonu će u početku djelovati dva dana tjedno jer će ista sudska i katastarska komisija dva dana raditi i u Ždrelcu. No kako je cilj da se nekretnine upisuju što brže, i u Tkonu i u Ždrelcu se nadaju da će se s vremenom angažirati još jedan tim tako da će privremeni sudski i katastarski odjel u jednom i drugom mjestu raditi cijeli tjedan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno