Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jakovčić odbija biti ministar, Milanović ne želi rekonstruirati Vladu

Autor: Tihana Tomičić

10.03.2013. 23:00
Jakovčić odbija biti ministar, Milanović ne želi rekonstruirati Vladu

Foto: PIXSELL



IDS ne namjerava u Vladu dati šefa stranke Ivana Jakovčića jer smatraju da je to “navlakuša” kojom bi se Jakovčića uoči europskih izbora potrošilo i IDS istjeralo iz koalicije. Zoran Milanović ne namjerava šire rekonstruirati Vladu niti sazivati međustranačke sastanke koje IDS traži. U Vladi kažu: posao ide normalno


U vrhu SDP-a bili bi najsretniji da IDS ode iz koalicije, jer su svjesni da im dvije IDS-ove ruke u Saboru nisu nužne, ali još više žele sačuvati Kukuriku koaliciju.
U IDS-u nisu zadovoljni komunikacijom ni činjenicom da je ministar turizma Veljko Ostojić bio prisiljen otići, ali još manje žele napustiti Kukuriku koaliciju.
Stoga je trenutno status quo: premijer Zoran Milanović ne namjerava šire rekonstruirati Vladu niti sazivati međustranačke sastanke koje IDS traži, a IDS ne namjerava u Vladu dati šefa stranke Ivana Jakovčića jer u toj stranci smatraju da je to “navlakuša” kojom bi se Jakovčića uoči europskih izbora potrošilo i IDS konačno istjeralo iz koalicije.
Vlada je politička, i zato je upravo Ivanu Jakovčiću kao predsjedniku IDS-a ponuđeno da preuzme resor turizma nakon što je Veljko Ostojić dao ostavku, objašnjavaju u Vladi, te podsjećaju da je pri sastavljanju Vlade premijer Milanović sve predsjednike stranaka odmah bio pozvao da se pridruže Vladi. Politika Vlade neće se voditi izvan Vlade, poruka je Banskih dvora.
S druge strane, iako su se pojavile spekulacije o tome da bi šef IDS-a Ivan Jakovčić mogao pristati na ponudu da uđe u Vladu, on u izjavama za naš list ustraje na tvrdnji da će IDS nastaviti tražiti stručnu osobu za resor Ministarstva turizma.
– Ministarstvo treba preuzeti osoba bliska turizmu, zato ćemo obaviti šire konzultacije i na temelju jednog općeg konsezusa, pa i razgovora sa Veljkom Ostojićem, dati prijedlog imena. Ja ne izbjegavam nikakve obaveze, ali sigurno postoji osoba stručnija za turizam od mene, rekao je Jakovčić. U emisiji HTV-a “Nedjeljom u 2” ponovio je da ne želi biti ministar turizma, nego zastupnik u Europskom parlamentu.