Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Milanović i Janša danas potpisuju Memorandum o suglasnosti

Autor: Hina (H)

10.03.2013. 23:00
Milanović i Janša danas potpisuju Memorandum o suglasnosti

Foto: PIXSELL



Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, danas će u Mokricama potpisati hrvatski i slovenski premijer, Zoran Milanović i Janez Janša.
Radi se o kompromisu kojim su obje strane izrazile zadovoljstvo, Slovenija jer je vratila pitanje Ljubljanske banke u okvir sukcesijskih pregovora, za što se cijelo vrijeme zalagala, a Hrvatska je dobila otvoren put prema EU-u, pri čemu tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji nije povukla već ih stavila, kako je rekao premijer Milanović, “u zastoj”.
Obje su vlade u memorandumu izrazile odlučnost da se čim prije nađe sveobuhvatno rješenje za pitanje Ljubljanske banke, a u tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.
Hrvatska vlada osigurat će da se ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje.
Pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji, trebao bi biti ratificiran do kraja ožujka.