Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Božidar Kalmeta: “Želimo naslov prvaka”

11.03.2019. 17:00
Božidar Kalmeta:  “Želimo naslov  prvaka”


Uobičajena priča oko izbora trenera nakon završene sezone. Kandidata uvijek ima, klupa Zadra iako prilično užarena i vrlo zahtjevna privlači  mnoge. Izbor je pomalo iznenađujući, Ivica Burić, koji nema rejting vrhunskog trenera, dolazi iz Benstona odakle će ubrzo stići Darko Krunić,  kao prvo pojačanje.
"Ne bi bilo loše otići u Benston", pomislio sam jer odatle se najbrže  dolazi u Zadar. Najprije Jusup i Popović, pa Erjavec, Maloča i Tiho Bujan,  sada Burić i Krunić. U klubu je napokon osnovano i trgovačko društvo,  najjači i najvažniji cilj je izgradnja nove dvorane.
"KK Zadar je prvi u mnogo čemu, pa je prvi i u osnivanju trgovačkog  društva, obveza nam je raditi na izgradnji nove dvorane, jer ovaj klub i  grad to zaslužuju", rekao je Joso Škara, član UO i ministar u Vladi RH.
Najveći dioničar je grad Zadar, dakle, njegovi građani. Javlja se još jedan novi, mladi, vrlo talentirani igrač Zadra, Marko Popović, kroz juniorsku momčad i kao najbolji igrač i strijelac reprezentacije na Igrama mladih. Priče o novim igračima, najzanimljivije pitanje nakon odlaska Kovačića je pozicija klasičnog centra. Ništa nije upućivalo na to, a onda  bomba, senzacija, nevjerojatna vijest. Dino Rađa u Zadru!
"To nije moguće", pomislio sam, jer vrlo dobro poznajem financijsku  situaciju u klubu, posljednjih 30 godina i ne vjerujem iz prve. Zovem Hrvoja i potvrda je stigla. "Da, točno je, postignut je dogovor s Dinom",  kaže Hege.
Dino Rađa, jedan od najboljih hrvatskih igrača svih vremena, najbolji  igrač nekoliko sezona čuvenih Boston Celticsa pored toliko bogatih europskih klubova bira Zadar? Još, jednostavno, ne vjerujem. "Meni je Zadar uvik bija drag, možemo biti prvaci", kaže Dino i otkriva najvažniji razlog dolaska, osvajanje titule prvaka. Pa onda, još jedna iznenađujuća vijest, Arijan Komazec ponovno u dresu Zadra! Dakle, to su promjene koje  je najavio predsjednik kluba, B. Kalmeta. Nisu se, baš svima u Hrvatskoj,  svidjele ove vijesti, pa je zapelo oko registracije Arijana, jer nije riješena  unutar prijelaznog roka. Uključio se i Predsjednik HOO, Antun Vrdoljak,  s pitanjem: "Tko to brani hrvatskim zvijezdama da se vrate u Hrvatsku?  ", čime daje potporu Zadru i problem registracije Arijana je riješen. Tako  je složena iznimno jaka, moćna momčad, ne samo za osvajanje prvaka,  već i vrlo respektabilna momčad za Europu, koja će kroz dobar rezultat u  Kupu Raymonda Saporte, pokušati vratiti Hrvatskoj izgubljeno drugo  mjesto u Euroligi.


Kup Kreše Ćosića
Na poziciji organizatora igre, stigli su Kalamiza i M. Vanjak, čime je  zatvoren roster, a organiziran je neviđeni spektakl na otvaranju sezone.  Dvadeset tisuća navijača na atletskom stadionu, oduševljeno je pozdravilo momčad snova. Kada su izašli na binu sve je popraćeno glazbenim  spektaklom grupe Forum, navijačice Zadra Doris Dragović i neizostavnog Mladena Grdovića. Pjesma, oduševljenje, i rijetko viđeni vatromet  baklji i raketa za što se pobrinuo Tornado i njegovi vođe, Bute i Boro.  Hoće li se nakon 25 godina ponovno zaoriti poznata pjesma "Zadar je  najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan… "
U četvrtfinalu, Zadar je u dvije utakmice bolji od Zagreba, i plasirao se  na završnicu Kupa, a organizaciju je dobila Cibona. U polufinalu, Zadar  je pobijedio Jadransko os. (Šibenik), ekipu koju sam ja, kao trener, doveo  do polufinala), 85:62, a Cibona je dobila Splita, i finalu su dvije najbolje  hrvatske momčadi.
Finale, Cibona – Zadar, 61:72, na krilima Dina i Arijana, uz sjajnu, fanatičnu potporu Tornada, Krešin trofej vratio se u Krešin grad! Zadar je  na svoj dobro poznati, specifičan način ludo proslavio osvajanje Kupa.
Igrali su: Komazec, Stewart (umjesto Kalamize), Popović, Perinčić,  Žuža, Krunić, J. i T. Ružić, Ercegović, Rađa. Nažalost, na toj utakmici ozlijedio se Arijan, šaka desne ruke, na kojoj je osvanuo gipsani ovoj, a to će  biti presudno u novoj obvezi u Saporta kupu.


Kup Raymonda Saporte
Skupinu u kojoj su bili Pamesa, Arsenal Tula, Savinjski Hopsi, Achilleas, Kalev (Estonija) i Zadar, koju je Zadar završio uvjerljivo, 8-2 je omjer  za drugo mjesto u skupini.  U šesnaestini finala, Zadar je bolji od ekipe  Črno more, te od PSG Racinga u osmini finala. U četvrtfinalu, Zadar je  pobijedio momčad Zepter Slask iz poljskog Wroclawa. Plasirao se u polufinale čime je osigurao Europsku ligu u sljedećoj sezoni i Hrvatskoj je  vraćen drugi predstavnik u tom najelitnijem natjecanju.
U polufinalu, Zadar ide na grčki AEK, predvođen nezgodnim trenerom, Dušanom Ivkovićem te pet stranaca u momčadi. U Zadru je 75:70,  hoće li to biti dovoljno za uzvrat i hoće li se Zadar, po prvi puta u svojoj  prebogatoj prošlosti plasirati u jedno europsko finale? Nažalost, ova  utakmica, odigrana je nakon Kupa u Zagrebu, Zadar je ostao bez ozlijeđenog Arijana i izgubio 82:67. J. Ružić 20, Rađa 17, i H. Perinčić 15, najbolji su igrači Zadra na toj utakmici, nije bilo dovoljno, propuštena je povijesna prilika za europskim finalom.




Prvenstvo Hrvatske
U Prvenstvu Hrvatske, Zadar je ostvario izvanredan omjer 20-2, nakon  regularnog dijela i bio prvi na ljestvici. Treba reći da je samo Cibona bila  konkurent, sve ostale momčadi nisu bile ni blizu najboljih hrvatskih  momčadi. Međutim, uvedena je novost u natjecanju, Mini liga od najbolje četiri momčadi, i to će biti fatalno za Zadar. Poraz od Cibone u Zadru,  70:75, te poraz u Zagrebu za startnu jedinicu, 64:61, Cibona je osvojila ne  samo jedinicu, već će u finalu doigravanja zbog te dvije pobjede, startati  s 1-0! Nevjerojatno, ali istinito, da se tako rješava državno prvenstvo.
Finale: Cibona – Zadar, 79:73, to je 2:0 i da li je sve već gotovo? Postavljaju se pitanja, zašto Zadar ne igra kako zna i može, zašto forma igrača  oscilira, gdje je nestalo povjerenje, trener – igrači, dolazi do izražaja moja  primjedba s početka teksta o vrhunskom treneru koji je, po mom  mišljenju apsolutno potreban za ostvarivanje vrhunskih rezultata i osvajanje trofeja. "Biti ili ne biti", utakmica u Zadru.
Na početku drugog poluvremena, Krstićev prst razderao je kapak i  oštetio rožnicu na oku Dina Rađe koji je zbog toga završio utakmicu sa  samo 8 poena. Cibona je pobijedila, 74:78, ponovno je prvak, a velika tuga i razočarenje svih ljubitelja košarke u Zadru i, naravno, u klubu nakon  ovako završene sezone. Tomislav Ružić, izvrsno je iskoristio svoju priliku, odlično odigrao puno utakmica te postao novi reprezentativac. Prepoznat od Dina, Hrvoje je konačno dobio pravu priliku, gurnut je u vatru  i u prvu petorku, kada se ozlijedio Arijan, a na isti način, Dino gura i  Marka Popovića što su najbolje vijesti za Zadrovu budućnost. Osim same  završnice, vrlo dobro igrao je i Darko Krunić.
U sljedećem nastavku: Posljednji put u Euroligi