Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biračima kratak fitilj, a kratko i pamćenje

10.03.2017. 23:00


Svo licemjerje politike ogledat će se kroz prizmu (pred)kampanje za nadolazeće lokalne izbore. Naime, to je period kada pršte moguća i nemoguća obećanja, otvaraju se gradilišta i ceste, otkrivaju afere i aferice, drže mali i veliki govori, a poslije izbora može i – potop.
Kada se zagrize komad lokalne vlasti, siti političari, povući će se na odmor, u sjenu povećala javnosti i skloniti se od budnog oka građana koji su se umorili od njihovog „razodijevanja”. A lokalni izbori bit će novi pokazatelj političkog rejtinga i moći. Zato ne začuđuje što i pred ove izbore, iako lokalne, vlada ozračje istraga. Bit će i onih “igrica” kojima je cilj suparnika izgurati i otvoriti sebi put. To je lakše aferom nego gospodarskim smjerom.
Prilika je stoga da se političari zapitaju jesu li bili u prekršaju jer ako su imali prste u pekmezu, lokalni izbori mogli bi im zagorčati život.
Atmosferu pred ove lokalne izbore obilježava nacionalna afera „Dnevnice” i tko zna koliko će daleko od Sauche ona otići, tko će isplivati, a tko potonuti. Odnosno, koliko će duboko glavni državni odvjetnik zagrebati i hoće li se još koji put pojaviti u društvu premijera Plenkovića.
U ovo vrijeme predkampanje upao je i Dan žena, a i njega bi halapljiva politika progutala i okrenula na svoj mlin. Žene u Zadru imale su tri marša, marširale su za svoja prava u Zagrebu, a nema političara koji im ne bi dao potporu. Žene drže tri kantuna kuće, nasilje nad njima je nedopustivo, ne smiju biti potplaćene i u politici podzastupljene. Svi bi se odreda u to zakleli, to potpisali, ovjerili, no kao što se zna, brzo i zaboravili. To što je žena manje na izbornim listama kriva je valjda majka priroda?!
Može se politika u Hrvatskoj pohvaliti kako je predsjednica države žena, žena je vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. Kako to zvuči napredno, no početna politička slava Kolinde Grabar Kitarović, prema posljednjim istraživanjima, počela se topiti, a sve većom bivati razlika u popularnosti između nje i premijera Plenkovića koji je najpopularniji političar u zemlji. Tako je vrijeme pred lokalne izbore, iako predsjednica u njima ne sudjeluje, ipak pravo vrijeme da i ona digne glas, no ne da sugerira stranice na kojima bi trebali završiti desničarski marševi, koje, kaže, treba ignorirati, nego upravo da još jače u svijetu i Hrvatskoj promovira prava žena, to je područje koje joj Plenković ne bi mogao oteti.
Naime, s tih nacionalnih visina sve se reflektira na lokalne stranačke čelnike, baza sluša „nadgradnju” pa se može očekivati puno žestokih obračuna i između HDZ-a i Mosta koji su zajedno na vlasti. Kako će opstati i preživjeti to hrvatsko čudo od politike: nacionalno u zagrljaj – lokalno napadaj?! Kako će proći lijeva “Deklaracija o dobrom društvu” i hoće li skeptični građani povjerovati kako se ova Bernardićeva družba (HSS, HSU, Laburisti, Naprijed Hrvatska) iskreno odlučila propagirati poštenje u politici i društvu.
Zapravo je otužno što kao nekavog predizbornog asa iz rukava šef SDP-a izvlači nešto što bi moralo biti podrazumijevajuće. Naime, zar oni koje građani biraju kao osobe koje će zastupati njihove interese u općinama, gradovima, županijama, rješavati njihove komunalne probleme, ne bi trebali kao prvo biti pošteni i vjerodostojni, stajati iza svojih riječi i obećanja? Očito da ne bi, jer uz svu kritičnost, ogorčenje i razočaranje, građani i na lokanoj razini uglavnom biraju svjetonazorski. Opterećenost ideologijom u ovoj zemlji je tolika da se o njoj priča svuda od portuna do Sabora, jer ako i neće izgraditi školu i ambulantu, igralište ili vrtić, aktivirati gospodarsku zonu, glavno je da su na vlasti „naši”, a ne „njihovi”.
Tako bi se moglo zaključiti kako većina hrvatskih građana, kada su pogreške i nepoštenje političara u pitanju, ima kratak fitilj, ali i kratko pamćenje. Na to, naime, i računaju političari svih boja i razina, znaju što „pali” i znaju kako ponovno mogu obećavati brda i doline, a otvoriti dvije seoske špine…
Pa kada projekti s državnim i europskim novcem počnu nicati kao gljive poslije kiše u raznim fazama od ideje do realizacije, nema nego jedva čekati lokalne izbore!
One koji još uvijek politiku ne doživljavaju kao rad za opće dobro nego rad za vlastiti probitak, moralo bi se na izborima pozvati na odgovornost, podsjetiti na obećanja koja nisu ostvarena, na riječi koje su izgovorene u vjetar, da od obećane ceste nema ni metar…
Ali, ne trebaju se gađani previše žaliti kako su izigrani puno puta, neka širom otvore oči, jer će inače – narod dobiti vlast kakvu (ne)zaslužuje.