Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Od WC kabina do mamografskog uređaja

Autor: Irena Frlan

10.03.2013. 23:00
Od WC kabina do mamografskog uređaja


Financijski značajnije nabave zabilježilo je u svome planu Ministarstvo zdravlja, što je i očekivano s obzirom da planiraju nabavku medicinskih uređaja, poput mamografskog uređaja i CT-a


Od informativnih brošura, preko zamjene neispravnih brava, do medicinskih uređaja i opremanja graničnih prijelaza: zahvaljujući zakonskoj obvezi da se planovi nabave moraju objavljivati i na internetskim stranicama državnih tijela, porezni obveznici već u prvim mjesecima godine mogu doznati u što sve država kani u toj godini ulagati. Većina ministarstava dosad je objavila planove nabave za 2013., a, primjerice, Ministarstvo obrane održalo je čak i javnu prezentaciju tog dokumenta. No, dok su neke vojne nabave ipak ostale tajna, jer se radi o kupnji borbenih sredstava, takvih problema druga ministarstva uglavnom nemaju.
Tako se iz plana Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) može doznati da mnoge zgrade koje koristi policija nisu u najboljem stanju. MUP u svom sjedištu te u zgradama više policijskih uprava i postaja namjerava sanirati krovove i pročelja, toplovode, elektroinstalacije, mijenjati vanjsku stolariju i slično. Uprava za granicu, pak, planira ujesen urediti alternativne objekte za prihvat migranata na jugu i sjeveru Hrvatske, a u hotelu “Porin”, koji služi kao prihvatilište za azilante, ugraditi video nadzor. Također, potpisat će okvirni ugovor u trajanju od dvije godine za nabavku odjeće i obuće za tražitelje azila. S obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, MUP planira i izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekata postaja granične policije na nekoliko lokacija na budućoj vanjskoj granici EU-a, a uređenje graničnih prijelaza – primjerice, postavljanje električnih rampi, održavanje okoliša, postavljanje pokretnih WC kabina – dio je plana nabave i Ministarstva financija.
Nekoliko ministarstava ove godine planira i nabavku informativnog i promidžbenog materijala. Publikacije europske tematike tiskat će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, MUP će turističku sezonu dočekati brošurom “Ljeto na hrvatskim cestama”, dok Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede priprema letke o skrbi za pse i mačke, o sustavima držanja kokoši nesilica, brošuru i DVD o utjecaju načina vožnje na dobrobit životinja i tome slično.
Financijski značajnije nabave zabilježilo je u svome planu Ministarstvo zdravlja, što je i očekivano s obzirom da planiraju nabavku medicinskih uređaja, poput mamografskog uređaja i CT-a.