Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EUROPSKA SOLIDARNOST Uspješno “povlače” novac iz Europskog socijalnog fonda

11.03.2019. 17:30
EUROPSKA SOLIDARNOST Uspješno  “povlače”  novac iz  Europskog  socijalnog  fonda


Kad krene proljeće i počne se približavati predsezona,  svake se godine osjetno, počne smanjivati i broj korisnika naše socijalne samoposluge jer svi oni koji su zdravi i radno sposobni uspiju pronaći neki sezonski posao. Trenutačno je broj obitelji korisnika samoposluge oko 450, dok je ilustracije radi, u prosincu lani  bilo 530 obitelji. Što se pak, tiče pučke kuhinje taj je broj zapravo  već godinama –  stalan. Oko 300-tinjak ljudi dolaze svakodnevno po  svoje obroke u našu kuhinju. Ali, u ovom je slučaju riječ o starijim  ljudima koji više nisu u mogućnosti pronaći posao zbog svog zdravlja i životne dobi i u većini je slučajeva riječ o samačkim domaćinstvima – rekla je Mirjana Tadić dugogodišnja zamjenica ravnatelja  Caritasa Zadarske nadbiskupije.
Srećom, zadarska socijalna samoposluga i pučka kuhinja, nikada  nisu imali problema s opskrbom, odnosno donacijama  jer osim  onih koji se uvijek sjete svojih sugrađana koji su u potrebi, bilo da  je riječ o pojedincima ili pak, tvrtkama –  tu su još i Grad i Županija  koji ih redovito prate mjesečnim izdvajanjima iz svojih proračuna.  No, velika je pomoć fond EU-a.


Velika pomoć FEAD projekt europskog socijalnog fonda
Riječ je o FEAD projektu europskog socijalnog fonda na koji je  Caritas Zadarske nadbiskupije već po drugi put uspješno aplicirao i  dobio sredstva. Riječ je o iznosu od četiri milijuna i 900 tisuća kuna  za razne projekte i aktivnosti.
– Zahvaljujući tom projektu svi naši paketi u socijalnoj samoposluzi, ali i obroci u pučkoj kuhinji su bogatiji. To je iznimno vrijedan i važan projekt i nama, odnosno našim korisnicima, puno  znači. Dakle, uz pomoć tih sredstava pružamo nefinancijski oblik  pomoći – poput hrane, odjeće, higijenskih proizvoda, a za djecu  možemo osigurati i pelene koje su uvijek velika stavka svakog  kućnog budžeta. Tim smo sredstvima, kao što znate, osigurali i  pakete školskog pribora i još puno drugih sitnica za djecu – objasnila  je Mirjana Tadić.
Podsjećamo, 12. ožujka 2014. godine, stupila je na snagu Uredba  Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije kojom se uspostavlja  Fond europske pomoći za najpotrebitije – FEAD. Fond je uspostavljen za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine,  a u navedenom razdoblju Republika Hrvatska na raspolaganju ima  sredstva u iznosu od 36,6 milijuna eura. Cilj tog Fonda je promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti koji bi trebao smanjiti  siromaštvo.


Caritas će i treći put aplicirati za projekt EU-a
– Sada se spremamo aplicirati i treći put na FEAD projekt europskog socijalnog fonda, a to bi bio iznos od 5,5 milijuna kuna. Dakle,  ne treba više ni objašnjavati što to znači našim korisnicima – zaključila je Tadić.
Što se pak, tiče prenoćišta za beskućnike njihov broj se nekako  ustalio na njih osmoricu od kojih i oni pomažu u Pučkoj kuhinji,  održavaju prenoćište čistim i urednim, ali i rade u polju. S obzirom  na to da je riječ o trajnim nasadima, sada je upravo u tijeku  čišćenje zemlje i košenje trave, a radi se o poljoprivrednom zemljištu od oko 4.000 četvornih metara na Bokanjcu gdje korisnici  zadarskog prenoćišta rade i obrađuju zemlju, a sve ono što uzgoje,  ide za potrebe Caritasove pučke kuhinje.