Japanskom veleposlaniku Grb grada Biograda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Odlazak H.E. Mr. Keiji Takiguchija
Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi ušao je u povijest Biograda na Moru kada je protekle godine 6. kolovoza na fascinantnoj svečanosti obilježavanja 73. obljetnice pada atomske bombe na Hirošimu, gradonačelniku Knezu dodijelio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiđi
Ivan Knez, H.E. Mr. Keiji Takiguchi, Jasminka Bajlo

Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru, u zagrebačkom hotelu Westin nazočio je na svečanom prijemu koji je organizirao H.E Mr. Keiji Takiguchi, japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj,  u povodu odlaska s veleposlaničke dužnosti u Lijepoj našoj. Tom prigodom Knez je japanskom veleposlaniku uručio grb grada Biograda na  Moru.

Knezu Orden cara Meiđija

Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi ušao je u povijest Biograda na  Moru kada je protekle godine 6. kolovoza na fascinantnoj svečanosti  obilježavanja 73. obljetnice pada atomske bombe na Hirošimu, jednog  od najvećih događaja dosad u ovom hrvatskom kraljevskom gradu u kojem je 1102. okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman, gradonačelniku  Knezu dodijelio Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kojeg je 1875. uspostavio japanski car Meiđi.

- Orden izlazećeg sunca nije samo osobno priznanje već i za Grad Biograd na Moru i Republiku Hrvatsku, kazao je Knez koji je devet godina  potpredsjednik najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici  za mir" (Mayors for Peace), koja na jučerašnji dan broji 7.735 gradova u  163 zemalja i regija diljem svijeta u kojima živi preko milijardu ljudi.

Prvi grad izvan Japana sa skulpturom ždrala

Knez je na svečanom prijamu bio u pratnji s Jasminkom Bajlom iz Zadra, dopredsjednicom Udruženja vizije kampanje 2020. kao predstavnice grada Biograda na Moru.

- Biograd je prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa skulpturom ptice ždral koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji devet godina za redom, 6. kolovoza, obilježava godišnjicu pada atomskih bombi koje su 1945. godine bačene na Hirošimu  i Nagasaki, kazala je Bajlo dodavši kako je nakon velikog potresa i tsunamija koji su pogodili sjeveroistok Japana 2011. godine, Knez u osobno i u  ime Grada Biograda na Moru gradonačelnicima Hirošime i Nagasakija  izrazio sućut za žrtve i ponudio svekoliku pomoć japanskom narodu.

Ivan Knez je ušao u uski krug pojedinca iz cijelog svijeta, uglednika iz  svijeta znanosti, gospodarstva, sporta i politike koji su dobili priznanje.  Odluku da se Ivanu Knezu dodijeli jedno od najvećih priznanja Nippona  ili Zemlje izlazećeg sunca donijela je Vlada Japana.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno