"Zadar čita" dobio poštanski žig i omotnicu

Slika korisnika valentinam
Od danas u Maloj pošti uz 10. manifestaciju
Lijep i elegantan dizajn omotnice trebao bi zadovoljiti ne samo filateliste nego i djelatnike Gradske knjižnice Zadar kao i sve njihove partnere i suradnike. Ono što ovu prigodnu omotnici na neki način čini posebnom je jednostavnost dizajna i jasnoća poruke, upravo ono što jedan ovakav uradak mora imati
Lijepa spomen-omotnica promiče čitanje

U Povodu desete po redu kulturne manifestacije "Zadar čita", a na inicijativu i u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, Hrvatsko filatelističko društvo Zadar izdalo je prigodnu omotnicu i prigodni poštanski žig koji je u uporabi od danas, prvog dana manifestacije, u "Maloj pošti" (pošta 23104).

Nakon prve manifestacije pod nazivom "Zadar čita" održane 2009. godine, ovaj je događaj polako postao tradicionalni kulturni program Gradske knjižnice Zadar i svih njenih partnera i suradnika.

Ove je godine tema manifestacije pismo kao sredstvo komunikacije, kao način pisanja i svega ostalog što ono predstavlja.

Osnovna zadaća manifestacije je promicanje knjige i čitanja na području cijele Zadarske županije te je ova edukativna manifestacija službeno postala dio Županijskih dana. Kao i proteklih devet godina, Gradska knjižnica pozvala je sve vrtiće, škole, knjižnice, ustanove te udruge i pojedince da se svojim programom pridruže i sudjeluju u manifestaciji koja se održava od danas do 17. ožujka 2018. godine.

Ovu lijepu spomen-omotnicu i prigodni žig "Zadar čita" osmislio je Mladen Masar, knjižničarski savjetnik u Gradskoj knjižnici Zadar. Lijep i elegantan dizajn omotnice trebao bi zadovoljiti ne samo filateliste nego i djelatnike Gradske knjižnice Zadar kao i sve njihove partnere i suradnike. Ono što ovu prigodnu omotnici na neki način čini posebnom je jednostavnost dizajna i jasnoća poruke, upravo ono što jedan ovakav uradak mora imati.

Pri kreiranju spomen-omotnice je važno da su ilustracija, prigodni tekst i prigodni žig u skladu sa zadanom temom. Uz prigodnu poštansku marku "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", preko koje je otisnut prigodni žig s logom Gradske knjižnice postiglo se upravo to. Motiv na marki (rad akademske slikarice i dizajnerice Sabine Rešić iz Zagreba) prikazuje crtež postolarskog šegrta Hlapića, siroče iz romana za djecu najistaknutije hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić.

Vrijednost marke je 3,10 kn što odgovara poštarini za tzv. obično pismo u unutarnjem prometu (pismo težine do 50 grama).

Valja naglasiti da je prenošenje informacije poštanskim žigom dosta popularno u svijetu jer se poruka na vrlo jednostavan i jeftin način može poslati u bilo koji dio svijeta. Poštanski žigovi nisu samo sredstvo za poništenje marke, nego i dokument povijesti i događaja. Poštanski žig je i mnogo stariji od poštanske marke.

Očekujemo da danas mnogobrojna privatna i poslovna pošta budu pečatirani ovim žigom i da formacija o ovoj zadarskoj kulturnoj manifestacije otputuje diljem Hrvatske, pa i dalje. To i jeste cilj cijele ove filatelističke priče. Hrvatska pošta će žig nakon uporabe poslati u Poštanski muzej u Zagrebu gdje će se čuvati kao trajni poštanski dokument.

Igor ČERNIGOJ

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno