U vremenskoj kapsuli popis stanovnika Paga i proračun iz 2014.

Slika korisnika admin
Autor: 

Putovanje kroz prostor i vrijeme još uvijek nije moguće, no Pažani su odlučili prevariti zakone prirode i poslati sami sebi, ali i svojim potomcima poruku i podsjetnik u budućnost. Naime, Centar za kulturu i informacije Pag pokrenuo je zanimljiv projekt "Vremenska kapsula". Cilj projekta je prikupiti predmete, fotografije, dokumente koji se koriste u 2014. godini i pohraniti ih u vremensku kapsulu. Kapsula će biti otvorena za 50 godina, dakle 2064. godine, a oni koji je otvore, moći će sve pregledati i steći uvid u način života u gradu Pagu prije 50 godina. Vremenska kapsula bit će zakopana u parku na Goliji 28. lipnja ove godine u sklopu otvaranja Paškog kulturnog ljeta 2014.godine.

Projekt "Vremenska kapsula" započeo je jučer u Gradskoj knjižnici Pag gdje je postavljena kutija za prikupljanje predmeta i dokumenata za vremensku kapsulu. Zamjenik gradonačelnika Grada Paga Dario Grašo je zajedno s ravnateljicom Centra za kulturu i informacije Pag Dijanom Vuleta u kutiju za prikupljanje položio prve dokumente: Statut Grada Paga i Proračun Grada Paga za 2014. godinu.

"Projekt Centra za kulturu je vrlo zanimljiv za Grad Pag i za sve naše građane i drago mi je da ga možemo podržati našim malim doprinosom. Sigurno će biti zanimljivo za 50 godina vidjeti ove dokumente koji imaju velik značaj za život Grada Paga u 2014. godini", rekao je Grašo.

Podsjetnik iz prošlosti

Centar za kulturu i informacije Pag poziva Paškinje i Pažane da donesu manje predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi kao na primjer obiteljske i druge fotografije, razglednice Paga, video i audio zapise o Pagu, knjige i publikacije o Pagu, paške suvenire, poštanske marke, daljinski upravljač, žarulju, utičnicu, telefon, čašu, upaljač, šibice, mobitel, CD, DVD, glačalo, razne manje komade raznog alata, svjetiljku, dioptrijske naočale, razne račune i formulare, PVC vrećice s natpisom, odjevne predmete i drugo.

Organizator će odabrati predmete koji će se staviti u vremensku kapsulu. Predmete koji ne budu poslani na putovanje u budućnost  građani će moći preuzeti u Centru za kulturu i informacije Pag.

"U kapsulu će se postaviti popis stanovnika Grada Paga, dokumenti o izborima 2013. godine, popis vijećnika Gradskog vijeća, imena gradonačelnika i drugih dužnosnika, popis ustanova, udruga, tvrtki, dokumentaciju o kulturnim i zabavnim događajima u Pagu, popis djece u vrtiću, osnovnoj i srednjoj školi, razni upotrebni predmeti. Uz to, u kapsulu će se staviti simbolična količina paškog sira u ulju u vakumiranoj posudi, paške soli, paškog meda od kadulje, sušene kadulje, a za one koji će otvoriti kapsulu stavit će se tradicionalna paška pića kako bi se mogli počastiti", rekla je ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta.

Prva vremenska kapsula - 1876. godine

Buduća pokoljenja Paškinja i Pažana vjerojatno će s velikim oduševljenjem gledati sve što je pohranjeno u vremenskoj kapsuli, a mlade Paškinje i Pažani, koji će u to doba biti stariji ljudi, prisjetit će se djetinjstva i rane mladosti.

Nije teško zamisliti koliko ovakav projekt može biti zanimljiv. Na primjer, da je 1964. godine zakopana ovakva kapsula danas bi pregledavali zanimljive predmete iz tog vremena i vremena na početku stoljeća. U to vrijeme u Pagu su radili stolari, kovači, postojao jer čak i brico, ribarske gajete, sol se proizvodila na bazenima, nije bilo kafića, televizije, a u kućama su se još povremeno koristile lumace, svijeće parafinke, lojanice. U kapsuli bi bili stari telefoni, stara radija, deterdženti te razni predmeti i dokumenti iz tog vremena.

Vremenska kapsula se radi po uzoru na neke svjetske gradove, a jedan od takvih projekata je napravio i Steve Jobes u Aspenu. U svijetu je tradicija stavljanja vremenskih kapsula vrlo duga, a prva je stavljena 1876. godine. U New Yorku je 1939. godine vremensku kapsulu postavio Westinghouse na Svjetskoj izložbi. Poznatije vremenske kapsule su postavljne u Flushing Meadows Parku u New Yorku i na Američkom Sveučilištu Oglethorpe, a u Hrvatskoj je stavljena u Hvaru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno