Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrijedan doprinos proučavanju djela zadarskog erudita

10.03.2011. 23:00
Vrijedan doprinos proučavanju djela zadarskog erudita


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana obrana doktorske disertacije mr. sc. Andrijane Jusup Magazin. Disertaciju pod naslovom “Pier Alessandro Paravia i talijanska književna kritika prve polovice 19. stoljeća” Jusup Magazin je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, prof. dr. sc. Živko Nižić i prof. dr. sc. Ljerka Šimunković.
U svojoj ocjeni dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić navodi kako je znanstveni doprinos disertacije u činjenici da se radi onovom istraživanju koje nudi uvid u izvore i bibliografske podatke dosad većim dijelom nepoznate hrvatskoj znanstvenoj javnosti. Također, istaknula je kako se radi “o vrijednom doprinosu proučavanju djela ovog istaknutog Zadranina kao i povijesti talijanske književnosti i kritike te u širem smislu hrvatsko-talijanskih kulturnih veza, pa će u tom smislu rad biti nezaobilazan izvor podataka za nova istraživanja o navedenim temama.”
Dr. sc. Živko Nižić ističe kako je kandidatkinja pokazala da izvrsno vlada znanstvenom metodologijom koju je primijenila, da je ostvarila sve postavljene zadaće, točno sondirala i argumentirano utvrdila mjesto ovog zadarskog erudita u talijanskoj književnoj kritici prve polovice 19. stoljeća. “Njezin je rad vrlo značajan i originalan doprinos hrvatske talijanistike u okviru visokih dometa istraživanja o dodiru kulture, u najširem smislu, dvaju naroda, hrvatskog i talijanskog”, piše Nižić.
Treći član povjerenstva, dr. sc. Ljerka Šimunković u svojoj ocjeni ističe kako je Andrijana Jusup Magazin uspješno obavila disertacijom postavljeni zadatak, pokazala sposobnost analitičkog razmišljanja i kritičkog prosuđivanja.